Klupp-held van de Week: Ronald Brandt (BZC/Zuiderpark)

Klupp-held van de Week: Ronald Brandt (BZC/Zuiderpark)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

In de kantine van BZC/Zuiderpark aan de rand van het Zuiderpark is Pim Blokland nog onder de indruk van de held van een week eerder. “Helden zijn helden, maar sommige helden maken toch net even een iets grotere indruk dan anderen. Het verhaal van Nikki de Nooijer van HOVDJSCR kreeg ook onvoorstelbaar veel reacties op www.regiorijnmondvoetbal.nl en Facebook. Het relaas van de MS-patiënte die weigerde om geholpen te worden en zo veel mogelijk normaal wilde worden behandeld, maakte veel bij mensen los. Zeker toen ze in het verhaal ook nog eens nuchter stelde dat ze van XerxesDZB naar Zwervers was overgestapt om ook als speelster alles uit het leven te halen. Imponerend. Ik kan niet anders zeggen. Het woord klagen kwam niet in haar woordenboek voor. Daar kan ik en andere mensen alleen maar heel veel respect voor opbrengen. HOVDJSCR is rijk met zo’n Klupp-held in de gelederen en ik was blij dat wij hun waardering met ons kledingmerk Klupp sportswear samen met www.regiorijnmondvoetbal.nl namens het bestuur van de derdeklasser hebben kunnen tonen.”

Het enige jurylid van de rubriek Klupp-held van de Week stelde echter dat iedere held bij zijn of haar vereniging echter in meer of mindere mate onvervangbaar is. “Voor Nikki de Nooijer was er een held en na Nikki de Nooijer komt er weer een nieuwe. Wij willen iedereen de eer aan doen die hij of zij verdient op basis van de inzet of verdienste voor de vereniging. Het verhaal van Nikki de Nooijer was door haar ziekte speciaal, maar als het bestuur van BZC/Zuiderpark aangeeft dat Ronald Brandt in hun ogen heen Klupp-held is dan gaan we ook hem de glans geven die hij verdient. Daar is deze rubriek immers voor. Dus voor iedereen is er aandacht dus ook iemand van de Bloemhof Zuiderster Combinatie/Zuiderpark. Ja, als je over de Oldegaaarde op Rotterdam-Zuid rijdt, is er veel verandert. Ooit roemruchte clubs als CVV, De Musschen bestaan niet meer, alleen Spartaan’20 heeft de tand des tijds voetballend overleefd. HOVDJSCR wordt opgevolgd door Bloemhof Zuiderster Combinatie/Zuiderpark. Fusies hebben het beeld van het Rotterdamse voetbal bepaald. En bepalen die nog steeds,” aldus Blokland.

Brandt is aangenaam verrast met het tenue dat hij krijgt overhandigt ten overstaan van selectietrainer Peter van Buren. “Het is altijd leuk als je merkt dat mensen je waarderen. Ik sta hier bekend als de man die de meeste bossen bloemen heeft ontvangen, omdat ik na een afscheid bij de selectie zo vaak weer noodgedwongen terugkeerde dat er weer een afscheid op volger. Ik heb 25 jaar in het eerste gespeeld, maar ben van oorsprong een Zuiderster man. Begonnen bij LMO, vanwege mijn broers bij Germinal, nu AGE, gaan spelen en later voor Zuiderster gekozen omdat veel van mijn vrienden uit de buurt waar ik woon en het café waar ik kwam er speelden. En gezelligheid is een belangrijk onderdeel van het voetballen, dus heb ik het er tot mijn 39-ste vol gehouden. Toen was is zo vaak teruggekeerd of gevraagd om het eerste uit de brand te helpen dat het genoeg was.”

Inmiddels speelt Brandt zelf niet meer. Hij is leider van het tweede zondagelftal en verricht hand en spandiensten bij de selectie. “Dit is mijn club en daar blijf ik bij betrokken. Ik heb goede herinneringen bijvoorbeeld het jaar dat we kampioen werden in de vierde klasse onder Frans van Helden. Een hechte groep spelers binnen en buiten de lijnen. Dat was een mooie periode met een goede trainer. Minder is dat je in de loop der jaren mensen verliest. Dat geldt ook buiten de vereniging maar soms voelt het verlies van iemand van de club toch net zo zwaar als een familielid. Bijvoorbeeld Johan Opdorp die er voor heeft gezorgd dat we hier een tribune op het complex kregen. Ja, dat was een groot verlies. Maar laat ook zien hoe hecht de club toch is. Veel mensen kennen elkaar hier al lang en zijn een soort van familie van elkaar geworden. En daar koester je herinneringen mee. Weet je dat ik in het magazijn bij Aad van der Laan nog met Mario Been heb gewerkt. Ja, dat heb ik mij eigenlijk ook veel later pas gerealiseerd. Toen was het de baas en iemand die er ook gewoon werkte.”

Brandts lach. “Ja, het leven zit vol mooie verhalen. Dat bindt de mensen bij BZC/Zuiderpark en dat moeten we vooral zo houden. We zijn een gezonde en gezellig club. Dus we hebben hier veel meer Klupp-helden dan ik. Maar dat Pim Blokland speciaal voor mij naar het complex komt, maakt het toch wel bijzonder. Je wordt niet iedere dag op deze manier in het zonnetje gezet. Best wel bijzonder.”

 

 

Lees meer over club: BZC/Zuiderpark