Klupp-held van de Week: Rick Oudenhuijsen (Overmaas)

Klupp-held van de Week: Rick Oudenhuijsen (Overmaas)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Rick Oudenhuijsen had op sportpark Varkenoord in Rotterdam bij het bestuur van Overmaas al laten doorschemeren dat zijn zestiende seizoen bij de degradatiekandidaat in de derde klasse zijn laatste zou worden. De bij HOV, later HOVDJSCR, opgegroeide elektromonteur begint op zijn 42-ste daags na de wedstrijd het lichaam steeds vaker te voelen en niet in positieve zin. En bovendien wil hij na 35 jaar op het voetbalveld wel eens af van de verplichting om het weekeinde met een bal in te vullen. “En mevrouw Oudenhuijsen eigenlijk ook. Die telt de wedstrijden tot het einde van het seizoen echt af en heeft een waslijst met zaken die er voor in de plaats moeten komen. Ja, ik ga afscheid nemen van het voetbal en van Overmaas. Om te beginnen even een jaar niets en dan zien we wel verder. Ik ga ook niets doen bij de club buiten het veld. Even een jaar gewoon geen voetbal en geen Overmaas. Er is mij door mensen gevraagd om elftalleider te worden of rechter hand van de nieuwe trainer. Ik voelde mij weliswaar vereerd, maar heb besloten om het niet te doen. Ik hoefde niet elke week te komen, maar voor je het week sta ik er toch weer elke week. Nee, het wordt vanaf augustus een voetballoos en Overmaasloos seizoen. Natuurlijk zal dat even wennen worden, maar ik kijk er om heel eerlijk over te zijn, wel naar uit. Ik wil af van de verplichting.”

Oudenhuijsen typeert zichzelf als een speler die het binnen de formatie van trainer Anne Smit vooral moet hebben van opgestroopte mouwen en hard werken. En dat voel ik op maandag steeds meer. Ja ik ben geen frivole spelmaker en moet het hebben van mijn inzet. Het lichaam kan dat steeds moeilijker opbrengen. Het is mooi geweest. Natuurlijk zou ik hier het liefst de poort achter mij dicht trekken in de wetenschap dat Overmaas ook volgend seizoen derde klasse speelt, maar als ik heel eerlijk ben, heb ik er een hard hoofd in. Afgelopen weekeinde ben ik twintig minuten voor tijd gewisseld en heb ik vanaf de kant nog maar eens kunnen zien dat we het eigenlijk op basis van kwaliteit en instelling niet verdienen om erin te blijven. Zo nuchter moet je gewoon zijn. Dat is jammer, want Overmaas is mijn club. Anders blijf je hier ook niet zo lang hangen. Ik ben bij HOV gewonnen, omdat mijn vader daar speelde en het met de paplepel werd ingegoten. Maar toen ik op mijzelf ging wonen heb ik een nieuwe club gezocht in de buurt. Op Varkenoord had ik het beste gevoel bij Overmaas. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg mensen. Net als ik. Gewoon normaal volk, waar ik mij direct thuis voelde, anders had ik het er ook niet zo lang uitgehouden. Maar nu is het wel mooi geweest. Zestien jaar in de selectie en 42 jaar oud, dan is het een goed moment om te stoppen met voetballen.”

Het bestuur van Overmaas besloot om de afzwaaiende Oudenhuijsen bij enig jurylid Pim Blokland voor te dragen voor de titel van Klupp-held van de Week. “Ik had wel wat gehoord over Pim Blokland op de vereniging en een heel tenue, maar het drong eigenlijk allemaal niet tot mij door. Ja natuurlijk heb ik die beste man een hand gegeven en bedankt voor het tenue van Klupp sportswear, maar pas een dag later begon ik mij te realiseren dat het natuurlijk niet zo gewoon is dat de voorzitter van de Vrienden van Feyenoord naar een amateurvereniging komt om een harde werker te eren voor zestien dienstjaren. Maar ja dan is het natuurlijk te laat. Die beste man zal wel hebben gedacht, maar dan nogmaals bij deze ik heb het bijzonder gewaardeerd dat het bestuur mij heeft voorgedragen en dat Pim Blokland de moeite heeft genomen om mij tot Klupp-held van de Week te maken. Het besef kwam alleen wat later dan in de bestuurskamer.” Het enige jurylid van de rubriek Klupp-held van de Week kan er wel om lachen. “Het gaat in deze rubriek alleen om de held en niet om het jurylid,” aldus Blokland.

De voorzitter van de Vrienden van Feyenoord vergelijkt Oudenhuijsen met Coen Moulijn. “Niet als speler, maar wel als voetballer die voor maar twee clubs heeft gespeeld. Ouderwetse clubliefde die best beloond mag worden.”

Lees meer over club: Overmaas
Lees meer over de spelers: