Klupp-held: René Verbaas (‘s-Gravendeel)

Klupp-held: René Verbaas (‘s-Gravendeel)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Zonder het zelf te weten werd Rene Verbaas de meest lastige Klupp-held van de Week van 2016. Maar liefst vijfmaal werd de afspraak bij ‘s-Gravendeel verplaatst zonder dat hij er erg in had. De ex-speler van de derdeklasser moest naar cursrs, de uitwedstrijd van Feyenoord tegen Manchester was een reden, maar uiteindelijk kwam het enige jurylid van het vaste onderdeel op www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de Trekdam voor de uitreiking. En Rene Verbaas was net zo verbaasd als een klein kind bij het zien van Sinterklaas. Het dagelijks bestuur van de derdeklasser onderbrak zelfs even de vergadering voor de uitreiking in de kantine van de club. Verbaas stond erbij en verwonderde zich. “Dit voelt echt een beetje als een overval,” aldus de 44-jarige Seuter, de bijnaam van de inwoners van de plaats in de Hoeksche Waard. “Ik Klupp-held van de Week? Maar als ik goed om mij heen kijk, zie ik alleen maar helden. Mensen van het dagelijks bestuur doen zo veel voor de vereniging, at deze titel even goed naar hen kan gaan. Ik vind het hartstikke leuk, daar niet van, maar ik ben er even sprakeloos van. Er was gevraagd of ik naar de kantine kon komen, maar ik had geen idee dat Pim Blokland mij daar stond op te wachten. Ik wist echt helemaal nergens van. Wat een verrassing, erg leuk.”

Verbaas weet even niet wat hij moet zeggen. “Als ik om mij heen kijk zie ik vooral mensen die zich fantastisch inzetten voor ‘s-Gravendeel en die dragen mij dan voor. Dat is wel heel bijzonder. Ja, dat waardeer ik zeer. Harry Willemstijn staat naast mij op de foto. Die man doet als voorzitter zo vreselijk veel voor de club. Die had van mij ook Klupp-held van de Week mogen worden, maar nu ik het ben zal ik er maar van genieten. Erg leuke actie van het bestuur.” Het zwarte tenue voor de inwoner van ‘s-Gravendeel in Rotterdam werkzaam bij GMB, is bovendien een schot in de roos, omdat hij afgelopen zaterdag nog is ingevallen als scheidsrechter bij de D-jeugd die tegen Kocatepe speelde. “Verenigingen komen allemaal handjes tekort, dus als ik kan, dan schiet ik te hulp. Ik ben samen met een clubje mensen als voorzitter betrokken bij de Vrienden van ‘s-Gravendeel. Maar als er achter de bar extra hulp nodig is, dan schiet ik ook even te hulp. ‘s-Gravendeel is mijn club. Mijn vader en broer hebben ook in het eerste gespeeld. Ik ben vier jaar weg geweest voor een avontuur bij Strijen en als je trouwt en kinderen krijgt, dan heb je het gekoppeld aan werk vaak te druk. Maar met twee voetballende jongens, kom je bijna automatisch weer bij je roots uit. De jongste speelt nu in de d-jeugd en de oudste in de B-jeugd. Dus het boek Verbaas krijgt bij ‘s-Gravendeel weer twee nieuwe hoofdstukken. Prachtig.”

Secretaris Sandra Barth, mede verantwoordelijk voor het bezoek van Pim Blokland aan de derdeklasser, geniet stilletjes. En voorzitter Harry Willemstijn beaamt dat mensen als Verbaas voor een amateurclub goud waard zijn. Verder gaat het goed met ‘s-Gravendeel dat op dit moment 487 leden op de lijst van de secretaris heeft staan. De club heeft de jacht op de magische grens van 500 geopend. In de topjaren lag het ledental rond de 700 en lang heeft de club uit de Hoeksche Waard rond de 425 tot 430 leden geschommeld. “Met het kunstgras en de opknapbeurt van de kantine zitten we weer in de lift en dat momentum is voelbaar onder de leden. Maar je blijft afhankelijk van eigen mensen, daarom zijn we zo zuinig op alle Rene Verbazen van de vereniging. Die bepalen waar we staan. Er wordt altijd gekeken naar het eerste elftal en zo werkt het, maar wij kijken ook naar de mensen die het hart van de club vertegenwoordigen. Leuk dat we op deze manier eens een vrijwilliger in het zonnetje kunnen zetten. En als Pim Blokland daarvoor naar ‘s-Gravendeel komt, maakt het dat dubbel leuk.”

Lees meer over club: 's-Gravendeel