Klupp-held van de Week: Marcel van Staaijeren (XerxesDZB)

Klupp-held van de Week: Marcel van Staaijeren (XerxesDZB)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Pim Blokland, het enige jurylid van de rubriek Klupp-held van de Week van de website www.regiorijnmondvoetbal.nl schudde het hoofd nogmaals. Bijna zestig jaar lid van een vereniging en geen enkele minuut in welk elftal dan ook gespeeld. Loyaliteit en clubliefde zonder bal. “De Klupp-held van de Week is elke week opnieuw een ontdekkingstocht in voetballand. Wat een pareltjes komen we in de regio Rijnmond tegen. Mensen die onvoorwaardelijk van hun club houden. Die hun vereniging door dik en dun steunen en bij nacht en ontij voor de vereniging klaar staan. Zonder tegenprestatie. Zonder vragen vooraf. Zonder schijnwerpers of applaus. Ik verbaas mij elke keer opnieuw over de prachtige verhalen achter mensen en hun club. Hun liefde, hun passie en hun vermogen om zich dienstbaar te maken. Coördinator van maar liefst 54 jeugdteams. Minstens twaalf uur per week bezig voor de club en vooral de toekomst van XerxesDZB. Voormalig selectiespeler Marcel van Staaijeren is de status van Klupp-held van de Week meer dan waard.”

De Klupp-held heeft het complete tenue van Pim Blokland nog niet ontvangen, of hij deelt de eer met jeugd-voorzitter Wim Ravenhorst. “Hij verricht minstens net zo veel werk voor de jeugdafdeling van XerxesDZB als ik,” aldus Van Staaijeren voor de Wall of Fame in de kantine op sportpark Faas Wilkes. De hoofdmacht van trainer Winand van Loon verliest daar later op de avond de halve finale van de Regio Rijnmond Cup met 0-1 van Deltasport. De zoveelste tegenslag van de zebra’s die in de de hoofdklasse veroordeeld zijn tot het spelen van nacompetitie. Vorig seizoen was de speler uit de formatie van Winand van Loon nog onderdeel van the Great Escape in de laatste minuut van de laatste wedstrijd in en tegen Noordwijk. “Dat zit er dit seizoen helaas niet meer in en het wordt nog een lange serie om degradatie naar de eerste klasse alsnog te voorkomen. Het wordt niet makkelijk,” aldus de ex-speler van XerxesDZB. Van Staaijeren besloot vorig seizoen nog voordat de club zich veilig speelde. “Ik merkte dat ik het steeds minder leuk vond om te trainen. Ik was basisspeler, dus daar lag het niet aan, maar als je het niet meer op kunt brengen om te trainen, dan is het tijd om te stoppen.”

Maar de operational manager bij Van Uden forwarding mocht dan verloren zijn gegaan voor de hoofdmacht van de zaterdagfdeling, voor de club bleef Van Staaijeren behouden. “Ik deed al veel voor de F- en E-jeugd en ben de tijd die ik overhield zonder zelf te spelen gaan investeren in de jeugd van de club. Dat is van F tot en met B. De A-jeugd doe ik niet. Ik heb veel steun van andere mensen, waarvan jeugdvoorzitter Van Ravenhorst er een is. Met elkaar proberen we de jeugdafdeling van XerxesDZB een meer eigen profiel te geven. Er zijn in de afgelopen jaren te veel spelers van buitenaf gekomen. We hebben gekozen voor meer clubjongens in de hoogste elftallen, met maximaal twee spelers van buitenaf. We willen weer naar een herkenbaar gezicht en meer investeren in de eigen opleiding. Ja dat zijn 54 teams, dus we hebben voldoende potentie. Daar wil ik voor de toekomst mijn steentje aan bijdragen. En dat ik door mensen van de vereniging ben voorgedragen voor de titel Klupp-held van de Week, betekent dat ze mijn werk waarderen. Dat is altijd prettig om te ervaren. Ik haal veel energie en voldoening uit wat ik voor de jeugd doe. Het is nu extra druk, omdat ouders ook met volgend seizoen bezig zijn en weten waar hun kind gaat spelen. Maar normaal kost deze taak mij niet meer dan trainen en spelen in de selectie, dus dan blijft de balans tussen hobby, thuis en werk in evenwicht.”

Van Staaijeren besluit: “En dat Pim Blokland je daarvoor komt huldigen is natuurlijk leuk. Ik plas er niet van in mijn bed, maar ik waardeer enorm wat hij voor Feyenoord doet, dus het is een leuke bijkomstigheid dat juist zo’n man dan een compleet tenue komt brengen voor jouw werkzaamheden voor de club. Hij schijnt het net als ik onbezoldigd te doen, dus ja, het geeft de titel van Klupp-held van de Week een extra touch. XerxesDZB speelt komend seizoen in zijn merk, dus misschien gaan we hem wel vaker zien. Hij was afgelopen weekeinde al bij de club voor de loting van de Coen Moulijn Memorial Cup die op 21 mei bij ons wordt gespeeld. Prachtig toernooi waar we als XerxesDZB ook trots op zijn.”

Lees meer over club: XerxesDZB
Lees meer over de spelers: