Klupp-held van de Week: Joop Wijnholds (HWD)

Klupp-held van de Week: Joop Wijnholds (HWD)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is de bij leven al legendarische ex-speler, voormalig scheidsrechter en huidige vicevoorzitter van HWD, Joop Wijnholds.

Zet Joop Wijnholds en de Klupp-held van vorige week, OFB-kaboutertrainer iet Korteweg, bij elkaar en je hebt een avondvullend programma. Bij senioren uit het voetballen kunnen prachtig vertellen en lijken nooit iets uit het verleden te zijn vergeten. Eenmaal gekozen tot Klupp-held van de Week komt de voormalige arbiter en speler los met verhalen over vroeger. Maar zonder de belerende toon dat het vroeger allemaal beter was. Wijnholds leeft niet in het verleden, maar mag er graag over praten. Maar ook over het heden is de inwoner van de Rotterdamse wijk Overschie ook vol vuur. Zijn HWD is bezig aan een tweede jeugd. De club kent zelfs voor het eerst in de geschiedenis een ledenstop, omdat de vereniging met twee velden niet meer elftallen kan herbergen dan het nu heeft. Vol trots kijkt hij uit het raam van de bestuurskamer en stelt vast dat het complex er prachtig uit ziet. “Man, we zijn hier hartstikke trots op. Het gaat goed met de club en eerlijk is eerlijk, dat is ook wel eens anders geweest. Om nog maar eens aan te geven dat vroeger echt niet alles beter is.”

Bij Het Witte Dorp is Wijnholds in het bestuur verantwoordelijk voor de vrijwilligers. Maar omdat een leven zonder voetbal niet mogelijk is, is de voormalig arbiter ook werkzaam als vertegenwoordiger van zaterdag vierdeklasser VOB. “Die club is bij mij om de hoek en die heeft gevraagd of ik ze namens het bestuur op zaterdag wil vertegenwoordigen bij uit en thuiswedstrijden. De scheidsrechter even ontvangen en de mensen van de tegenpartij een handje schudden. Man, ik blijf het gezellig vinden om onder de mensen te zijn. Als scheidsrechter stond ik op de drempel van het betaalde voetbal, maar ik deed overal het licht als laatste uit. Ik vond het overal gezellig en ja, ik dronk ook wel eens een klein drankje te veel. Ik floot vooral voor mijn plezier. Probeerde iedereen te laten spelen en het pratend op te lossen. Ik was geen man van het boekje en later de kaarten.” Als Wijnholds hoort dat Pim Blokland onlangs met een jeugdteam van Feyenoord in Suriname is geweest vliegen de verhalen over het land van Bouterse en Brunswijk over tafel. Soms zegt de vice-voorzitter dat zijn grap maar gekkigheid is. Maar zijn gulle lach verraadt de pret.

Wijnhold is aangenaam verrast als hij van Klupp Sportswear mede-eigenaar Pim Blokland hoort dat Klupp-held van de Week niet alleen titel is, maar ook een prijs inhoudt. “Een complete kledingset voor mij? Ik hoop wel dat Blokland rekening heeft gehouden dat ik een S-je draag,” wijst de Rotterdammer lachend op zijn buik. “Man, geweldig dit. Ik mag wel oppassen, want in zo’n outfit wordt ik straks nog opgeroepen voor het eerste elftal. Dat doet het trouwens leuk. Het ziet er met trainer Omar Rziki allemaal goed uit. Ze staan tweede achter ONA, dus ook dat is goed voor de club. Er wordt toch naar een eerste elftal gekeken. Wijnholds verhaalt vervolgens over wedstrijden die hij in het verleden floot, zijn tijd bij DOTO en nog een handvol andere anekdotes. Als de Klupp-held van de Week samen met de gulle gever Pim Blokland op de foto gaat, wordt Wijnholds plotseling iets serieuzer. “Ik vind dit echt een mooi gebaar. Ik ben dit seizoen vijftig jaar actief in het amateurvoetbal. Ik heb het nooit voor prijzen en erkenning gedaan. Voetbal was mijn plezier. Maar als iemand mij heeft genomineerd voor deze titel en Pim Blokland komt hem zelf uitreiken, dan moet ook ik toegeven dat ik dit zeer waardeer.”

Lees meer over club: HWD
Lees meer over de spelers: