Klupp-held van de Week: John Kooke (Spijkenisse)

Klupp-held van de Week: John Kooke (Spijkenisse)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en er bij weer en ontij staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is John Kooke van Spijkenisse.

De tweede winnaar na Bergambachtenaar Aart Zaanen is eigenlijk verbaasd dat hij is genomineerd. “Ik,” zegt de wedstrijdsecretaris van de jeugd van de hoofdklasser uit Spijkenisse met een vragende blik. Op sportpark Jaap Riedijk kijkt hij verbaasd op van achter zijn computer in de commissiekamer met uitzicht op de velden waar het krioelt van jeugdleden die trainen. “Maar er zijn veel meer mensen die zich net zoals ik voor de club inzetten. Deze club draait op veel vrijwilligers en ik ben er daar maar eens van. En ik krijg een compleet tenue in groen en wit? Omdat ik door iemand ben genomineerd vanwege mijn inzet voor de club?” De inwoner van de slaapstad kijkt nog steeds wat ongelovig naar het zwarte tasje van Klupp sportswear met inhoud. Kooke is de aandacht voor zijn werkzaamheden bij de club die door de grote toeloop dicht tegen een ledenstop aan zit, niet helemaal gewend. “Ik ben blij dat ik sinds een paar weken tien kilo kwijt ben, maar als ik had geweten dat jullie zouden komen, was ik nog even naar de kapper gegaan.” De andere commissieleden in de kamer zien het glimlachend aan.

Maar even later zegt Kooke (61) dat het inderdaad wel zo is dat elke vereniging drijft op vrijwilligers en dat ouders dat soms vergeten. “Gezien de opmerkingen die je soms krijgt, hoef het niet voor te doen. Maar ik word blij van glimlachende kinderen. Daar doe ik het voor. Dat is het mooiste wat er is. een zaterdag zonder problemen, velden goed, kleedkamers goed ingedeeld, wedstrijden die vlekkeloos verlopen en kinderen die plezier beleven aan het voetballen. Zo ben ik zelf ook bij de club gekomen. Mijn zoon wilde in 1990 gaan voetballen en het kwam mij, voor de reistijd, het beste uit als hij voor Spijkenisse zou gaan spelen. Bovendien stond het kader van de club goed bekend, dus dat maakte het extra makkelijk om voor Spijkenisse en niet een andere vereniging in deze gemeente te kiezen. Ja, en voor je het weet ben je zo’n typische voetbalouder die er bij een club in rol.”

Kooke stond langs de lijn als vader en zag zijn beide zoons in het groen-wit opgroeien bij de club. “Mijn ene zoon trainde vorig seizoen de D6, maar dat was niet meer te combineren met zijn studie aan de Hogeschool Rotterdam. Mijn andere zoon heeft na Spijkenisse nog bij Blijdorp gespeeld en toen hij naar Tilburg verhuisde voor zijn studie is hij nog lid van TSV Merlijn geweest. Het Antibarbari van Tilburg.” Twee jaar geleden kwam de functie van jeugdsecretaris vacant en besloten Kooke om de taak op zich te nemen. Nog net geen dagtaak voor de Spijkenissenaar. “Er gaat veel tijd in zitten, maar ik ben alleen, dus hoef me naar niemand toe te verantwoorden. Vier avonden in de week en de hele zaterdag van 7.30 tot 18.00 uur ben ik er wel mee bezig. We hebben 56 jeugdteams, dus het is hier op zaterdag een komen en gaan van teams voor wedstrijden. Ik vind het leuk als alles vlekkeloos verloopt, al beseft niet iedereen hoeveel werk dat is. Maar nogmaals opgeteld bij tien senioren en twee nieuwe meisjesteams, denk ik, dat Spijkenisse over 125 vrijwilligers beschikt om het allemaal in goede banen te laten verlopen. Ik ben daar een van. Niks meer en niks minder dan dat.”

Ineke Meuldijk is zijn stand-in in noodgevallen. En twee jonge vrijwilligers binnen de organisatie van de hoofdklasser regelen wekelijk de scheidsrechters voor alle jeugdwedstrijden. “Mocht ik om welke reden verhinderd zijn, dan nemen zij mijn taak bij de club over. Alles moet natuurlijk wel door gaan, als er onverhoopt iets zou gebeuren. Maar meestal ben ik er zelf. Eigenlijk ben ik zes dagen in de week met voetballen en Spijkenisse bezig. De zondag is een rustdag. Even geen bal, of club, of ik moet toevallig met mijn zoons naar Feyenoord gaan, maar in de regel doe ik op zondag niet veel. Lekker even bij komen van een drukke werkweek en de werkzaamheden bij de club. Maar ik doe het graag. Nogmaals ik ben blij met de glimlach van kinderen die blij zijn dat ze op zaterdag mogen voetballen. Weten die veel wie voor de veld- of kleedkamerindeling heeft gezorgd. Daar gaat het ook niet om, die moeten vooral voetballen en plezier maken. Vroeger ging ik met de F-, E- en D-jeugd mee naar kampen zoals in Loon op Zand, dat vond ik eerlijk fantastisch om te doen en mee te maken. Dan denk ik met plezier aan terug. Ja, Spijkenisse is mijn club geworden en ik bewaar veel goede herinneringen aan het verleden,” aldus de bedrijfsleider van een grossier in Spijkenisse.

“Voetbalkampen doen we nog wel, maar alleen nog op het eigen complex. Dat is toch anders. Maar alles verandert in het leven. Maar wat blijft is het plezier in het werk dat ik voor de club doe. Anders lukt het ook niet om er zo veel tijd in te steken. En het verbaast mij elkaar gezegd dat iemand mij als Klupp-held heeft aangemeld. Maar als ik eerlijk ben, vind ik het natuurlijk wel leuk. Al verdient eigenlijk iedereen zo’n mooie set. Het is ook nog de goede maat en staat mij volgens mij wel aardig. Klupp-held. Ik ben nog steeds verrast.”

Ook een vrijwilliger van uw vereniging als Klupp-held aanmelden: redactie@regiorijnmondvoetbal.nl

 

 

Lees meer over club: Spijkenisse
Lees meer over de spelers: