Klupp-held van de Week: Johan van Aalst (Berkel)

Klupp-held van de Week: Johan van Aalst (Berkel)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is Berkel-duizendpoot Johan van Aalst.

Het grote Berkel-hart van Van Aalst valt kennelijk op, want maar liefst twee verschillende mensen nomineerden hem voor de kledingset van Klupp Sportswear. De voorman bij een groenvoorzieningsbedrijf in Nieuwerkerk aan den IJssel kijkt aangenaam verrast op als hij wordt voorzien van het geel-blauwe tenue. De man die in de schijnwerpers wordt gezet vindt zijn werk voor de club uit Berkel en Rodenrijs eerder gewoon dan bijzonder. Maar waardering op zijn tijd kan nooit kwaad. Ook voor een echte clubman niet. “

Ik ben zo’n 22 jaar wedstrijdsecretaris van de vrouwenafdeling van CVV Berkel, zoals wij de club altijd officieel noemen,” aldus Van Aalst. De man die iedereen bij zijn vereniging en in het damesvoetbal kent van naam, gezicht of beiden is zijn gewicht in goud waard voor de club. Maar zoals elke Klupp-held benadrukt ook Van Aalst dat hij niet de enige is binnen de vereniging die zich inzet voor de goede zaak. Maar even voor de zekerheid wordt Van Aalst gevraagd naar de invulling van de andere werkzaamheden dan het secretariaat. “Ik regel eigenlijk alles wat met zaken voor het vrouwenvoetbal te maken heeft voor alle teams. Ja, dus ook alle oefenwedstrijden en toernooien tijdens het seizoen. En daarnaast ik zit in de vrouwencommissie samen met onze vrouwenvoorzitter Marinka van Dijk. Samen doen we veel voor de club, maar met het grootste plezier,” aldus de man achter de winnaar van de Princess Cup, de Regio Rijnmond Cup voor vrouwen in 2015.

Buiten het wedstrijdsecretariaat is de Berkelse duizendpoot een soort manager algemeen binnen de vrouwenafdeling. “Ik maak de was- en vervoerslijsten voor de lagere teams en regel alle randzaken om de wedstrijden heen. Zowel midweeks als op zaterdag. Dan moet je denken aan de ontvangst van tegenstander en scheidsrechter en invulling digitale wedstrijd formulieren. Alle persberichten in voor media komen van mijn hand en ben ik ook nog op de achtergrond betrokken geweest bij het zoektocht naar nieuwe sponsoren. Gelukkig hebben we die voor de vrouwen ook weer kunnen vinden in een periode dat het zeker niet makkelijk is om bedrijven te interesseren. Maar we hebben nooit opgegeven en het is toch weer gelukt. Dat is een enorme stimulans om door te gaan. Succes is geen voorwaarde, maar het is leuk om af en toe iets tastbaars te presteren. Het vinden van een sponsors of het winnen van de Regio Rijnmond Cup, waardoor we naar Hoenderloo op trainingskamp mogen, is voor mensen als ik de slagroom op de taart.”

De Van Aalst-taart bestaat overigens ook uit werkzaamheden voor de spelersraad, die hij nieuw leven in heeft geblazen. “Dat is een clubje speelsters uit alle teams , die garant staan voor leuke activiteiten gedurende het seizoen. Dus bijvoorbeeld met Kerst en Pasen. Ik doe verder samen met de meisjescoördinator de pupil van de week voor de thuiswedstrijden van vrouwen. Dat is bij ons altijd een meisje,” aldus Van Aalst. En alsof dat nog allemaal nog niet genoeg is, is hij ook eenmaal per maand gastheer bij Berkel om tegenstanders te ontvangen, de telefoon aan te nemen en, indien nodig, bij slecht weer de velden te keuren. Dat zijn lange, maar mooie zaterdagen. Ja, ik ben een echte clubman, dus ik denk niet na over wat ik doe. Ik doe het gewoon en haal mijn waardering uit het enthousiasme van andere mensen. Ik sta nu in de schijnwerpers, maar ik doe dit werk met heel veel andere vrijwilligers binnen de club. Het is zeker niet alleen Johan van Aalst alleen die de kar trekt.”

Maar Van Aalst is niet voor niets door twee mensen tegelijk genomineerd voor de titel van Klupp-held van de Week, want aan het einde van het gesprek schiet hem nog te binnen dat hij reserve is op de lijst van barmedewerkers. “En In samenspraak met de scheidsrechterscoördinator jeugd regelen ik ook vrouwelijke scheidsrechters voor de jeugdwedstrijden op zaterdagochtend. Eigenlijk valt het wel mee wat ik doe. Ik doe het al zo lang op deze manier, dat ik er iet meer over nadenk. Ik doe dit gewoon voor de club. Ja, die is een deel van mijn leven, maar daar denk je nooit meer bij na. Het is wel leuk dat andere mensen opvalt en dat kennelijk waarderen. Ik vind het een mooi gebaar en een prachtig tenue in de juiste kleuren van Berkel. Ik wil Klupp Sportswear graag bedanken. Niet eens zo zeer voor mijn cadeau, als wel de geste naar de groep mensen die ze op deze manier bedanken.”

Ook een Klupp-held van de Week nomineren: redactie@regiorijnmondvoetbal.nl

 

Lees meer over club: Berkel
Lees meer over de spelers: