Klupp-held van de Week Jesse den Braber (Poortugaal)

Klupp-held van de Week Jesse den Braber (Poortugaal)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is Jesse den Braber, scheidsrechter coördinator van PSV Poortugaal.

Den Braber is pas 21 jaar, maar stelt al vijf jaar de scheidsrechter aan binnen PSV Poortugaal. Voetbal is zijn sport, maar vooral om in het zwart te leiden. “Ik ben op mijn twaalfde bij de D-jeugd begonnen, maar had het na vier jaar eigenlijk wel gezien. Mijn tweelingbroer Matthijs is nog eerder gestopt. Daarvoor had ik aan judo gedaan bij Van Gameren in Rhoon. Naar mate ik ouder werd, voetballen minder leuk om zelf te doen. Tackles en vooral het praten in de wedstrijd ging mij tegen staan. Het was gewoon niet leuk meer, dus heb ik besloten om voortaan alleen nog maar als scheidsrechter verder te gaan. Ik haal voldoening uit het feit dat ik mensen een leuke middag kan bezorgen doordat ik een wedstrijd goed leid. Ik had al wat ervaring bij de jeugd en ben gewoon daarmee verder gegaan.”

Maar het bestuur van eersteklasser Poortugaal had inmiddels bij de student aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam al zijn voorliefde voor cijfers en ontdekt. “Vlak nadat ik was gestopt met zelf spelen vroeg het bestuur of ik het aanstellen van de scheidsrechters voor de jeugd en senioren op mij wilde nemen. “Zij beloofden mij om mij aan alle kanten te steunen, maar ik hoefde na het begin eigenlijk steeds minder op anderen terug te vallen. Inmiddels stel ik al weer vijf jaar de mannen in het zwart aan. Als alle elftallen van de club thuis zouden spelen, hebben we 22 scheidsrechters op zaterdag en zondag nodig. Gelukkig hebben we voldoende binnen de vereniging voldoende mensen die een deel van hun weekeinde willen opofferen om een wedstrijd te leiden.”

Zelf fluit Den Braber ook nog elk weekeinde een wedstrijd. Binnen de KNVB is hij opgeklommen tot arbiter van de tweede elftallen. Ik zou graag docent economie worden, maar als ik als arbiter in het betaalde voetbal terecht zou komen, zou ik erg gaan twijfelen over mijn toekomst. Fluiten is mijn hobby en het zou prachtig zijn om daar je beroep van te kunnen maken. Of een deel van je beroep,” aldus de Poortugalers die de Dordtse Danny Makkelie als grote voorbeeld heeft. Vorig seizoen leidde hij de finale van een Cup-toernooi in Vlaardingen en kreeg ten steeds meer het gevoel dat hij als arbiter nog stappen wil maken. “Een finale en veel mensen langs de kant, maakte het speciaal om die wedstrijd te leiden. Het was bovendien een aantrekkelijk en leuke wedstrijd, dus alle reden om er met een goed gevoel op terug te kijken. Ja, ook een scheidsrechter mag best ambitie hebben.”

Terwijl het gele shirt in de kleuren van PSV Poortugaal aantrekt, zegt Den Braber het leuk te vinden om Klupp-held van de Week te zijn geworden. “Het feit dar ik voor mijn werk bij de vereniging dusdanig wordt gewaardeerd, dat men mij heeft genomineerd is een vorm van erkenning voor mijn werk. Jan natuurlijk is dat leuk om te eren. Zeker als die erkenning ook nog een volledig tenue van het merk Klupp oplevert. Leuk en het tenue is erg mooi. Leuk om mee te maken. Waardering met een cadeau als gevolg. Heel speciaal om mee te maken.”

Lees meer over club: Poortugaal
Lees meer over de spelers: