Klupp-held van de Week: Jan Hadders (Zwervers)

Klupp-held van de Week: Jan Hadders (Zwervers)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is Zwervers stille kracht Jan Hadders.

In de week van de scheidsrechter lach het voor de hand dat de Klupp-held iets met het leiden van wedstrijden moest hebben. Jan Hadders fluit voor de KNVB en brengt bovendien jeugdwedstrijden wekelijks tot een goed einde. Maar de kleine Capellenaar is ook zes dagen van de week, minstens twintig uur in de weer voor de Capelse eersteklasser. Hadders is een beetje Zwervers en Zwervers een beetje Hadders. Een onafscheidelijke tweeling, mits je het maar wil zien. Mensen zoals de werknemer van het distributiecentrum van Albert Heijn in Rotterdam staan zelden in de spotlight en doen het daar eigenlijk ook niet voor. Clubliefde is hun motief en waardering de smeerolie. “Zo dat is een mooie set,” zegt Hadders vlak voordat hij aan zijn avonddienst bij de grootgrutter begint. “Mooi in Zwervers-blauw en in mijn maat,” lacht de 48-jarige wedstrijdsecretaris. Hadders is al sinds 1979 lid van de Capelse vereniging op sportpark Couwenhoek. Dat complex bevond zich op een steenworp afstand van het ouderlijk complex en dus was de keuze ten koste van Capelle of CKC snel gemaakt. “Zwervers is altijd mijn club gebleven. Ik ben natuurlijk als voetballers begonnen maar tussen de C- en A-jeugd was al snel duidelijk dat is het als linker of rechter verdediger, toen heette dat nog gewoon back, het vooral van hard werken moest hebben. In de A-jeugd heb ik de hoop op een glansrijke carrière in het amateurvoetbal laten varen en ben ik andere dingen gaan doen. Mijn broer Egbert heeft mij overgehaald om te beginnen met fluiten, want dat deed hij toen ook. En eerlijk gezegd had ik meer aanleg voor het vak van scheidsrechter dan voor verdediger. Er is aan mij geen groot talent verloren gegaan.”

Hadders fluit vooral jeugdwedstrijden, omdat hij dat naar eigen zeggen leuker vindt dan senioren. “En ik hoef ook in deze tak van het voetballen niet het hoogste te bereiken. Ik vind het gewoon leuk om te doen. Gewoon wekelijks een potje voetbal blazen en een wedstrijd tot een goed einde brengen. Ik heb geen ambities, ik ben druk genoeg met het wedstrijdsecretariaat van de club. Daar ben ik bij Zwervers zeker twintig uur per week mee bezig. Sinds 2004 deed ik dat voor de jeugd en sinds 2012 zijn daar de senioren ook bij gekomen,” aldus de geboren Rotterdammer die sinds zijn tweede jaar in Capelle aan den IJssel woonachtig is. Zwerver is de club van Hadders en daar heeft hij veel, zo niet bijna alles voor over. Over de hoogtepunten van de club is hij kort en krachtig. “Het kampioenschap van de selectie in de tweede klasse. Dat was onverwacht en misschien mede daardoor wel een heel groot feest. Verder is de nieuwe accommodatie voor iedereen binnen de vereniging een zegen. Het heeft de club een nieuwe elan gegeven. Zwervers is nog steeds dezelfde club, maar het is zo anders en lekker werken in een gebouw dat zo mooi is als het onze. We hebben daarmee echt een stap voorwaarts gezet. Dat zie je ook aan het aantal reclameborden langs de kant. Bij Zwervers deed iedereen heel hard zijn best, maar in de oude situatie kreeg niets glans. Kijk maar naar ons eigen internationale jeugdtoernooi. Zelfs een topclub als Juventus komst met Pinksteren 2017 naar Capelle aan den IJssel. Het vernieuwde complex heeft ons in alle opzichten een zetje in de goede richting geholpen. En net zoals iedereen binnen het bestuur zijn we daar hartstikke trots op.”

Hadders heeft overigens nog meer verdiensten in de voetballerij, maar die liggen buiten Zwervers. “Ja ik ben een echte Feyenoord-fan, maar daar zij er vele tienduizenden van,” lacht de kleine Capellenaar. “Nee, ik regel voor de Regio Rijnmond Cup samen met Ruud Kooijmans het G-voetbalonderdeel. De organisatie vindt het belangrijk dat deze groep voetballers ook deelnemen aan het toernooi en daar draag ik graag een steentje aan bij. Zwervers heeft ook een G-afdeling en zo hoort het wat mij betreft. Natuurlijk is het iets meer werk dan voor het reguliere voetbal, maar op de finaledag betaalt zich dat in plezier dubbel en dwars uit. Maar ook daar hoef ik niet vooraan te staan. Natuurlijk vind het leuk dat ik voor de Klupp-held van de Week ben genomineerd door iemand en zou ik graag willen weten wie dat is. Maar nog veel belangrijker vind ik het dat de harde stille werkers bij de clubs uit de regio Rijnmond op deze manier eens extra worden gewaardeerd. Want laat niemand vergeten dat het totale amateurvoetbal in ons land zonder de vrijwilligers niet zou bestaan. Waardering op zijn tijd voor deze groep mensen is geen overbodige luxe. Daarom dank aan het sportmerk Klupp voor dit mooie cadeau.”

 

Lees meer over club: Zwervers
Lees meer over de spelers: