Klupp-held van de Week: Rob van den Berg (KethelSpaland)

Klupp-held van de Week: Rob van den Berg (KethelSpaland)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Trouw schrijft hij met een hoofdletter t en loyaliteit met een hoofdletter l. Rob van de Berg werkte veertig jaar op de administratie van glashandel Van Katwijk. In januari is hij 52 jaar samen met zijn vrouw Anneke en van KethelSpaland is hij al 62 jaar lid. De 78-jarige Schiedammer kijkt op als Pim Blokland hem als lid van de werkploeg, voormalig secretaris, penningmeester, lid van de bouw- en kascommissie en niet te vergeten doelman van de selectie en tweede elftal van DHS. De club die uiteindelijk op ging in ODC en Spaland, later KethelSpaland, tegenwoordig de trotste bewoner van het sportpark boven op de nieuwe rijksweg A4 in Schiedam. “Ik ken u toch,” aldus de man die al achttien jaar hand en spandiensten verricht voor de club van voorzitter Pim Koning tegen Pim Blokland. “Wat leuk dat u voor mensen zoals ik naar mijn club komt. Dat had ik niet verwacht en al helemaal niet dat ik de Klupp-held van de Week ben. Ja, natuurlijk is het leuk als je vereniging je waardeert. Ik ben nog vaak bij de club en doe wat ik kan. Mijn vrouw zegt altijd dat ik vroeger al niet veel thuis was, maar nu loop ik haar ook niet vaak voor de voeten. Maar Klupp-held van de Week is wel erg onverwacht. Ik werd gevraagd om naar de club te komen, maar had geen flauw idee waar voor. En al helemaal niet dat Pim Blokland speciaal voor mij zou komen. Ik ben een Feyenoorder, dus natuurlijk is het dan leuk om zo’n speciale man eens te ontmoeten. Blokland komt voor Van de Berg naar KethelSpaland. Het moet nog veel gekker worden.”

Van den Berg die nog elke week met oude knarren in sporthal Margriet in Schiedam zaalvoetbalt, gaat de blauwe set die bij de titel hoort dan dragen. “Of op vakantie, want het ziet er goed uit. Ik ben er blij mee, maar nog meer met het bezoek van Pm Blokland en de waardering van het bestuur van voorzitter Pim Koning. Natuurlijk doe je iets voor de club, ik ben niet anders gewend, maar het is leuk als je op je oude dag wordt gewaardeerd.” De Schiedammer komt uit een tijd dat DHS ook een honkbalafdeling had en hij in het eerste team eerste honkman speelde. “Ik speelde bij de voetbalafdeling vaak in het tweede elftal, maar soms in het eerste. De wedstrijd tegen Olympia was mijn beste. Die dag pakte ik alles.” Zijn vrouw lacht op de achtergrond. KethelSpaland en Van de Berg horen bij elkaar. En hij is ook trots op het nieuwe sportpark Willem Alexander, waar nog veel te doen is. “Mensen onderschatten dat wel eens, maar daar gaat het niet om. Het gaat er om dat dingen gebeuren, ook op een nieuwe sportpark is er nog elke dag iets te doen en ik doe het graag.”

Van den Berg is een voetbaldier, die pas op zijn vijftigste bij de veteranen stopte, om vervolgens marathons te gaan lopen. Vijftien in totaal, waarvan negen in Rotterdam. Versleten enkels maakten een einde aan de loopbaan als atleet. “”Jammer ik heb er ook nog zes in het buitenland gelopen, waaronder Kaapstad en New Orleans. De laatste in 1999 samen met mijn zoon in New York. Prachtig.” Tegenwoordig gaat hij met zijn zoon, voormalig spits van KethelSpaland, en schoondochter nog wel eens naar wedstrijden van Feyenoord en Sparta, al heeft de Kuip-club in zijn gevoel een klein streepje voor. Maar in zijn hart blijft hij altijd voormalig doelman van DHS, de club waar hij in de eerste klasse onder Rob Jacobs speelde. “Mooie tijd. ik heb altijd genoten van het voetballen en mijn functies bij de vereniging. Ik heb het altijd graag gedaan en doe het nog steeds graag. Ben veel op de club en ben trots op waar we nu zitten. En ik ben trots op een bezoek van Pim Blokland voor de prijs van Klupp-held van de Week. Dat wordt niet iedereen, dus dat was een grote verrassing.”

Lees meer over club: KethelSpaland