Klupp-held van de Week: Gerard Meijer (Feijenoord)

Klupp-held van de Week: Gerard Meijer (Feijenoord)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De eerste Klupp-heldin van de week werd Gerda van Aken van Excelsior’20. De eerste Klupp-held uit het betaalde voetbal werd ‘Ome’ Gerard Meijer.

Pim Blokland is als enige jurylid van de Klupp-held van de Week duidelijk. De onzichtbare krachten in het amateurvoetbal mogen voor hun vaak kosteloze bijdrage wel eens vaker in het zonnetje worden gezet. “De vrijwilligers, de onzichtbare krachten zijn de pijlers onder de manier waarop sport in ons land wordt bedreven. Maar de inzet van de mannen en vrouwen die vaak tientallen uren per maand spenderen voor hun vereniging en de leden wordt te vaak als normaal beschouwd. Maar normaal is dat natuurlijk niet. Wij zijn het normaal gaan vinden. Voor Klupp sportswear juist een reden om die stille krachten te eren. Wij kiezen bewust voor het amateurvoetbal, want in het betaalde voetbal ontvangen mensen een salaris voor hun werkzaamheden. Dat betekent niet dat ze geen groot hart hebben voor hun club, maar ze krijgen voor hun uren betaald. Dat maakt het toch iets anders, zonder een gebrek aan respect te hebben voor mensen bij betaald voetbal organisaties. Maar er zijn ook uitzonderingen op de regel en die vergeten we natuurlijk niet.”

Blokland vervolgt in het bijzijn van de held zelf: “Neem iemand als Gerard Meijer. Had al lang van zijn welverdiende pensioen kunnen genieten, maar is na vijftig dienstjaren nog steeds drie dagen per week bij Feyenoord. Niemand verplicht hem om er op tijd te zijn, maar hij is er steevast om 8.30 uur. Feyenoord zit in het hart van Meijer en daar mogen we ook wel eens bij stil staan. In het betaalde voetbal is clubliefde een uitstervend begrip. We moeten het verleden niet ver idealiseren. Maar Meijer is een Feyenoorder. Een man van Zuid, uit de tijd dat de schepen nog van hout waren en de mannen van staal. Gerard Meijer belichaamt Feyenoord. Hij is van de tijd van Celtic en Estudiantes de la Plata. De periode waarin ik als jongentje met mijn vader naar de Kuip ging. De periode dat het publiek een fluitend geluid maakt als Meijer met waterzak en handdoek naar een geblesseerde speler sprintte. Gerard Meijer werd na zijn voetbalpensioen liefkozend Ome Gerard, maar is niet bij de club weg te denken. De voormalige verzorger werd een icoon, waar Feyenoord zuinig op moet zijn. Net zoals een amateurclub op zijn vrijwilligers. Daarom kan er dus geen discussie zijn over de eerste Klupp-held van de Week uit het betaalde voetbal.”

“Weet je wat de doorslag gaf,” vraagt Blokland? “De foto van hem met Ron Vlaar voor AZ-Feyenoord geeft de warmte aan die Meijer binnen de organisatie van Feyenoord vertegenwoordigt. De menselijke maat binnen de harde wereld van het betaalde voetbal.” Gerard Meijer is in zijn rijke carrière wel wat gewend, maar wordt tegenover Pim Blokland stil van de eer plus het bijbehorende groengrijze tenue. “Mooi, ik werd gevraagd om op mijn vrije dag naar de Kuip te komen. Mevrouw Meijer vroeg nog waarom, maar ik wist alleen dat Pim Blokland koffie wilde drinken. Nou kan dat alle dagen, maar dit moest op woensdag. Ja, wist ik veel dat het voor de Klupp-held van de Week was. Het is prachtig om gewaardeerd te worden voor het werk voor je club. Ik denk er nooit over na en ben er altijd. Niet met het idee om er prijzen mee te verdienen, maar gewoon omdat Feyenoord in mijn hart. Zo was dat ook met Ome Fred Blankenmeijer. Die kon eigenlijk ook geen dag zonder de club, maar niet omdat hij er prijzen mee kon verdienen. Dat het door iemand als Pim Blokland wordt gewaardeerd is prachtig. Ik begrijp dat hij het enige jurylid is, dus het was kennelijk geen moeilijke stemming. Maar zonder gein, ik waardeer dit zeer. Natuurlijk hebben we in de Kuip en eigen kledingsponsor, maar dit tenue is mooi genoeg om thuis of op vakantie te dragen. Ik denk dat mevrouw Meijer dit wel kan waarderen. Groen met grijs. Beetje de oude uitkleuren van Feyenoord. Mooi hoor. Maar het gaat vooral om de gedachte er achter. Gerard Meijer, KLupp-held van de Week. Het moet niet veel gekker worden. Als ik op mijn vrije dag dan toch naar de Kuip moet, dan maar voor een prijs.”

Lees meer over club: Feyenoord
Lees meer over de spelers: