Klupp-held van de Week: Frits Oosthoek (VOC)

Klupp-held van de Week: Frits Oosthoek (VOC)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Pim Blokland, het enige jurylid van de rubriek Klupp-held van de Week van de website www.regiorijnmondvoetbal.nl schudde het hoofd nogmaals. Bijna zestig jaar lid van een vereniging en geen enkele minuut in welk elftal dan ook gespeeld. Loyaliteit en clubliefde zonder bal. “De Klupp-held van de Week is elke week opnieuw een ontdekkingstocht in voetballand. Wat een pareltjes komen we in de regio Rijnmond tegen. Mensen die onvoorwaardelijk van hun club houden. Die hun vereniging door dik en dun steunen en bij nacht en ontij voor de vereniging klaar staan. Zonder tegenprestatie. Zonder vragen vooraf. Zonder schijnwerpers of applaus. Ik verbaas mij elke keer opnieuw over de prachtige verhalen achter mensen en hun club. Hun liefde, hun passie en hun vermogen om zich dienstbaar te maken. Deze week werd de Klupp-held van de Week op voorspraak van een trainer. Robert Verbeek, met VOC actief in de nacompetitie van de hoofdklasse, kwam met de naam van Frits Oosthoek. Zijn voordracht werd gesteund door voetbalvoorzitter Karl Hormann. Zelf ontbreekt hij op de fot, maar de overkoepelende preses van de cricket en voetbalafdelingen, Rene van Ierschot, nam de honneurs van Hormann op diens trouwdag waar.

Van Ierschot en Blokland kennen elkaar vanuit verschillende functies in de Raden van Commissarissen in de Kuip. Van Ierschot was president commissaris van het stadion, terwijl Blokland de Raad van Commissarissen van huurder Feyenoord bemant. De mede-eigenaar van Klupp Sportswear wilde met het bezoek aan VOC nog maar eens benadrukken dat de keuze van de Held niet wordt beinvloed door het sportmerk waarin ze spelen. “Een held is een held. Of Verstappen nu in ene of de andere raceauto rijdt. En iemand die voor zijn of haar vereniging van onschatbare waarde is, is een Klupp-held. Ik kijk niet eens naar het kledingmerk. Het is leuk als ze in Klupp sportswear spelen, maar absoluut geen voorwaarde.” Held van de Week Oosthoek is blij verrast. Hij is bij VOC al houder van de gouden speld en trad door de A-junioren van de club al eens op achter de bar in het programma Voetbal International. “Je bent geen vrijwilliger voor dit soort zaken, maar het is wel prettig als je wordt gewaardeerd. Zeker als iemand als Pim Blokland je komt eren. Die man heeft veel waarde voor Feyenoord en ondanks dat ik ook een groot Sparta-hart heb, is dat wel mijn club. Ik ging altijd naar de Kuip, totdat ik leider van het eerste werd.”

Oosthoek is werkzaam in het onderwijs en kwam via een vriendschappelijke wedstrijd van een schoolteam tegen een elftal van vOC bij de club en is er sinds 1990 nooit meer weg geweest. Hij was jeugdleider, vlagger bij het tweede en is de vaste leider van de selectie die zondag in de nacompetitie van de hoofdklasse strijdt. “Vrijwilliger bij VOC is geen eenrichtingverkeer. Je krijgt er veel voor terug. Naast waardering ook veel vriendschappen. Je doet in tijd veel voor VOC maar wordt er in andere aspecten ook voor terug betaald.”

In de periode dat hij actief is bij de buurman van HCR en NeptunusSchiebroek heeft VOC de club zien opklimmen van de vierde naar de hoofdklasse. “De vereniging heeft een enorme ontwikkelingh doorgemaakt. En het mooie is dat we dat vooral met eigen jongens doen. Er komt wel eens een speler binnen wandelen, maar de selectie bestaat toch hoofdzakelijk uit eigen jeugd. Jeugd waar door de club veel in is geïnvesteerd. Dat beleid heeft geloond, dus dat is best een reden om trots op te zijn. Net zo trots als ik op deze prijs ben. Maar tegelijkertijd, het is prachtig, maar VOC heeft zo veel meer vrijwilligers dan ik. Die doen we eigenlijk een beetje tekort door de schijnwerpers op een Klupp-held te richten.”

 

 

 

later meer

Lees meer over club: VOC
Lees meer over de spelers: