Klupp-held van de Week: Frans Kerpel (Sparta)

Klupp-held van de Week: Frans Kerpel (Sparta)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet. Het merk dat overigens steeds maar verder doorgroeit. Clubs als XerxesDZb, Hillegersberg, NBSVV, Hermes DVS, ZBVH, HBSS, Barendrecht, Hermandad, Steeds Hooger, OFB, NeptunusSchiebroek spelen in de regio Rijnmond al in Klupp. Maar landelijke gezien groeit het aantal verenigingen die in Klupp Sportswear spelen met twintig per seizoen. Laatste nieuwe klant een binnenkort te presenteren vereniging uit Vlaardingen.

Pim Blokland kreeg op weg naar de Klupp-held telefoon. Iemand die hij lang niet had gesproken, maar iemand die zijn telefoonnummer niet was vergeten om kaarten voor Feyenoord te vragen. Bij voorkeur de kampioenswedstrijd. “Alsof ik die zou kunnen plannen en dan nog alsof ik daar kaarten voor zou kunnen regelen. De hele wereld wil momenteel kaarten voor thuiswedstrijden van Feyenoord, maar ze zijn er gewoon niet. Met de beste wil van de wereld, er zijn geen kaarten meer. Ik gun het een aantal mensen best om bij wedstrijden te zijn, maar de trouwe supporters en de seizoenkaarthouders en seathouders en de mensen van de businessunits hebben voorrang. In voor en tegenspoed, al is voorspoed natuurlijk leuker. Veel leuker. Natuurlijk is dit prachtig, maar ik heb bijna een dagtaak aan het beantwoorden van telefoontjes voor kaarten. Maar goed het is niet anders en nogmaals met grote cijfers bij PSV verliezen, daar waar het allemaal begon met de Vrienden van Feyenoord was het andere uiterste,” aldus de grijze eminentie. “Bovendien heb ik het hartstikke druk met Klupp sportswear. Afgelopen weken ben ik bij veel verenigingen in de bestuurskamer geweest om de kleding voor volgend seizoen te bespreken. Het gaat goed met het merk, we groeien steeds verder door en houden tevreden klanten. Daar genieten we van, net als het succes van Feyenoord en andere zaken, want ook ik ben geschrokken van het overlijden van Rob van Kesteren. Ik heb nog niet zo heel lang geleden bij XerxesDZB speciaal met hem gesproken over de Willem van Hanegem Cup. Het blijft moeilijk te begrijpen als iemand plotseling komt te overlijden. Geen ziekbed, helemaal niets. Van Kesteren was een van de mensen achter de samenwerking tussen Klupp Sportswear en XerxesDZB. Fijne man en het bewijs dat we maar mensen van alle dag zijn.”

Blokland op ernstige toon: “Daarom moet je mensen eren bij leven. Dat doen we bij Rotterdamse Sporticonen met toernooien en als het past elke week met een Klupp-held in het amateurvoetbal. Iemand als Frans Kerpel van Sparta. Een echte clubman, dus een uitstekende kandidaat voor de Klupp-held van de Week. De man die door Blokland geëerd wordt, vindt het allemaal maar veel eer. “Ik doe bij Sparta veel, dat zegt mijn vrouw ook, maar ik doe het zeker niet alleen. Mensen als Glenn Snoep en Victor Holleman en nog heel veel andere mensen doen hun stinkende best voor de amateurtak van Sparta. Klupp-held is leuk voor Frans Kerpel, maar feitelijk moeten we over Klupp-helden praten. Desondanks waardeer ik de geste. Zeker van een clubman als Pim Blokland. Die heeft veel betekend voor Feyenoord en laten zien hoeveel hij voor zijn club over heeft gehad,” aldus Kerpel. Die speelde aanvankelijk voor EDS toen hij bij Sparta rood-wit bloed kreeg als speler van de amateurs onder Frank Franken, Rob Theuns en Aad de Vries. “Ik heb tot mijn 31-ste gespeeld met jongens als Aad Andriessen, Piet de Kant en zelfs John de Wolf die vanuit de beloften terug naar de amateurs werd gezet om harder te worden. Prachtige jaren, ik heb er echt van genoten en ben er een echte Spartaan door geworden. Een Spartaan die schrok toen ik de moeder van Kevin Strootman, Diana Strootman, begreep dat de amateurs van Sparta waren opgedoekt. In mijn beleving speelden ze nog in de tweede klasse. Tijdens het wekelijkse rondje golf met Glenn Snoep heb ik toen gezegd dat we daar iets aan moesten doen. Sparta moest terug in het amateurvoetbal.”

Kerpel hield woord, begon met 25 spelers met Sparta-bloed, en verder helemaal niet. “We hadden niet eens pionnen of hesjes. Maar wel met veel mensen die bereid waren om hun schouders er onder te zetten. Harde werkers van de achtergrond, met Ron Luiten voorop. Met hem werden we in het eerste jaar gelijk kampioen in de vierde klasse en haalden we vorig seizoen de nacompetitie in de derde klasse. Daar hopen we dit jaar ook weer op en volgend seizoen gaan we met Robert Verbeek als nieuwe trainer en Henk van Stee als adviseur verder aan bouwen. Sparta moet weer terug op de kaart. Henk van Stee legt meer nadruk op de vereniging, terwijl ik misschien wat gretiger ben op sportief vlak. We hoeven niet naar de Tweede of Derde Divisie, maar in de eerste klasse met veel derby’s en publiek zou fantastisch zijn. Daarom zijn we ook met vrouwenvoetbal begonnen, dan hebben we op zaterdag het eerste, tweede, de A-jeugd en vrouwen spelen. De sfeer moet terug op Nieuw Terbregge. Dat kost tijd, maar daar werken we hard aan. Een toernooi als de Kevin Strootman Cup op zondag 22 oktober helpt ons daar ook weer bij. Sparta wordt op die manier ook weer op de kaart gezet. Wij zijn de oud-Spartaan en international en Rotterdamse Sporticonen dankbaar voor de samenwerking met Sparta.”

De directeur/eigenaar van een installatie en aannemersbedrijf besluit: “Een voorzitter die Klupp-held van de Week wordt is leuk, een vorm van erkenning. Maar we moeten met elkaar blijven werken aan de nieuwe toekomst van een bijna 130 jaar oude amateurclub. De amateurs van Sparta horen bij Rotterdam. En ik merk gelukkig om jij heen dat mensen enthousiast raken en mee willen werken. We hebben nog een lange weg te gaan, maar Sparta is weer terug en bouwt weer aan de toekomst.”

 

Lees meer over club: Sparta amateurs