Klupp-held van de Week: Mattias Alderliefsten (Oude Maas)

Klupp-held van de Week: Mattias Alderliefsten (Oude Maas)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Mattias Alderliefsten zag Pim Blokland wel samen met voorzitter Ed Le Combte en Pascal Herder de kantine binnen komen, maar geen enkel idee dat dat wellicht iets met hem te maken had. “Ik ben altijd op de vereniging, dus dan is er geen vermoeden dat zo’n belangrijke man voor jou komt. Pim Blokland bij Oude Maas, dan denk je al gauw dat er iets met sponsors is of zo. Nee, ik had ook geen flauw benul dat zijn komst iets met de Klupp-held van de Week te maken had en dat ik uiteindelijk die Klupp-held van de Week werd. Dat hadden ze keurig voor mij geheim gehouden. Man, ik wist niet wat ik hoorde. Ik werd naar voren gevraagd, kreeg een compleet tenue van Klupp sportswear in Oude Maas-kleuren en moest met het bestuur, Warry van Wattum en Blokland op de foto. Dan sta je toch wel raar te kijken als je dat overkomt. Pas later thuis realiseerde ik mij eigenlijk nog meer wat er was gebeurd. Het was natuurlijk super, maar ik was een beetje overdonderd. Ik dacht die die beste man van Feyenoord iets met een sponsoractie te doen had of zo. Ja, zoiets verwacht je toch niet. Maar nogmaals ik vind ik het super. Pim Blokland die helemaal voor mij naar Oude Maas komt om mij Klupp-held van de Week te maken.”

Alderliefsten is met uitzondering van twee seizoenen dat hij op zondagochtend met vrienden bij buurman Poortugaal speelde, een rasechte Oude Maas-man. Ik kwam in 1972 bij de vereniging. Ik ben geboren en getogen in Poortugaal, dus de keuze voor de club stond feitelijk al vast. Ik heb er altijd gespeeld, ben alleen op latere leeftijd even bij de buren terecht gekomen, maar op zondag vroeg je bed uit om te voetballen is soms geen pretje. Nee, dus ik heb de actieve loopbaan gewoon bij Oude Maas op zaterdag afgesloten toen ik 35, 36 jaar was,” aldus Alderliefsten in de kantine van de eersteklasser die deze week op de rangschikking klom door het restant van de eerder gestaakte duel met Rijsoord met 3-2 te winnen.” De periode tussen 1972 en 1974 met het derde, tweede en eerste kampioen werd, en afbouwen in het achtste elftal met vrienden beviel hem ook meer dan goed. “Dat was een bierelftal, maar ik kon een beetje voetballen, dus er ook nog wel eens een balletje inprikken. Dat was oude jongens krentenbrood, heel gezellig en leuk tegelijk.. Maar ja toen was het wel genoeg,” aldus de timmerman die op zijn zestigste met pensioen ging en daarom een groot deel van zijn dagen bij Oude Maas slijt. “Ik ben op mijn achttiende, ja ouderwets vroeg getrouwd. Mijn vrouw en ik zijn na een halve eeuw nog steeds bij elkaar en Oude Maas is nog steeds mijn club. Ik ben niet zo van de ruzie. De eerste die met mij een probleem krijgt, moet nog worden geboren. Ik ben niet zo van de ruzie. Nergens voor nodig.”

Alderliefsten doet feitelijk alle voorkomende werkzaamheden. “Ik trek de lijnen, omdat de man die dat deed 75 is geworden en het rustiger aan is gaan doen. Ik maak de kantine en kleedkamers schoon, help bij de bar en heb vorig seizoen de kantine opgeverfd. Ik ben timmerman, dus als er iets met een hamer moet gebeuren, dan doe ik dat gewoon. Oude Maas is mijn club, dan doe je dat gewoon. Ik ben een beetje getraind met de vereniging. Mijn vrouw is inmiddels ook gepensioneerd en doet vrijwilligerswerk in een bejaardentehuis in Poortugaal. Je moet niet elke dag bij elkaar op schoot zitten en zo hebben we allebeid iets buitens huis waar we mee bezig zijn.” De Klupp-held van de Week plaatste na het ontvangen van alle eer voor de status van niet te missen vrijwilliger van Oude Maas nog wel een hartenkreet. “We hebben bij de vereniging hetzelfde probleem als veel andere clubs. We komen handjes tekort. Mensen hebben minder over voor hun vereniging dan vroeger. Al het werk komt bij steeds minder mensen terecht. Er moeten echt anderen zich gaan melden om de club te runnen. Het is onze vereniging, dus daar moeten we allemaal iets voor doen. Ik sla bijna geen dag over hier op het complex. Met uitzondering van twee periodes dat ik op de camping ben. Maar dan volg ik alles via internet. Dat kan je niet van iedereen verwachten. Ik heb de tijd, dus ben geen maatstaf, maar er kunnen best wat meer mensen iets voor Oude Maas doen. Zie wat het oplevert, voor je het weet, ben je door het bestuur van Oude Maas voorgedragen voor de Klupp-held van de Week van www.regiorijnmondvoetbal.nl. Het was heel bijzonder. Ik ben niet zo van de schijnwerpers en sta nergens vooraan, maar dit was leuk om mee te maken.”

Lees meer over club: Oude Maas