Klupp-held; Piet Korteweg (OFB)

Klupp-held; Piet Korteweg (OFB)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is de Louis van Gaal van Ooltgensplaat, Piet Korteweg.

De man die met grote voetballers als Coen Moulijn, Willem van Hanegem, Gaston Taument, Ard Schenk en Kees Verkerk, bokser Regilo Tuur en twee handen vol sterren uit de tenniswereld van de juiste kleding en schoenen voorzag, werd in de kantine van OFB als Klupp-held van de Week door niemand minder verrast dan Pim Blokland. De man die Feyenoord van de ondergang redde en zich en passant ook bezig houdt met het sportmerk Klupp sportswear, hoorde van de nieuwe carrière van Korteweg. Nog niet zo lang begonnen als nieuwste verslaggever van het populaire Goeree Overflakkee radio- en televisiestation RTV Slogo, of de man die Adidas eet, sliep en ademde, heeft nieuw hoofdstuk aan zijn toch al rijke loopbaan toegevoegd. In het pittoreske Ooltgensplaat is Korteweg de trainer geworden van de kabouters van OFB. Over een jaar of vijftien moet het werk van de meester duidelijk worden als de nieuwe lichting talenten het eerste elftal opstuwt naar grote hoogte. De reden, Korteweg hanteert bij de allerkleinste jeugd van Oost Flakkeese Boys een stelregel: het moet vooral leuk zijn. Er moet worden gelachrenen door de allerkleinste. En na de training een flesje limonade en soms zelfs patat van de trainer. Geen straftraining bij te laat komen. Geen rondjes om het veld bij een verzoek om te mogen plassen en af en toe vogels kijken tussen twee aanvallen door, mag van Korteweg ook. Eigenlijk is de trainer alleen tevreden als hij lachende gezichten ziet. Een beetje huilen als je pijn hebt is in Ooltgensplaat overigens ook toegestaan. En nooit zeggen: Ben ik nou zo slim, of jullie nou zo dom?

De officiële titel van Piet Kortweg bij de kabouters van OFB is overigens geen meneer of trainer, maar Opa Piet. “Geen ingewikkelde toestanden of vreemde trainerstaal. Geen systemen of verbod op pingelen. Geen ruit op het middenveld of de punt naar voren of desnoods naar achteren. Geen totaalvoetbal, als alles op een kluitje ook scoort. De enige regel bij Opa Piet is dat het gezellig moet. Er moet gelachen worden, want voetballen is leuk.” Korteweg deelt zijn belevenissen bij OFB met regelmaat op Facebook. Daarmee is de inwoner van Ooltgensplaat inmiddels beroemde dan de burgemeester van het eiland. Maar wie hem had voorgedragen voor de titel van Klupp-held en opvolger van Steeds Hooger-icoon Vincent Immerzeel was niet duidelijk. Net zo min als het bezoek van Pim Blokland. Het bestuur van OFB zat in het complot en had zelfs bij de beste bakker van het Eiland gebak gehaald om de komst van het Feyenoord RvC-lid nog smakelijker te maken. Korteweg, normaal amper stil te krijgen, was er een beetje beduusd van. “Een heel Klupp-tenue voor de Kabouter Plop van de de kabouters van OFB. Het moet niet veel gekker worden. In de kleuren van OFB en precies mijn maat. Strak en goed gesneden voor dat goddelijke lichaam. Ik twijfel of ik mijn pet erbij op zal houden, of toch maar niet. Ja en over de kwaliteit van Klupp sportswear hoeven we het niet te hebben. Helemaal top in OFB-kleuren.”

Erg leuk dat Pim Blokland helemaal naar het eiland is gekomen om het jongste lid van het trainersgilde te eren als Klupp-held van de Week. Ik doe het inderdaad voor de club en die kleine apen. Het is prachtig om ze te zien pingelen en alles van de televisie nadoen. Maar Opa Piet maakt op de eerste training mooi de blits in zijn nieuwe Klupp-outfit. Ik vind de rubriek op www.regiorijnmondvoetbal.nl misschien wel de laatste van alles wordt er over het amateurvoetbal in dit land wordt geschreven. Want voetbal is groot geworden door de mensen die inderdaad bereid zijn om hun tijd voor een club te investeren. Het stille Legioen der vrijwilligers. Geweldig dat Klupp juist die mensen eert. Zo’n Vincent Immerzaal of die jonge van Pernis zijn goud waard voor een club. Niet zeuren, maar eerst doen. Zorgen dat de lijnen zijn getrokken of de ballen zijn opgepompt, zodat de mensen er eigenlijk zonder over na te denken weer kunnen voetballen. Ik kan mij voorstellen dat Pim Blokland op een doordeweeks avond echt wel wat anders heeft te doen dan naar Ooltgensplaat te rijden, maar toch doet hij dat maar. En geen gladde praatje, maar gewoon de liefde voor het voetbal. En man die nog kan vertellen hoe hij vroeger tegen Coen Moulijn opkeek.”

“Coentje was een geweldenaar. Zijn beweging binnendoor buitenom is nooit meer geëvenaard. Misschien moet ik daar met de Kabouters van OFB maar eens op gaan trainen. Dan kunnen ze over twee jaar in de F-jeugd meedoen met de Coen Moulijn Memorial Cup. Als iemand ze dan naar die passeerbeweging vraagt, zeggen ze natuurlijk: Die heb ik van Opa Piet geleerd. Dat is de Klupp-held van de Week geweest. Ga ik op mijn oude dag nog in de prijzen vallen. Ik steek er wel de draad mee, maar ik waardeer het zeer. Dank OFB of wie dan ook voor het nomineren. Dank Pim Blokland voor het komen. Dank Klupp sportswear voor het mooie tenue en dank www.regiorijnmondvoetbal.nl voor de mooiste rubriek in het amateurvoetbal. Opa Piet zal het tenue met trots dragen.”

 

Lees meer over club: OFB
Lees meer over de spelers: