Klupp-held van de Week: Leo van Duin (SC Botlek)

Klupp-held van de Week: Leo van Duin (SC Botlek)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet. Het merk dat overigens steeds maar verder doorgroeit. Clubs als XerxesDZb, Hillegersberg, NBSVV, Hermes DVS, ZBVH, HBSS, Barendrecht, Hermandad, Steeds Hooger, OFB, NeptunusSchiebroek spelen in de regio Rijnmond al in Klupp. Maar landelijke gezien groeit het aantal verenigingen die in Klupp Sportswear spelen met twintig per seizoen. Laatste nieuwe klant een binnenkort te presenteren vereniging uit Zwijndrecht.

Het was weer zo’n week waarin het leek alsof Pim Blokland het leed van heel Rotterdam op zijn schouders had. Overal waar de voorzitter van de Vrienden van Feyenoord binnen kwam, moest de grijze eminentie uitleggen hoe Feyenoord twee punten kon verspelen in Zwolle en of het nog goed komt. De angst klonk in sommige stemmen door. De Coolsingel zal toch niet weer leeg blijven? We zullen de titel in de laatste vier wedstrijden van het seizoen toch niet gaan verspelen aan aartsrivaal Ajax. Als het aan het enige jurylid van de rubriek Klupp-held van de Week ligt natuurlijk niet. Wat hem betreft wordt het seizoen 2016-2017 afgesloten met een feest. Nog liever een groot feest, maar beloven kon hij niets. “Ik wil niets liever, maar ik zit net als alle supporters in het stadion en mensen voor de televisie langs de kant. Ik heb geen invloed op het spel, anders had ik het graag gedaan. Alles om de titel behalen en met Dirk Kuijt, Giovanni van Bronckhorst en alle anderen op het bordes van het stadhuis in Rotterdam met de schaal te zien staan. Daar hebben we het allemaal voor gedaan. Iedereen heeft zijn aandeel gehad, hoe klein of hoe groot ook. Allemaal met maar een doel, de landstitel. Maar dan moet die er wel komen, want anders valt er niets te feesten. Het meest positieve van alles, is dat we het als Feyenoord nog in eigen hand hebben. Vier keer zelf winnen en de champagne kan ontkurkt worden. Niet naar anderen kijken, niet rekenen, gewoon zelf winnen. Uitgaan van eigen kracht. En allemaal achter de club blijven staan. Dat is het enige wat wij kunnen doen en dus moeten doen. De rest hangt af van de spelers die het moeten doen.”

Bestuursleden van Sportclub Botlek luisterden aandachtig naar het betoog en kwamen vervolgens met hun voor en tegens. In voetbal is immers altijd een mening die gesprekstof geeft. Achter de bar wachtte Leo van Duin in onwetendheid. Pim Blokland was te gast bij de derdeklasser in Spijkenisse, maar hij verkeerde niet in de veronderstelling dat het bezoek voor hem was. Totdat hij door voorzitter Ron Frishert en bestuurslid Hans Kros aan tafel werd geroepen. Pim Blokland voor hem naar sportclub Botlek? De assistent-trainer van het tweede elftal, barman, wasman en nog veel meer voor de club keek er vreemd van op. “Waarom dan wel,” liet de 59-jarige Spijkenisse nog weten. “Klupp-held?” Van Duin, moest even aan het idee wennen om in het zonnetje te worden gezet. Vervolgens biechtte hij voorzichtig op dat FC Twente zijn grootste liefde is. Sinds de glorietijd in Enschede met Epi Drost, Piet Schrijvers, Kick van der Vall, Eddy Achterberg, Jan Jeuring en andere helden uit Enschede. “Maar Feyenoord is mijn tweede liefde hoor,” voegde de vrachtwagenspuiter er direct aan toe. Het blauwzwarte tenue nam hij vervolgens dankbaar in ontvangst van Blokland die drukke weken beleeft. “Het is niet alleen Feyenoord, maar ook de nieuwe zender RUR, waarin ik investeer en vooral Rotterdamse Sporticonen. Dan ben ik met een paar mensen heel druk mee. Het gaat beter dan we hadden verwacht. Elf evenementen in 2017, een aantal dat er in 2020 ongeveer twintig zullen zijn. Iconen van de stad moet je eren als ze nog actief zijn of in leven. Niet twaalf jaar na hun dood een straat naar ze vernoemen. Het is eigenlijk net als met de Klup-held van de Week. Je moet waardering laten blijken voor mensen die het verdienen. Misschien om verschillende redenen, maar stille krachten zijn in het amateurvoetbal onmisbaar.”

Terwijl op het grote scherm Juventus voor de derde maal scoorde tegen Barcelona vervolgde Blokland. “Dus moeten we zuinig zijn op de Klupp-helden, want anders bestaat er straks geen amateurvoetbal meer. Mannen als Leo van Duin zeker belangrijk voor een club als Sportclub Botlek. Ik ben blij om te horen dat het goed gaat met de vereniging. Kampioen in de derde klasse zullen ze niet worden, maar in het jaar dat ze een halve eeuw bestaan 700 namen op de ledenlijst hebben staan is knap in een gemeente als Spijkenisse. SCO’63, Hekelingen en Spijkenisse zitten immers ook niet stil. Knap hoor. En bovendien hoor ik dat Sportclub Botlek ook altijd deelneemt aan de Regio Rijnmond Cup en met de jongste jeugd aan de Coen Moulijn Memorial Cup. Leuk hoor. Het sportpark ziet er prima verzorgd uit en we hebben een vrijwilligers de eer aan kunnen doen die hij verdient. Het was weer een avond dat ik helaas thuis niet heb kunnen stofzuigen, maar wel weer iemand blij heb kunnen maken met een tenue van Klupp Sportswear. Ik maak het niet te laat, want morgen staan er weer veel afspraken in de agenda. Rotterdamse Sporticonen, RUR en Klupp Sportswear. Ik heb het zo druk als een klein baasje.”