Klupp-held van de Week: Jan de Vrij (Spirit)

Klupp-held van de Week: Jan de Vrij (Spirit)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De Klupp-held van deze Week is de man die bezig is om bij Spirit de opvolger van Stefan de Vrij op te leiden, zijn vader Jan de Vrij.

Jan de Vrij is naast de vader van Stefan de Vrij en de trainer van de D-jeugd van de club uit Ouderkerk aan den IJssel bovenal misschien wel de beste speler uit de geschiedenis van de tweedeklasser. In het archief van de vermaarde aanvaller van Spirit (spreek uit Spierit) zit zelfs een brief van de vermaarde Feyenoord-voorzitter Guus Brockx met een uitnodiging van de club van Rotterdam Zuid om daar te komen spelen. Door omstandigheden ging een verhuizing van de Sportlaan naar de Kuip nooit door, maar trots op de uitnodiging van Feyenoord is De Vrij nog steeds wel. Maar nog veel trotser is de voormalig beste speler van de Krimpenerwaard uit de jaren zeventig op zijn zoon Stefan. Hij glimt als hij de woorden uitspreekt: “Gekozen tot de beste buitenlandse speler van de Serie A vorig seizoen.” En terecht, de bij Spirit opgeleide aanvaller werd in de Kuip, het Nederlands elftal en Rome een speler die ogenschijnlijk altijd het niveau aankon. Zet het enige jurylid van de verkiezing van de Klupp-held van de Week, Pim Blokland, Jan de Vrij en Spirit-voorzitter Henk Lammertse die De Vrij namens het bestuur van de Ouderkerkse club nomineerde bij elkaar en een interview is volstrekt overbodig. Het gesprek gaat over Feyenoord, Spirit en de verdediger wiens portret met het grootste respect in de Wall of Fame van de kantine aan de Sportlaan hangt, Stefan de Vrij. Er is tijdens het gesprek zelfs nog heel even telefonisch contact met de geblesseerde verdediger die in Rome gezien de prestaties van de ‘blauwen’ node wordt gemist.

De entree van Blokland in de Kuip en de start van de loopbaan van de tot verdediger omgeturnde aanvaller gaan gelijk op. De Vrij kreeg kansen in de hoofdmacht van Feyenoord omdat er geen geld was. Jan de Vrij praat vol trots over zijn eerste wedstrijd met Feyenoord tegen Ajax toen De Vrij gewoon tien uur sliep wetende dat hij de volgende dag tegenover Luis Suarez moest spelen. “Ik had werkelijk geen oog dicht gedaan, maar hij sliep gewoon alsof er niets aan de hand was.” Afgezien van een mogelijke penalty die hij in de beginfase tegen had kunnen krijgen, was er ook niets aan de hand. De Vrij speelde de Uruguayaan uit de wedstrijd en was zijn naam als de nieuwe rechter verdediger gemaakt. Blokland en De Vrij denken nog na over de concurrenten die Stefan de Vrij achter zich hield. Dani  Fernandez, een aankoop van Mario Been, de van Excelsior op trainingskamp in Turkije geteste Bandjar. De derde speler wil maar bij niemand te binnen schieten. Maar het verhaal van De Vrij was toen al geschreven en is nog steeds niet af.

“Vroeger was Stefan de Vrij de zoon van Jan de Vrij. Tegenwoordig is Jan de Vrij de vader van Stefan de Vrij. Maar er zijn speler bij de jeugd van Spirit of van Perkouw in Berkenwoude die ik ook train, die nog steeds niet weten dat Stefan mijn zoon is. Is ook niet belangrijk. We hebben thuis trouwens nog twee zonen en die zijn net zo belangrijk. Stefan staat alleen meer in de belangstelling. En natuurlijk is het mooi om te zien dat hij wel bij Feyenoord is gaan voetballen. Natuurlijk ben je daar als ouders trots op, want Stefan heeft ook een moeder.”

De Vrij, onlangs gestopt met werken, kan zich volledig storten op de opleiding van een nieuwe De Vrij. In de kantine van de tweedeklasser hangt behalve een foto in de Walk of Fame maar bovendien een T-shirt met de tekst “Later wil ik net zo goed worden als Stefan de Vrij worden.” De vader van de ex-Feyenoorder bedankt Pim Blokland voor het tenue in Spirit-kleuren. “Dat vind ik erg leuk en ook nog gebracht door de man die in het begin van de carrière van mijn zoon belangrijk is geweest voor hem en de club.” Blokland wuift de opmerking weg als te veel eer en lacht over de tevredenheid van de echte clubman. Bij Spirit gespeeld en de club altijd trouw gebleven. Ouderwetse clubliefde. Daar is de titel van Klupp-held van de Week precies voor bedoeld. Met alle verhalen van Feyenoord, Roma, Ouderkerk en het Nederlands elftal werd het vervolgens zo laat, dat voorzitter Lammertse alles op slot moet doen. De selectie is al lang klaar, gedoucht en naar huis. Blokland heeft het gevoel dat hij weer iemand tevreden heeft gemaakt. “Daar gaat het in deze rubriek vooral om.”

 

 

Lees meer over club: Spirit
Lees meer over de spelers: