Klupp-held van de Week: Frans Bonten (Blijdorp)

Klupp-held van de Week: Frans Bonten (Blijdorp)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Pim Blokland rilde voor de deur van de Rotterdams derdeklasser Blijdorp. Het vroor en dat was een week eerder wel anders. “Het scheelt een graaf of twintig met het verblijf van Feyenoord in Marbella en Klupp Trainingskampen in Fuengirola. Ja, dit is wel weer even anders, al was het zondag in Kerkrade bij de wedstrijd tegen Roda JC ook alles behalve warm. Maar dat werden we weer wel van de 0-2 en de drie punten. Dat is ook wat waard” De voorzitter van de Vrienden van Feyenoord lacht terwijl zijn adem tegen het kunstlicht zichtbaar wordt. Blokland reisde in de winterstop met Feyenoord naar Marbella en reisde toen naar Fuengirola voor drie dagen met Dongen, BVCB, Deltasport en Lyra. “We hebben daar op de laatste avond onder terrasheaters nog buiten zitten eten. Ja, dat was wel even aardig. Fijne temperatuur en wedstrijden op het scherp van de snede. Er werd om de Regio Rijnmond, Super en Fungirola Cup echt gestreden. Het was allemaal prima geregeld, waardoor ik mij alleen druk heb hoeven maken over de prijsuitreiking samen met de burgemeester van Fuengiroal. Ja, iemand moet het doen, dus heb ik mij weer opgeofferd. Dongen werd de grote winnaar van de vijf dagen in de Spaanse badplaats. Logisch, een club uit de Derde Divisie. Maar wat nog veel belangrijker is, is dat alles uitstekend is verlopen. Alle clubs tevreden en een heeft al aangeven volgend seizoen weer mee te gaan.”

“En,” zo vervolgt Blokland op het complex naast diergaarde Blijdorp, “hadden we over twee weken verdeeld ook nog OFB, NeptunusSchiebroek Zwervers en Rijsoord bij Princess Hotel Victoria in Hoenderloo. De omstandigheden in het bos op de Veluwe waren prachtige maar niet ideaal om vriendschappelijk te spelen. Maar Harm Beumer heeft er als manager alles aan gedaan om het iedereen naar de zin te maken. OFB heeft al een optie genomen voor januari 2018 en Zwervers wil proberen om in augustus in de aanloop naar het nieuwe seizoen naar Hoenderloo. Leuk dat iedereen tevreden is. Wij van Klupp Sportswear werken samen de winnaars van de Regio Rijnmond en Provincie Brabant Cup, maar verder zijn de reizen uitsluitend bedoeld om de relatie met vereniging die in Klupp Sportswear spelen te bestendigen. Daarom zijn wij ook veel goedkoper dan alle andere aanbieders, omdat wij de trainingskampen tegen kostprijs aanbieden. En desondanks bezuinigen wij nergens op. We regelen in Spanje alles, ballen, hesjes, velden, bussen, scheidsrechters en zelfs een Spaanse avond. Alles zit in de prijs inbegrepen, dus we gaan in 2018 zeker met meer dan 300 mensen naar Hoenderloo en Fuengirola. We gaan binnenkort met Harm Beumer overleggen over een Hoenderloo Cup. Klupp Sportswear wil namelijk samen met www.regiorijnmondvoetbal.nl namelijk meer zijn dan een leverancier en website. Wij zoeken echt naar een relatie met clubs. En dat valt op, want we hebben inmiddels als weer vijf nieuwe clubs buiten de regio Rijnmond vastgelegd. DBS is daarvan de grootste. De club uit 1100 leden is de gootste van Eindhoven en heeft de aanbieding van Klupp Sportswear naast het bedrijf gelegd dat de vereniging gratis aankleedt, maar er dan zelf sponsornamen op plaatst. Die bleken duurder te zijn dan Klupp, terwijl je je eigen sponsoren op het shirt kan plaatsen.”

Blokland rilt en zegt naar binnen te gaan. Daar wacht de nietsvermoedende voorzitter van Blijdorp. Frans Bonten heeft het idee dat hij naar de club komt voor een vergadering en snapt niet goed wat Blokland komt doen. “Ik de Klupp-held van de Week? Ja, maar dat is niet afgesproken. Ik moet vergaderen. En die vergadering begint om 19.30 uur.” Op een afstand lachen de overige bestuursleden van de Rotterdamse vereniging die in het complot zitten. Zij hebben de man die binnen kwam als trainer en vervolgens als echte Blijdorper niet meer weg ging, voorgedragen voor de prijs die Pim Blokland elke week aan een vrijwilliger uitreikt. Bonten is er duidelijk een beetje door overvallen. De ras-Feyenoord die belooft bij een kampioenschap op de Coolsingel een traantje weg te zullen pinken zit plotseling tegenover de man die in zijn eigen de club heeft gered. Maar Blokland pareert direct dat Blijdorp er zonder Bonten en een handvol andere mensen ook niet was geweest. “”Dat heeft ook veel moeite, maar minder geld gekost dan in de Kuip,” lacht de preses. Maar voor Blokland is de moeite al voldoende om de Blijdorp-voorzitter te eren met een tenue van zijn merk Klupp sportswear in de kleuren zwart en wit. “In 2005 hadden we nog maar zestig leden. Kan je het je voorstellen? Zestig en nu 840. We zijn aan een fantastische periode bezig. Echt dit is een sprookje wat er hier gebeurt. Blijdorp is een prachtige club die na het vertrek van Noorderkwartier op dit complex weer bijna vanaf de grond is opgebouwd. Ja, daar zijn we best een beetje trots op.”

Bonten moest daarom ook even slikken toen hij van de gemeente het aanbod kreeg om samen met Steeds Hooger in de zomer van 2018 naar de Noorderbocht te verhuizen. Met of zonder hockeyclub Delfshaven moet daar een prachtig nieuw sportpark ter waarde van vijf miljoen euro verrijzen. Het bestuur van Blijdorp is er volgens Bonten echter nog niet uit. “We weten wat we hier hebben, maar op het oude CBR-terrein zoals Rotterdammers dit noemen, kunnen we de volgende stap maken. Als een nieuwe fusieclub, of als twee aparte verenigingen. Voor dat laatste voel ik persoonlijk weinig, maar we moeten zaken nog met de leden rustig gaan bespreken. Het is geen haastklus en we willen ook zeker geen vliegende schotel op het complex zoals daar verderop.” De voorzitter wijst naar de richting van Zestienhoven. “We willen een voetbalsfeer, zoals hier. Watt complex vindt, het ademt voetbalsfeer en vanuit de kantine kan je de velden zien. Dat is amateurvoetbal. Dus als we eruit komen, dan het liefst als een club en met een echte voetbalkantine op de Noorderbocht. Een ding, Steeds Hooger en Blijdorp spelen beiden in zwart-wit, dus dat zal het probleem niet worden. Maar we gaan er nog eens een nachtje over slapen. Ik vind het trouwens hartstikke leuk dat u hier bent,” besluit Bonten tegen Pim Blokland. Die lacht en zegt dat hij de kou weer in gaat. Bonten gaat nu echt vergaderen met de rest van het bestuur. De geheime voordracht voor Klupp-held van de Week heeft gewerkt.

 

 

Lees meer over club: Blijdorp
Lees meer over de spelers: