Klupp-held van de Week: Eric Schaay (GOZ)

Klupp-held van de Week: Eric Schaay (GOZ)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Eric Schaay komt uit de bestuurskamer van GOZ als hij Pim Blokland in de kantine van de derdeklasser ontdekt. Hij kijkt naar voorzitter Bottema die glimlacht. De voorzitter van de Vrienden van Feyenoord en enig bestuurslid van de Klupp-held van de Week is voor de inwoner van Westmaas naar Mijnsheerenland gekomen. De grensrechter van het eerste, teammanager van het tweede, sponsor van de D-jeugd en wedstrijdsecretaris van GOZ begrijpt het allemaal niet. “John, ik ben niet zo van de verrassingen. Ik vind het leuk om iets voor anderen te doen, maar hoef zelf niet zo nodig verrast te worden. Niet zo mijn ding, maat als het dan toch gebeurt, dan maar door iemand van mijn club. Ja, ik ben Feyenoorder en Pim Blokland heeft zo veel voor die club gedaan. Dan verwacht je niet dat zo’n man speciaal voor jou naar Mijnsheerenland rijdt. Natuurlijk ken ik de Klupp-held van de Week en heb ik de verhalen gelezen, maar nooit met het idee dat ik die titel nog eens zou verdienen, omdat GOZ mij voor zou gaan dragen. Een echte verrassing en een prachtig tenue in oranje en zwart. Ik werd er een beetje stil van om heel eerlijk te zeggen. Pim Blokland die Eric Schaay komt bedanken voor zijn inzet voor GOZ. Het moet niet veel gekker worden.”

Maar voorzitter Bottema (foto links) vond dat Schaay (groen shirt) de titel verdienende voor zijn inzet voor de club die in het afgelopen weekeinde in Middelharnis met 6-0 op de broek kreeg bij het nog puntloze De Jonge Spartaan. Het heeft geen invloed op de goedlachse ondernemer die er maar niet over uit kan dat Pim Blokland voor hem de reis naar het prachtige sportpark heeft willen maken. “Joh, ik doe mijn best, maar ben maar een klein radertje in het geheel. Er doen hier zo veel mensen hun best voor de club.” Op de deur van de kantine hangt echter een plakaat dat de club een vrijwilliger voor de kantine die de uitstraling heeft van een restaurant. Schaay is het schoolvoorbeeld van de ouder die door zijn kinderen bij een club betrokken raakt en er een onmisbare schakel in de ketting van vrijwilligers wordt. “Ach, je doet dingen ook wel eens zonder na te denken. Mijn zoon ging in de F5 spelen. Ik zorgde voor de shirts. Maar er was nooit een scheidsrechter en toe zei iemand uit een geintje dat ik dat wel kon doen. Ik heb tot mijn zestiende bij ‘s-Gravendeel gespeeld, maar toen een zwaar brommerongeluk gehad. Zes jaar revalideren en nooit meer verwacht dat ik nog op een veld zou staan. Maar de F-jes ging nog prima en toen ik het leuk begon te vinden, ben ik ook de regels gaan leren en inmiddels ben ik officieel scheidsrechter en fluit ik af en toe een wedstrijd bij de club.”

Schaay ging vervolgens ook wedstrijdverslagen schrijven onder het pseudoniem K. Letskous en deed vervolgens alles wat hij voor de hekkensluiter in de derdeklasser kan doen. Altijd en overal met de kenmerkende glimlach. Zo vlagt hij alle wedstrijden van de hoofdmacht, omdat de tweede vlagger van GOZ door een blessure uit roulatie is. “Ik doe wat ik kan en probeer natuurlijk ook de wedstrijden van mijn zoon in de B2 en D1 te bekijken. Dat heet inmiddels anders, maar ben gewend aan die categorieën. En dan ga ik ook nog met ze naar Feyenoord en Sparta. De oudste is voor Feyenoord, maar de jongste voor Ajax. Ja, ik weet niet wat er in de opvoeding mis is gegaan, maar ik heb hem laten weten niet naar Amsterdam te gaan. Compromis is Sparta en zo heb ik met regelmaat tijd met ze samen bij een wedstrijd. Dat koester ik. Net zoals hun wedstrijden en de band die ik bij de club heb. De jongens zaten in Westmaas op school en kwam via hun vriendjes bij GOZ en dan hobbel je daar achteraan. Het is een heerlijke club met korte lijnen en een platte organisatie. Geen u of andere ingewikkelde toestanden. Samen iets bereiken en proberen plezier met elkaar te beleven. Want de titel van Klupp-held van de Week is zeker een vorm van waardering, maar deze titel moet ik echt delen met veel andere mensen die zich voor GOZ inzetten. Maar als ik heel eerlijk ben, ben ik best trots die de grote man achter Feyenoord, mijn club, voor een klein radertje bij deze club naar Mijnsheerenland komt. Bijzondere avond. Hele bijzondere avond. En Blokland is een hele normale, bescheiden man. Leuk om hem bij mij club te ontmoeten.”

Pim Blokland glimacht neemt afscheid van voorzitter en Klupp-held van de Week en keert terug naar Rotterdam. “Zonder vrijwilligers bestaat het amateurvoetbal niet. Daarom eren wij mensen als Schaay en terecht.”

 

Lees meer over club: GOZ