Klupp-held: Dion de Wijk (Hekelingen)

Klupp-held: Dion de Wijk (Hekelingen)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportswear in de schijnwerpers te worden gezet.

Onderweg naar het complex van Hekelingen in Spijkenisse zucht Pim Blokland. “Speelronde vijf en pas de eerste Klupp-held van Week. Niet zoals het hoort, maar ik had beter mijn bedrijven kunnen houden, dan had ik het misschien minder druk dan nu. We hebben het bij Klupp razend druk gehad. Meer dan twintig verenigingen door heel Nederland zijn nieuwe klant van ons sportmerk geworden. In het magazine staan shirts, broekjes, kousen en trainingspakken in werkelijk alle kleuren van de regenboog. Het gaat heel goed met Klupp sportswear, maar het nadeel is dat ik soms meer doe dan ik had verwacht. Maar met het succes van Feyenoord en de wedstrijden in de Europa League kom ik tijd tekort. Ook door de nieuwe stichting Rotterdamse Sporticonen, waarvan ik bestuurslid ben Ik ben blij dat we eindelijk weer toe kunnen komen aan de Klupp-held van de Week. Wat ik blijf vinden dat de echte helden in het amateurvoetbal zitten. Dat zijn de mensen zijn die zich zonder eigen belang voor hun vereniging inzetten. Zichzelf wegcijferen, iets doen zonder vragen of in het belang van anderen. Ik denk dat we wel eens vergeten dat de structuur van verenigingsleven best uniek in de wereld is. Daar moeten we zuinig op en daarom is de Klupp-held van de Week ook voor in het leven geroepen. De stille krachten in het amateurvoetbal. De mensen die we vooral niet moeten vergeten.”

Blokland kijkt op de Tomtom naar de route naar de vierdeklasser die stormachtige jaren achter de rug heeft. “Maar ik moet ook direct verkennen dat we nog een week overslaan, maar dan is er weer elke week een Klupp-held. Dat beloof ik. Dan ben ik weer een klein beetje baas van de agenda. Kleine valse start, maar we gaan het in het seizoen goed maken, te beginnen hier in Spijkenisse. We gaan Dion de Wijk blij maken als eerste Klupp-held van de Week van dit seizoen. Al 36 jaar bij de club en nog steeds met van alles bezig. Coördinator van de A-jeugd, hij is gedeeld verantwoordelijk voor de D- en E-jeugd en trainer, leider en speler van het vijfde elftal en alsof het nog niet genoeg is ook de motor achter de nieuwe voetbalschool op woensdagmiddag. Het schijnt dat De Wijk een van de mannen is die zorgt dat Hekelingen de weg terug heeft gevonden. Knap, want de club had het moeilijk.” De Klupp-held van de Week is zelf aangenaam verrast door het bezoek van de voorzitter van de Vrienden van Feyenoord die zitting heeft in de Raad van Commissarissen van de trotse koploper van de vaderlandse eredivisie. “Ik ben die-hard Feyenoord fan, dus natuurlijk is het dan leuk dat zo’n man naar Hekelingen komt om mij als Klupp-held te eren. Ja dat gebeurt je niet snel en daar ben ik best een beetje trots op. Ik heb het complex hier geopend met een wedstrijd tegen oud-Feyenoord. Daar speelden jongens in als Peter Houtman en Mike Obiku. Daar ging ik vroeger voor naar de Kuip. Dan is het fantastisch als je tegen zo’n man kan spelen. En als iemand als Blokland belangrijk is voor de wederopstanding van Feyenoord, dan is het toch prachtig om daar een keer tegenover te mogen zitten.”

De inwoner van Spijkenisse, bedrijfsleider van Cleaning Service ADW, zweert bij zijn club. “Noem het geboren liefde. Mijn vader, moeder en broer speelden ook bij Hekelingen, dus ik wist niet beter. Rood-wit voor altijd. Er is nog een andere club in Spijkenisse, maar die spelen in de verkeerde kleur. Hekelngen en anders niets,” aldus De Wijk. Zijn zoon speelt in de jeugd, maar zijn vrouw en dochter zijn van het paardrijden. We doen allemaal wat we leuk vinden. En toen ik mijn vrouw ontmoette heb ik direct gezegd dat Hekelingen belangrijk was en blijft. Maar toen was het zeven dagen per week en nu nog maar vier, dus het gaat prima. Maar in die vier dagen doe ik dan wel veel en als er ergens een lamp moet worden vervangen dan ben ik er ook. Ik denk niet na, doe het gewoon en het is prachtig als mensen als Frank van Pelt en bestuursleden je dan voordragen voor de titel Klupp-held van de Week. Nog leuker dat iemand als Pim Blokland tijd vrijmaakt om helemaal naar Spijkenisse toe te rijden om mij een tenue uit te reiken. Die man is hartstikke druk, maar zit dan plotseling tegenover je.’Ja, dat heeft waarde, net als een shirt van Jan Poortvliet en een wedstrijd tegen oud-Feyenoord. Dat zijn dingen die je altijd bijblijven. Ja ik ben best een beetje trots op deze prijs. Dit tenue is extra speciaal voor mij.”

Lees meer over club: Hekelingen