De Taart: voetbalvereniging Spirit

De Taart: voetbalvereniging Spirit

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL – Voetbalvereniging Spirit staat de laatste weken nadrukkelijk in de belangstelling. De zaterdag tweedeklasser dingt mee naar de nationale titel ‘Leukse amateurclub van Nederland’. De club uit Ouderkerk aan den IJssel is inmiddels doorgedrongen tot de grote finale. Ook tot verbazing van de eigen voorzitter Henk Lammertse. Regiorijnmondvoetbal.nl zette de club ook eventjes extra in de spotlight met de taart van Banketbakker Johan Dekker uit Pernis.

Waar letten jullie, buiten je eigen club om, nog meer op dit weekeinde?

“Op de ontwikkelingen van onze clubheld Stefan de Vrij bij Feyenoord. Het blijft ongelofelijk hoe snel je van held kan veranderen tot iemand die onder vuur ligt. Stefan is een enorm talent die al vanaf zijn 17e in het eerste van Feyenoord speelt, en bovendien min of meer vaste basisspeler van het Nederlands elftal is. en terecht. Ondanks een paar kleine foutjes in het begin van het seizoen, moet je er eens opletten hoe weinig fouten hij maakt in een wedstrijd. Bijna iedere bal komt aan, en alles lost hij voetballend op. Daarnaast blijft het ook nog eens een bijzonder sympathieke vent, met zijn hart op de juiste plaats.”

Wat hopen jullie maandag op www.regiorijnmondvoetbal.nl te lezen?

“Dat de checkout die wij gehad hebben in het kader van de verkiezing ’Leukste amateurclub van Nederland’ bijzonder geslaagd, spectaculair, zeer druk bezocht maar bovenal zeer gezellig was. Ik hoop dat het voor andere genomineerden lastig wordt om dit te overtreffen.”

Wat verwachten jullie van de strijd om de ‘Leukste club van Nederland’ te worden?

“We zijn superblij met de nominatie en de checkout. De club bevindt zich al in een bijzondere positieve sfeer, maar het clubgevoel en de positiviteit is hierdoor alleen maar nog meer toegenomen. Ik denk dat de club nog meer gaat leven in de Krimpenerwaard – onze leden komen vooral uit Krimpen a/d IJssel, Ouderkerk a/d IJssel, Lekkerkerk, Krimpen a/d Lek en Berkenwoude –  en dat we een zeer mooi feestje gaan bouwen. Of het ons lukt om in drie kwartier alle mooie dingen te laten zien is een uitdaging. Er is zoveel moois te vertellen. Maar we hebben een strak draaiboek.”

Waarom verdient Spirit deze prijs?

“Wij zijn nog een echte amateurclub. Wij betalen niet.  Al onze selectiespelers zijn zelf opgeleid, en spelen al vanaf de F-jeugd bij Spirit. Iedereen is gelijk bij ons, ongeacht afkomst, religie, seksuele geaardheid en mate van talent. Van de F10 tot het 1e, iedereen betaalt contributie, krijgt 2 keer per week training en vind het van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gezellig op de club. Daarnaast zijn wij een club waar het waarden en normen verhaal echt leeft. Geen kopie van het statuut van de KNVB site, maar een statuut dat is samengesteld door een grote geleding van de club zelf: spelers, ouders, vrijwilligers, supporters en andere stakeholders. Bovendien is ons statuut niet gericht op straffen maar op preventie. Dit borgen we door een onafhankelijke W&N commissie, bestaande uit artsen, juristen, sociaal werkers, onderwijzers, communicatiedeskundigen en andere echte clubmensen, die midden in de maatschappij staan. Kortom: een club VOOR iedereen en DOOR iedereen.”

Wat is de kracht van jullie vereniging?

“Onze club geeft zoveel maatschappelijk gevoel aan de samenleving van de Krimpenerwaard. Het is de huiskamer van de Krimpenerwaard, waar niet alleen voetballers maar ook heel veel andere mensen zich thuis voelen. Dat is echt de kracht van onze vereniging. en is dat juist niet de oorspronkelijke bedoeling van een vereniging: geborgenheid, gezelligheid en sportiviteit?”