‘Gefelicitaart’ voor Aad van der Laan (Feyenoord AV)

‘Gefelicitaart’ voor Aad van der Laan (Feyenoord AV)

ROTTERDAM – Afgelopen maandag zwaaide Aad van der Laan af als bestuurslid van Feyenoord AV. De Rotterdammer werd daarna, onder toeziend oog van familie, vrienden en kennissen, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de club, stadion De Kuip en het amateurvoetbal. Aanleiding voor Regiorijnmondvoetbal.nl  om de oud-voorzitter eens extra in het zonnetje te zetten. “Ik ben heel bescheiden van mijzelf, maar het was een enorm emotioneel en prachtig moment,” realiseert Van der Laan zich enkele dagen later.

De week van Aad van der Laan kan niet meer stuk. De inmiddels 77-jarige Rotterdammer is apetrots op zijn Koninklijke onderscheiding, maar blijft er bescheiden onder. ‘Ik zie dit niet als extra erkenning of beloning voor hetgeen wat ik altijd met alle plezier en liefde heb gedaan,’ zegt de oud-speler van onder andere Zwart Wit’28. ‘Alles wat we met Feyenoord hebben bereikt, hebben we met een fantastische club vrijwilligers bereikt. Die mensen verdienen ook alle lof. Uiteraard ben ik trots, maar ik blijf bescheiden.’  In zijn actieve spelerscarrière kwam Van der Laan als doelman uit voor Zwart Wit’28, sc Feyenoord en het Nederlands amateurteam.

De Rotterdammer is trots op hetgeen wat hij, met behulp van veel anderen, heeft bereikt als bestuurder. Hij was betrokken bij de sportieve opmars van de amateurs, de plannen voor stadion De Kuip en nog veel meer. ‘Tientallen jaren geleden speelde Feyenoord nog vierde klasse op zondag, maar door een gestructureerd beleid te voeren en het vinden van de juiste sponsors en spelers hebben we heel snel stappen vooruit kunnen maken om hogerop de voetballader te komen,’ verklaart Van der Laan. ‘Dat succes werd enorm gewaardeerd, want Feyenoord is een grote speler in de (inter)nationale voetballerij. Ook de amateurafdeling. Maar succes kent ook een keerzijde.’ De oud-voorzitter schraapt even de keel en vervolgt. ‘We kregen alle lof toegespeeld, maar er waren ook minder fijne momenten. Doordat je overal nauw bij betrokken was, en het gezicht van de club was, werden mijn kinderen ook wel eens bedreigd door omstandigheden. En dat gaat niet in de koude kleren zitten. Gelukkig is er nooit iets ergs gebeurd, maar het doet wel veel met je.’

Toekomst

Van der Laan, die nu gestopt is met zijn vrijwilligerswerk bij Feyenoord, ziet de toekomst van zijn club wel positief tegemoet. ‘De plannen voor een nieuwe stadion zijn weliswaar afgekeurd, maar dat neemt niet weg dat de club, zowel de prof- als amateurtak, niet in beweging is,’ legt hij uit. ‘Er wordt altijd gekeken naar verbeteringen op technisch, financieel , facilitair of sportief gebied. Dat hoort er nu eenmaal bij.’

‘Ik denk dat de toekomst van Feyenoord in zijn algemeenheid er goed uit ziet. De profs hebben weer aansluiting met de nationale top gevonden, met de amateurs zijn we op zaterdag – wat een prima ontwikkeling is – op weg naar de derde klasse en ook het complex van Varkenoord wordt mogelijk voorzien van een positieve boost. Alhoewel dat ook afhankelijk is van de plannen van de gemeente. Nee, de toekomst voor Feyenoord ziet er prima uit,’ besluit Van der Laan. De taart werd overigens, zoals altijd, weer beschikbaar gesteld door Banketbakker Johan Dekker uit Pernis.