Dubbeldam klaagt gemeente Dordrecht aan

Dubbeldam klaagt gemeente Dordrecht aan

ROTTERDAM – Dubbeldam klaagt de gemeente Dordrecht aan. op Facebook heeft de club een pamflet gepubliceerd.

“De afgelopen maanden hebben we veel geschreven over onze nieuwbouwplannen en zo vlak voor het begin van het nieuwe seizoen willen we even stilstaan bij onze huidige accommodatie om aan te tonen hoezeer nieuwbouw noodzakelijk is.

Na jaren op het Kooipad in het centrum van Dubbeldam gevoetbald te hebben, kregen we in 1975 een nieuw gebouw aan de Schenkeldijk. Voor die tijd was het een prachtig, maar relatief klein gebouw met een kantine en vier kleedkamers. Omdat de vereniging nu buiten het dorpscentrum lag, waren we bang voor ledenverlies en in die tijd bestonden er in Dordrecht nog meer dan twintig voetbalverenigingen, die natuurlijk allemaal een stuk kleiner waren dan de clubs die nu nog over zijn.
Onder meer vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de wijk Sterrenburg groeide het aantal leden alleen maar en al snel werden er vier kleedkamers toegevoegd en de oppervlakte van de kantine bijna verdubbeld. Vanwege het tekort aan zaalruimte hebben we in 1988 een hal aan onze kantine gebouwd. Deze bood ook onderdak aan andere verenigingen, zoals korfbal en tennis. In 2003 zijn nog twee kleedkamers bijgebouwd en met een ledenaantal van 600 hadden we op dat moment een goed onderhouden en keurig passende accommodatie voor onze vereniging.

Rond de eeuwwisseling werden er plannen door de gemeente Dordrecht uitgewerkt om direct achter onze velden in de polder te gaan bouwen. Omdat de toegangsweg dwars door onze huidige kantine zou gaan lopen, heeft Dubbeldam na 2003 vrijwel niets meer gedaan aan verbouwingen of groot onderhoud. Dit betekent dat onze huidige locatie alweer 42 jaar oud is, maar al meer dan tien jaar geen groot onderhoud heeft gekend. In 2012 hebben we onze eerste plannen bij de gemeente ingediend, waarbij we rekening hielden met een groei van onze vereniging. De gemeente vond onze groeicijfers te rooskleurig en om onze plannen kracht bij te zetten, zijn we enkele jaren geleden begonnen met het actief werven van meiden en vrouwen. Dit was zo succesvol dat we van ruim 800 leden inmiddels boven de duizend zitten, waarmee onze groeicijfers direct al gehaald waren. Omdat de groei van ons ledenaantal niet gestopt is, zitten we niet alleen in een verouderd, maar ook veel te klein pand. Door twee portocabins en een douchegelegenheid aan te schaffen in 2014 en 2015 hebben we nog wat extra ruimte gecreëerd, maar op een normale speeldag op zaterdag hebben we zeker dertig wedstrijden en rond 10:30 hebben we soms wel 24 teams tegelijk te huisvesten. U kunt zich wellicht voorstellen dat dit in alle hectiek wel eens tot onbegrip leidt bij trainers of spelers en ook komend seizoen zullen we onze tegenstanders ontvangen met een excuusbrief met betrekking tot ons onderkomen.

Het achterstallig onderhoud heeft er inmiddels voor gezorgd dat onze verzekeringsmaatschappij onze premie verviervoudigd heeft en als het regent is niet zozeer de vraag of het ergens gaat lekken, maar waar dit gebeurt. Niet zelden staan er emmers in de kantine of soms zelfs in de entree om het regenwater op te vangen. Gelukkig hebben we binnen onze vereniging enkele dakdekkers die ons sponsoren door hun handen uit de mouwen te steken, anders zou het helemaal dweilen met het dak open zijn. Ook hebben we een trouwe groep leden die het echt noodzakelijke onderhoud plegen, zodat het wel veilig blijft voor onze leden en tegenstanders. Dit wordt, ondanks al onze inspanningen, steeds moeilijker en de kosten voor klein onderhoud en energie rijzen langzaam maar zeker de pan uit.

Niet alleen is onze behuizing krap en slecht onderhouden, het is ook echt niet meer van deze tijd. Komend seizoen worden bij de jongste pupillen nieuwe vormen van voetballen geïntroduceerd, waarbij we nog meer ruimte nodig zullen hebben, zowel kleedkamer- als opslagruimte. En dan hebben we het nog niet eens over nieuwe ontwikkelingen waarover we als vereniging niet eens na kunnen denken, omdat we eenvoudigweg onvoldoende faciliteiten hebben. We hebben al moeite genoeg om de groei van het meiden- en damesvoetbal in goede banen te leiden, laat staan dat we bijvoorbeeld walking soccer kunnen aanbieden, een prachtige vorm van voetballen voor weer een hele nieuwe doelgroep. Het is dan ook duidelijk dat als wij een gezonde en groeiende vereniging willen blijven we niet veel langer meer in deze accommodatie kunnen blijven. Bij nieuwbouw zal Dubbeldam verder blijven groeien en kunnen we aan onze leden die faciliteiten bieden die bij deze tijd horen.”