DeTerugblik: kogel door De Kuip

DeTerugblik: kogel door De Kuip

ROTTERDAM  – Wie wordt de nieuwe trainer van Feyenoord? Dat is de vraag die de gemoederen bij Feyenoord de komende dagen zal bezighouden, want Koeman houdt er na dit seizoen ermee op.

Bij Sparta hebben ze andere zorgen. Het bestuur deed afgelopen weekend aangifte van bedreiging tegen directeur Wiljan Vloet. De bedreiging werd geuit in een internetvideo. De Terugblik sluit af met het treurige voetbalverhaal van Ferry Seton. Hij is als trainer van Zuiderpark opgestapt na een oorwassing van 18-0 bij Honselerdijk.

door Hans Koole

Het tijdperk Koeman loopt op zijn einde in De Kuip. Op zaterdag gaf de succestrainer duidelijkheid en zal Feyenoord aan het einde van dit seizoen de succestrainer moeten uitzwaaien. Werk aan de winkel voor Martin van Geel, want wie wordt de nieuwe trainer? Rotterdam-Zuid zal de komende weken halsreikend uitkijken wie Van Geel uit zijn hoge hoed kan toveren. Het is een publiek geheim dat Van Geel gecharmeerd is van Louis van Gaal en Co Adriaanse. Volgens de kenners staat Peter Bosz, trainer van Vitesse, er ook goed op.

De kans dat Van Gaal komt, is erg klein. De huidige bondscoach komt er openhartig voor uit, dat hij graag nog eens in de Premier League zou willen werken. Ook al is Van Gaal vrij na het WK, de kans dat hij komt, is nihil. Hoe zit het met Adriaanse? Hij is vrij en heeft in het verleden al eerder aangegeven dat hij Feyenoord een mooi club vindt. Een struikelblok lijkt zijn imago en karakter te zijn. Zal hij gepruimd worden door de achterban? Velen zien hem toch als een typische Ajacied en wil de Feyenoord-leiding iemand die de selectie voor straf paaseieren laat zoeken? Bosz wordt nu gewaardeerd voor zijn goede werk bij Heracles en Vitesse. Zou dit een goede basis kunnen vormen voor een terugkeer van de voormalig Feyenoord-middenvelder? Critici zeggen van niet. In de periode 2006 tot 2009 was hij technisch directeur van Feyenoord. Hij kocht dure gearriveerde spelers, die Feyenoord geen succes schonken ende club in een diep financieel dal stortte. Sommige prominente Feyenoorders vinden het daarom prima als Bosz in Arnhem blijft.

De komende weken zullen Feyenoorders genoeg stof voor voetbaldiscussies hebben. Wanneer er witte rook is in Rotterdam-Zuid wie de nieuwe trainer wordt van Feyenoord, dan zal het uiteraard nog steeds onrustig blijven. Dan is de vraag: is dit wel de juiste coach voor Feyenoord? De fans kunnen hun borst alvast natmaken voor een woelige lente.

Vloet onder vuur

Sparta heeft andere zorgen. Sparta vreest voor de gezondheid van algemeen en technisch directeur Wiljan Vloet. Afgelopen zaterdag heeft het bestuur van Sparta aangifte van bedreiging gedaan bij de politie. Op het internet circuleerde een internetfilmpje van een Sparta-fan die zijn onvrede uitte over de dagelijkse leiding van Sparta. Het bestuur van Sparta vatte de video op als een bedreiging aan het adres van Vloet. Op het einde werd de video afgesloten met de herkenbare openingscene van James Bond die een schot lost richting de kijker. Maar het slot van het internetfilmpje wordt door Sparta gezien als luguber en een bedreiging.

 

Het rommelt natuurlijk al langer bij Sparta. Gewenste resultaten blijven uit en supporters zijn al langer ontevreden over het dagelijks bestuur. Tegen deze achtergrond werd woensdagavond het gewraakte internetfilmpje geplaatst door een fan op de fansite ITWM. Dat het bestuur van Sparta niet op één lijn zit met de supportersvereniging, blijkt maar weer uit de reactie op het internetfilmpje. De supportersvereniging claimt dat de trouwe fan de video nooit als bedreiging aan het adres van Vloet heeft bedoeld. De supportersvereniging stelt dat het bestuur de video anders en verkeerd heeft geïnterpreteerd. Ze zouden graag willen dat het bestuur de aangifte intrekt. Zoals wel vaker luistert het bestuur op Het Kasteel niet naar de supporters en blijft de aangifte staan. Zo is er dit seizoen weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de Sparta-soap.

Einde aan lijdensweg

Nul punten en 89 doelpunten al tegen. Dit is de trieste tussenbalans van Zuiderpark in de zaterdag 3e klasse C. Zelfs Emile Ratelband zou hier depressief van worden. Trainer Ferry Seton hield het na afgelopen zaterdag voor gezien. Hij moest met zijn ploeg op bezoek bij Honselerdijk en verloor met 18-0. Ja, u leest het goed; 18-0 verloren. Het  lijkt wel haast matchfixing. Seton houdt het dus voor gezien bij laagvlieger Zuiderpark. Hij voelt zich met name in de steek gelaten door de spelers. Te weinig motivatie. De vraag is welke trainer er mans genoeg is om de mentaal aangeslagen selectie onder zijn hoede te nemen. Nu maar hopen dat Co Adriaanse kiest voor Feyenoord en niet voor Zuiderpark. Anders moeten ze bij Zuiderpark straks wel erg vaak paaseieren zoeken.