De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 8)

De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 8)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week: KNVB beker

“Ik schrijf mijn column terwijl ik nog aan het bijkomen ben van een echte bekerwedstrijd met een echte beker-apotheose. De winnende goal in de laatste minuut. De geweldige ontploffing van de Kuip. De reacties na afloop, het getreiter op alle social media van de fans van beide clubs onderling. Bekerwedstrijden het blijft een bijzonder fenomeen. Mijn ervaringen met bekerwedstrijden in het “grote” bekertoernooi gaan terug tot in mijn tijd bij DOTO.

We overleefden de eerste ronde en loten een thuiswedstrijd tegen FC Twente. Een mooie uitdaging om op De Loswal in Pernis tegen de op dat moment koploper in de eredivisie te spelen. Helaas lukte het niet om de wedstrijd thuis te organiseren, de lichtkwaliteit was niet goed genoeg voor de tv uitzending. We moesten uitwijken naar Woudestein om bij Excelsior onze thuiswedstrijd te spelen. Daarmee verdween eigenlijk ook de kans op een stunt.  Op ons eigen knusse terrein met 3000 toeschouwers is toch anders dan voor een half leeg stadion te spelen waar  Twente veel vaker was geweest dan wij.  Nkoufo scoorde in de eerste minutt door weg te draaien en zakelijk te scoren, daarna speelden we aardig mee, kwamen niet meer in de problemen en leek de rust gehaald te worden met 0-1. De laatste 3 minuten zakte de concentratie weg bij een aantal door vermoeidheid en de rust stand was 0-3. Einduitslag uiteindelijk 1-7. Een kansloze wedstrijd, een mooie ervaring voor iedereen en doordat we probeerde te voetballen en dat ook regelmatig goed deden een goede promotie voor DOTO.

De tweede ervaring was met Quick Boys tegen Willem II. Het jaar ervoor had Quick Boys enorm gestunt in de beker door de laatste 8 te bereiken tegen NAC. Op een bomvol Nieuw Zuid, dat door de supporters acties weer eens was omgetoverd tot een blauw witte zee met vuurwerk in de duinen. Een geweldige bekeravond. Een geweldige ambiance om in te spelen. De hele wedstrijd de betere partij zijn, een aantal mogelijkheden onbenut laten en uiteindelijk door één moment van onoplettendheid en en beetje geluk bij Willem 2 met 0-1 verliezen, Een avond om trots op te zijn om zo te spelen en grote delen de wedstrijd te bepalen. Een aantal jaar later was ik voor mijn stage van Coach Betaald Voetbal werkzaam bij Willem 2, daar herinnerden ze zich nog hoeveel geluk ze hadden gehad die avond en uiteraad de ambiance.

De laatste beker cyclus en ook gelijk de mooiste was met XerxesDZB. In de tweede ronde Helmond Sport kloppen na strafschoppen, de op dat moment ongeslagen koploper in de Jupiler league. Niet na een bloedeloze 0-0, maar door een waar spektakel stuk. 2-1 voorstaan in de laatste minuut, de gelijkmaker toch nog tegen krijgen. De verlenging in gaan met een kater, een tegengoal krijgen in de verlenging. Maar dat team rechte zijn rug nog een keer, wist hoe ze va banc moesten spelen en vlak voor tijd lukte het om de gelijkmaker maken. De strafschoppenserie wonnen we uiteindelijk in de verlenging van de serie. Hoofrollen voor keeper Jesper Hogedoorn en Donny Navajas Sanchez, die als jong talent op het moment supreme ijzig cool bleek. Een geweldige ontlading op sportpark Faas Wilkes.

De volgende avond de loting bekijken in de kantine en een enorm feest toen Feyenoord uit de koker kwam. De wedstrijd tegen Feyenoord was een belevenis op zich, het heeft ons misschien wel de titel gekost in de hoofdklasse dat jaar. De wedstrijd wierp met alles erom heen zijn schaduw ver vooruit. Een echte Rotterdamse derby met een enorm historisch verleden. De organisatie van de wedstrijd was een enrome klus voor een paar XerxesDZB-vrijwilligers. De uitkomst een bomvol Kasteel om de thuiswedstrijd tegen Feyenoord te spelen. Een typische wedstrijd tussen een amateurclub en een Nederlandse topclub. We speelden ons eigen spel in de eerste helft, probeerden positiespel te spelen waar het kon, kregen twee mogelijkheden om de score te openen. De gehele eerste helft maar een paar hachelijke situatie voor onze goal, meestal door fysiek overwicht (onder andere Pelle) van Feyenoord. De tweede helft zelfde spelbeeld, alleen schroefde Feyenoord het tempo wat op en bracht Koeman toch nog maar een basisspeler extra. Balverlies in de beedte rond de 60-ste minuut werd ons fataal. Met een 0-1 achterstand terug knokken en risico’s nemen tegen een topploeg levert vaak goals op voor de topploeg, zo ook nu, een 0-4 eindstand. Een reguliere overwinning voor Feyenoord heet dat dan. Maar het was toch ook weer een memorabele bekeravond voor mij.

Als ik hier in Hongarije naar een bekerweekje op de Nederlandse TV kijk komen deze wedstrijden toch altijd weer in mijn gedachten en geniet je nog meer van de Klassieker, zoals gisteravond. Hier speelde ons eerste team ‘s middags in een thuiswedstrijddoor tegen een derde divisie ploeg. Geen ambiance, geen beleving, geen motivatie. Een geweldige aanfluiting als je het vergelijkt met de Nederlandse beker. En wat nog erger is voor bekervoetbal, over twee weken is de terugwedstrijd en kan de stunt van deze derde divisie ploeg gewoon ongedaan gemaakt worden. Tot volgende week.”

Jasper de Muijnck

Lees meer over club: Feyenoord
Lees meer over club: XerxesDZB
Lees meer over de spelers: