De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 27)

De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 27)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week EK 2016.

Een tijdje geen column geschreven, maar als afsluiting van het seizoen een laatste column.  De Europese kampioenschappen zijn tot de kwartfinales gevorderd. Hongarije is uitgeschakeld door de Belgen, maar de resultaten hebben de stoutste verwachtingen van de Hongaren overtroffen. Hongaren zijn van nature al redelijke pessimisten en vinden hun eigen voetbal van slechte kwaliteit. De verwachting was dat ze misschien één punt zouden halen in de poule en dan weer snel naar huis. De bondscoach van de Hongaren in de kwalificatie, Pál Dardai, koos voor een andere carrière en vertrok naar Hertha BSC. In het begin wilde hij de banen combineren maar de Hongaarse bond ging daar uiteraard niet mee akkoord. Pál Dardai is een grote naam in Hongarije en hij zorgde ervoor dat zijn, door hem binnengehaalde vriend Bernd Storck bondcoach werd.

Storck was al werkzaam als technisch manager jeugd bij de voetbalbond. Hij was daar erg impopulair, omdat hij alles rigoureus naar zijn hand zette en vele Hongaren ontslagen heeft om een professioneler klimaat te creëren. Hij werd in zijn rug gedekt door de grote baas, de secretaris generaal, bij de bond. Zijn lijn is testen, meten en realisme. Hij zorgde ervoor dat iedereen topfit werd en zich ondergeschikt maakte aan het systeem. Een systeem zonder risico’s en gebaseerd op teamorganisatie. Daarnaast zocht hij spelers die zonder risico’s te nemen vooral hard werkten voor het team. De kwalificatie werd met een zwaar bevochten gelijkspel tegen het betere Griekenland en geluk in de uitwedstrijd tegen Noorwegen overleefd. Duidelijk was al dat er een sterk team stond dat vocht voor elke bal.

Ik heb uiteraard de wedstrijden van het Hongaarse team intensiever gevolgd dan van de andere teams. Het probleem van het Hongaarse voetbal was nu ook weer zichtbaar. Op dit EK is een goed verdedigende teamorganisatie voldoende om ver te komen, vooral omdat het bij bijna alle teams ontbreekt aan goed positiespel of individuele kwaliteiten om tegenstanders uit te spelen. Daardoor blijven mindere teams overeind tegen in potentie betere spelers/teams. De Hongaren zijn sterk in de omschakeling met veel ruimte. De eerste tegenstander Oostenrijk wil het spel maken maar is eigenlijk ook beter als de tegenstander wat ruimte geeft. Denk maar aan de vele kansen die ze creëerden in de oefenwedstrijd tegen Nederland. De Hongaren speelden vanaf eigen helft, maar lieten toch veel ruimte in hun organisatie. De Oostenrijkers konden ondanks dit er toch niet doorheen combineren. Een counter opende de score, de Oostenrijkers moesten meer risico nemen en met een man minder. De 2-0 was een geweldige omschakeling, lees counter, goal met een mooi stiffie als afronding. De tweede wedstrijd stonden er twee teams op het veld met dezelfde tactiek; IJsland en Hongarije spelen allebei vanuit een gesloten organisatie op eigen helft. Een penalty zorgt voor de openingsgoal, de Hongaren moeten het spel maken dat lukt nauwelijks en uiteindelijk een eigen goal zorgt voor de gelijkmaker. Dit na de enige gelukte combinatie rond de 16 meter van de tegenstander in de absolute slotfase als de vermoeidheid ervoor zorgt dat er toch ruimte wordt weggegeven.

De laatste wedstrijd is gelijk de leukste van het EK tot nu toe. Deze teams passen voor amusement precies bij elkaar. De Portugezen moeten en willen aanvallen maar hun zwakte is de omschakeling naar verdedigen. Het scoreverloop is gunstig voor de Hongaren en het geluk aan hun zijde met twee van richting veranderde schoten die goal worden. Ronaldo is te goed om door de statische verdedigers afgestopt te worden en maakt ook een geweldige goal. De overige spelers van Portugal zijn niet in staat om via positiespel of individuele acties de Hongaarse muur te slechten. De 3-3 is veruit de leukste wedstrijd op het toernooi tot nu toe. Uiteindelijk wordt Hongarije uitgeschakeld door België, die de kwaliteiten wel heeft om de gaten in de organisatie te vinden. Het niet afmaken van de kansen zorgt ervoor dat het lang spannend bleef, maar België creëerde wel 9 open kansen tegen het Hongaarse verdedigingsblok.

De Belgen hebben spelers die tussen linies kunnen spelen (de Bruijne vooral), spelers met een individuele actie (Hazard en Mertens) en spelers die de bal daar kunnen spelen vanuit positiespel (Vermaelen, Aldeirwereld, Witsel and Nainggolan). De zwaktes van de Hongaren werden bloot gelegd. Onvoldoende techniek om onder druk balbezit te houden, ruimte in de verdedigende organisatie door lopende middenvelders bij de tegenstander en grote statische verdedigers die moeite hebben met bewegende spitsen.

De euforie in Hongarije is ondanks de uitschakeling groot. Men is tevreden over het spel, de passie en de teamspirit. De ontvangst en huldiging op het Heldenplein in Boedapest (heet echt zo) was groots. Ik ben benieuwd als ik weer terug ga naar Hongarije hoe de beleving van het voetbal is komend seizoen. De verwachtingen zullen aangepast zijn en de druk komt nu ook op het team en de coach om te WK kwalificatie goed te doen. Een nieuwe situatie voor de laatste jaren als underdog spelende Hongaren.

Voor mij komt de wedstrijd van het toernooi eraan. Ik ben erg onder de indruk van Italië. Ik kijk elke week naar dit systeem, 1:5:3:2 bij ons eerste team. Helaas wordt dat gespeeld volgens de “oude” Italiaanse stijl, volledig gericht op verdedigen. De bondscoach Conte heeft van dit Italië, en voorheen Juventus, een team met een moderne variant van gemaakt. Zowel met sterk team verdedigen met kleine ruimtes, als met een snelle omschakeling, opbouwend aanvallend voetbal en zelfs druk zetten op de opbouw van de tegenstander. Zij treffen de Duitsers die symbool staan voor de andere manier van voetballen, de via positiespel bovenliggende partij willen zijn. De Duitsers kunnen dit geweldig spelen omdat ze ook diepgang hebben zonder bal, dit in tegenstelling tot veel teams waaronder Nederland. Ik ga van deze wedstrijd tactisch genieten en kijken hoe twee topcoaches een oplossing vinden voor het spelen tegen de sterktes van de ander en gebruik maken van de zwaktes in de uitvoering van de ander.

 

Ik wens iedereen een goede vakantie en veel succes in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

 

Lees meer over de spelers: