De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 23)

De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 23)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week: even terug in Nederland.

De afgelopen week geen column. Het was een week waarin ik weer terug was in Nederland. Twee van onze U16 talenten hadden hun tweede stage in Nederland. Ze waren hier samen met één van onze trainers en de conditietrainer. De spelers om te proberen in een topopleiding te komen. De coaches voor kennisuitwisseling. Het voordeel voor mij was dat ik wat meer tijd voor mezelf had naast het bijwonen van de trainingssessies.

Om mijn vrije tijd in Hongarije in te vullen ben ik gaan squashen. Ik ben een aantal jaren geleden met een schouderrevalidatie opnieuw in aanraking gekomen met squash. Jaren geleden had ik het wel eens een keer gespeeld en de intensiteit van de sport is hoog. Het is de sport voor 2 personen waarmee je de meeste calorieën verbrand. Elke week heb ik les op de Hongaarse squash academie van Weiner István, een topcoach in Hongarije. Het was even wennen voor mij om gecoacht te worden in sporten, de laatste jaren was ik steeds de coach. Hij haalt mij behoorlijk uit mijn comfortzone. Als oud voetballer was ik natuurlijk ook gaan tennissen, maar squash is een heel andere techniek. Hij heeft mijn techniek volledig omgegooid. Dat ging gepaard met behoorlijk wat frustratie en uiteindelijk wel met een veel betere techniek. Het is nog wel een groot aantal trainingsuren weg om op een goed niveau te kunnen spelen.

Nu was in de week dat ik terug was ook het Cloud 66 Nederlands kampioenschap squash in het Frans Otten centrum in Amsterdam. Het was leuk om daar zondag de finaledag te kijken. Het viel mij meteen al op hoe weinig toeschouwers er zijn bij zo’n kampioenschap. Het mooie van het Nederlands kampioenschap is dat elke speler in vier dagen vier wedstrijden speelt en er een ranking komt voor iedereen. Op de finaledag speelt dus iedereen een wedstrijd. De wedstrijden op het center court waren ook voor het eerst via een livestream op YouTube te volgen. De finale bij de mannen ging tussen Laurens Jan Anjema (ooit top 10 in de wereld, door blessure wat teruggevallen naar nummer 41, maar op de terugweg) en Piedro Schweertman (nummer 70) van Victoria squash in Rotterdam. Een partij op hoog niveau met wel een duidelijke winnaar in Anjema. De finale bij de dames ging tussen (de al jaren aan de top spelende) Natalie Grinham (wereldranglijst 37) en de opkomende speelster Milou van der Heiden (nummer 47). De routine gaf uiteindelijk toch de doorslag. Het was een mooie partij om te zien. Als jezelf squash speelt of gespeeld hebt, weet je hoe lastig het is en hoe goed dit niveau is. Tijdens dat toernooi was er ook veel aandacht voor het talentprogramma van de squashbond. Er wordt hard gewerkt aan de toekomst van het squash. Geheel toevallig zag ik deze talenten in de week ook aan het werk.

Op woensdagavond had ik een voetbalafspraak in Kralingen en we hadden besloten elkaar te ontmoeten in het clubgebouw van Victoria. Deze avond speelden ook de eerste teams van Victoria thuis, zowel de dames als de heren. Het was de tweede keer dat ik topsquash in Nederland kon zien. Het damesteam van Victoria is kampioen van Nederland geworden. Het team bestaat uit één routinier (51 jaar) en verder alleen maar jonge talenten (13, 15 en 19 jaar). Het was leuk om af en toe een deel van deze wedstrijden te zien. Er zit veel toekomst in deze uit het jeugdprogramma van Victoria voorkomende speelsters. De mannen van Victoria waren ook in de race voor het kampioenschap maar verloren deze avond hun wedstrijd waardoor ze zo goed als uitgeschakeld zijn voor de titel.

Dat Victoria in de race was voor leukste sportclub van Rotterdam begrijp ik. Het was een leuke avond waarbij opviel dat naast de topsquashers op de andere banen tegelijktijdig op alle niveaus gesquasht werd. Nog belangrijker voor een sportclub: de sfeer in het clubhuis was geweldig en gezellig druk. Na afloop van de wedstrijden werd er tussen de teams nog gezellig nagepraat. Het is een aanrader om eens bij een thuiswedstrijd van één van de topteams te gaan kijken aan Kralingseweg in Rotterdam.

Het snelle voetenwerk dat bij squash vereist is, is ook zeer bruikbaar binnen het voetballen. Ons onder 19 team heeft er al een trainingssessie op de squashbaan opzitten en binnenkort krijgt dit een vervolg. De Hongaarse squashacademie verzorgt deze trainingen en ook hier is weer sprake van kennisuitwisseling tussen onze fysieke coach en de coaches van de squash academie. Wij in de voetbalsport kunnen nog veel leren uit andere sporten. Ik werk op dit moment ook aan de organisatie van een trainerssymposium in Hongarije voor topcoaches uit verschillende sporten met presentatie met uiteenlopende thema’s van deze trainers. Kennisuitwisseling en ontwikkelen zijn basis behoeften van elke coach. Wordt vervolgd.

Tot volgende week, Jasper

 

 

Lees meer over de spelers: