De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 20)

De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 20)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week: licenties.

Deze week kregen we bezoek van de MLSZ (Hongaarse voetbalbond) om te kijken of we een licentie krijgen voor het komende seizoen. Elk jaar is er een ronde langs alle clubs, vooral langs de elite academies in Hongarije, om te kijken of je aan de criteria voldoet om jezelf academie te mogen noemen. Ik was erg nieuwsgierig naar dit bezoek. Dit jaar hadden we namelijk al de audit gehad van DoublePass, een Belgisch bedrijf wat is ingehuurd door de MLSZ om academies te beoordelen. Dit naar aanleiding van een driejarig traject om het niveau van de academies te verbeteren.

We hadden netjes een lijst met onderwerpen gekregen welke besproken zouden worden. Op deze lijst onder andere de voetbalfilosofie, de planning, de structuur van opleiden en de organisatiestructuur van de academie. Ik had netjes bij het management van ons gevraagd waarom dit plaats moest vinden, we konden zo alle documenten opsturen. Het waren dezelfde vragen die we uitgebreid voor de audit beantwoord hadden. Dit is nu eenmaal de manier in Hongarije werd mij verteld.

Daar zat ik dus netjes te wachten op de vertegenwoordiger van de voetbalbond. Het bleek een oud-trainer te zijn onder andere van Honvéd Budapest, een niet zo succesvolle werd mij verteld. Hij introduceerde zich bij mij met enig zelfspot over zijn carrière als trainer. Hij was nu gespecialiseerd in nationale licenties, niet internationaal vertelde hij erbij. Het werd een bijzonder licentiegesprek. Zijn eerste vraag was naar onze voetbalfilosofie. Het werd een geanimeerd gesprek over de Nederlandse manier van spelen, trainen en opleiden. Hij wilde van alles weten over tactieken, vragen stellen, rode lijn in leeftijdscategorieën en wat de manier van trainen zo anders maakte. Na een uurtje waren we klaar en komt de licentie er volgend jaar weer. Op basis waarvan die verstrekt wordt? Geen idee. De vertegenwoordiger is weer bijgepraat over het Nederlandse voetbal en het management van de club blij omdat de licentie er weer is. De vertegenwoordiger van de MLSZ omdat hij een baan heeft waarschijnlijk.

We naderen een beetje het einde van onze voorbereidingsperiode op de kampioenscompetities. Half februari starten we met acht ploegen om te strijden om drie titels (nationale titel in U16, U17 en U19. De U15 gaat verder met hun competitie, zij spelen een hele competitie). De coaches raken eraan gewend dat er veel jonge spelers in het team zijn, de oefenwedstrijden voorlopig voorspoedig. De teams ontwikkelen zich weer en de conditie wordt opgebouwd. We hebben vele internationale oefenwedstrijden gespeeld tegen teams uit Italië, Slowakije, Slovenië en Kroatië. Wedstrijden waar het er in een hoger tempo en fysieker aan toegaat dan wat we in Hongarije gewend zijn. De resultaten zijn goed, het spel bij vlagen ook. We hebben een paar goede stappen gezet tot aansluiting bij het internationale voetbal blijkt uit deze wedstrijden.

Rest mij nog te melden dat ik zeer verheugd ben over het feit dat we weer mee kunnen doen aan “de Kleuver Copa” in Tiel. Een geweldig toernooi met een lange traditie. De afgelopen twee seizoenen hebben we daar al aan deelgenomen. In de voorbereiding op het nieuwe seizoen vliegen we weer met onze U17 naar Nederland om de krachten te meten met topacademies in Nederland en enkele grote namen uit het buitenland. Hadden we maar in Hongarije toernooien van dit niveau, zowel in voetbalopzicht als in organisatie.

Tot volgende week, Jasper.

Lees meer over de spelers: