De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 17)

De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 17)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week: Winter.

Allereerst wil ik alle lezers van deze column een gezond, gelukkig en succesvol 2016 wensen. Dat alle doelstellingen, wensen en dromen bereikt kunnen worden of binnen bereik kunnen blijven. De terugweg naar Hongarije na twee weken vakantie met mijn familie in Nederland was zwaar. Het blijven altijd de moeilijkste momenten om (gelukkig tijdelijk) afscheid te nemen van mensen die je lief hebt.

Eenmaal terug in Budapest word je onmiiddelijk weer opgeslokt door de waan van de dag. Vanuit het vliegtuig ging de reis gelijk door naar mijn bureau op de club. Het extra vrije dagje, die ik gekregen had, zorgde ervoor dat de rest al begonnen was aan de tweede seizoenshelft en de opstartproblemen er al lagen. In tegenstelling tot Nederland is het in Hongarije wel winter. De sneeuwval zorgt ervoor dat de velden lastig te bespelen zijn. De onderhoudsploeg van ons eigen complex doet zijn best om het kunstgrasveld zoveel mogelijk sneeuwvrij te houden. Ons eerste team trainde dit jaar voor het eerst buiten ons complex om de druk op ons veld te verlichten. De kwaliteit van ons kunstgras veld is niet zo geweldig. Het veld ligt er acht jaar en is aan vervanging toe. Dit wordt niet gedaan omdat er (hopelijk snel) begonnen wordt met de nieuwbouw van een trainingscomplex voor ons. Daarom was het beter dat het eerste elders ging trainen op een beter veld.

Op drie kilometer van de club ligt een geheel nieuw kunstgrasveld bij een sportcomplex wat door verschillende kleine clubs wordt gedeeld. Helaas voor ons is het onderhoud daar niet zo intensief als bij ons en is er de angst dat het nieuwe kunstgras beschadigd wordt bij het verwijderen van de sneeuw. Mijn eerste uitdaging was om op een kunstgrasveld een programma te maken waarin zeven teams een normale seizoensvoorbereiding kunnen maken. Daarbij moet er (met prioriteit voor het eerste) meerdere keren per dag getraind kunnen worden. Het schema moest van vijf teams omgebouwd worden naar zeven teams (gelukkig begint de vrouwenafdeling later aan de voorbereiding). Geen groot probleem zou je denken; ware het niet dat ik met onze academieteams ook rekening moet houden met de school. Doordat we veel jonge spelers doorgeschoven hebben naar hogere leeftijdscategorieën, zijn er teams met spelers uit drie verschillende klassen. Mijn jaren zwoegen tijdens de wiskundelessen kwam eindelijk eens van pas.

De volgende uitdaging wacht alweer: Vanaf volgende week beginnen de oefenwedstrijden ter voorbereiding op de kampioenscompetitie. Deze wedstrijden moeten worden omringd met de trainingen. In Nederland hopen veel mensen nog op een beetje winter, hier hoop ik dat de winter (vooral de sneeuwval) snel zal stoppen. Dit ook in verband met de bouw van onze nieuwe complex. De plannen zijn er al jaren, maar net als in Nederland moeten er vele hindernissen, documenten, beslissingen worden genomen voordat het werkelijk kan beginnnen. In de tweede week van december heeft de regering ingestemd met de bouw (zo gaat dat hier). Het nieuwe complex is een onderdeel van het grootschalige project in Hongarije om de sportfaciliteiten te verbeteren, met de nadruk op het voetbal. Er worden 71 nieuwe sportfaciliteiten in het land aangelegd. Dit zijn nieuwe stadions, trainingscomplexen voor academies maar ook multidisciplinaire complexen in woonwijken of dorpen om sportactiviteiten te promoten.

De bouw van het complex wat uit acht velden, een gebouw (met daarin alle noodzakelijke functies zoals school, hotel, restaurant, administratie, kleedkamers, gym, medische ruimte etc) duurt acht maanden. De winter mag dus snel verdwijnen zodat de bouw kan beginnen. Het nieuwe complex gaat er zeker toe bijdragen dat er volgende stappen in de ontwikkeling van de academie gezet kunnen worden. Nu werken we met een normaal veld (allen voor eerste team), een kunstgrasveld, een klein grasveld en een klein kunstgrasveld. Hierdoor is er bijvoorbeeld geen ruimte om extra individuele trainingen te organiseren omdat de velden zonder tussenpozen gebruikt worden door alle teams bij Honved Budapest.

De komende weken tijdens de voorbereidingsperiode (de competitie begint hier eind februari weer) reizen we we naar de omringende landen voor internationale wedstrijden. We zoeken meer weerstand voor onze teams en alle topacademies uit Hongarije treffen we al in de competitie. Ik kijk met veel plezier op het internet naar de trainingskampen van de Nederlandse clubs in het zuiden van Europa, maar moet toegeven ook wel met enige jaloezie en weemoed, als ik terugdenk aan de geweldige trainingskampen met mijn oude clubs.

 

Tot volgende week

Lees meer over de spelers: