De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 16)

De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 16)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week: Terugblik.

Deze tijd van het jaar is altijd de periode waarop je terugblikt; meestal naar het jaar dat geweest is. Ik ben nu twee weken vrij omdat het ook winterstop is in Hongarije. Twee weken thuis om de feestdagen met gezin en familie door te brengen. Een mooie periode ook om eens opruiming te houden, niet teveel verplichtingen en dus voldoende tijd voor ‘de zolder’. Voor mij dus deze periode een langere periode om terug te kijken.

Bij het opruimen van de zolder kom je altijd weer die oude dozen tegen met artikelen uit je trainerscarrière. Je wordt teruggebracht naar geweldige herinneringen en naar minder leuke momenten uit je leven. De tijd als startende trainer bij de jeugd van IFC in Hendrik-Ido-Ambacht, met hoogtepunt de organisatie van het internationale jeugdtoernooi voor A junioren en de reis naar Zwitserland voor een tegenbezoek. De artikelen die gaan over dat ik als 26-jarige jonge hoofdtrainer in het seniorenvoetbal begon bij het Dordtse O.S.S. (inmiddels OMC), over vragen over mijn ambities en de twee keer tweede plaats in de competitie.

De twee seizoenen bij Oranje Wit met de wonderbaarlijke ontsnapping tegen degradatie; met het twee puntensysteem in de winterstop nog 8 punten achterstaan op de veilige plaats. Een waanzinnige tweede seizoenshelft; twee wedstrijden voor het einde op een punt van de concurrent ’s Gravenzande komen en de laatste tegen elkaar moeten. Wij nog twee wedstrijden extra tegen de titelfavorieten. Deze wedstrijden bewust laten lopen om geen schorsingen en blessures op te lopen. De laatste wedstrijd thuis winnen in een bloedstollende wedstrijd.

Daarna de vier fantastische jaren bij OSV Oud Beijerland. De club zat in neerwaartse spiraal en met keihard werken met een aantal mensen dat kunnen omdraaien. Een geweldig voetballende ploeg met alleen eigen clubspelers gevormd. Een titel in een competitie met veel ambitieuze (lees betalende) ploegen. En niet zomaar een titel; ongeslagen gebleven tot de kampioenswedstrijd uit op de Oldegaarde. De week erop voor eigen publiek de titel zeer verdiend gewonnen, met in de opbouw uiteindelijk zeven regelmatig spelende A-junioren uit de A-jeugd in mijn eerste jaar. Spelers die al vanaf hun zevende jaar bij OSV speelden met elkaar.

Daarna de drie seizoenen bij Papendrecht. Het lezen van het verslag van de finale om de nacompetitie voor promotie naar de hoofdklasse doet nog steeds zeer. Een heel seizoen achter de mindere start ten opzichte van het superieure Schijndel aanlopen. De vijf punten achterstand opgelopen in de eerste vijf wedstrijden blijven tot het eind staan. De nacompetitie met allerlei hindernissen (enorme storm waardoor wedstrijd tegen Deurne op het laatste moment afgelast wordt, een sterfgeval bij de vereniging die de finale organiseert, zorgt voor uitstel). We moeten op vrijdagavond spelen. Een finale met alles er op en eraan. We komen uit de eerste beste counter 1-0 achter. We maken via een geweldige vrije trap van Peter Bouw gelijk. We zijn vele malen sterker maar de bal wil er niet in. Vijf minuten voor tijd een strafschop. We missen en in de laatste seconden van de blessuretijd valt de tegentreffer.

De vier seizoenen bij DOTO zijn een column op zich zelf waard. De opbouw van een hele mooie ploeg. Een gelijkspel in de nacompetitie waardoor we weer een jaar op promotie moesten wachten. De titel met 19 punten voorsprong op nummer twee. Het eerste succesvolle seizoen in de hoofdklasse met een klassering op een punt van de titel. Meermalen winnaar Rijnmond cup, finalist district beker. Start van de opbouw van een nieuw team na het vertrek van de steekhouders uit het rondom hen opgebouwde team.

De drie jaren in de Bollenstreek, startende bij het “kleine” Ter Leede. In de winterstop tweede staan en toch beslissingswedstrijd moeten spelen. Punten in mindering door plotseling strenge maatregelen opgelopen in de derby’s. Een club topscoorder met maar vier goals en ook nog middenvelder. Een ontsnapping in een beslissingswedstrijd tegen Drachtster Boys. Rond de winterstop ook alle commotie door mijn overstap van de ene Bollenclub naar de andere Quick Boys. Een herenakkoord om niet aan elkaars spelers te komen, geldt ook plotseling voor trainers.

De twee zeer moeilijke seizoenen op Nieuw Zuid bij Quick Boys. De club heeft een geschil met de belasting. Het eigen schitterend verbouwde Nieuw Zuid voelt totaal niet als onneembaar en “thuis”. Een ongrijpbaar fenomeen met zoveel trouwe en fanatieke supporters achter de ploeg. De strategische keuzes in de club en de vele stromingen maakten het een lastige maar voor mij zeer leerzame periode. Het ombouwen van de succesploeg 2002-2003 naar een nieuwe succesformatie is mij in die twee jaar niet gelukt. Nu zoveel jaar na dato loopt de club nog steeds achter de feiten aan en is het nog steeds geen Topklasser, helaas! Deze schitterende club hoort op dat niveau te spelen. Hopelijk lukt het dit seizoen onder leiding van Jan Zoutman.

Het sabbatical jaar als trainer met de volledige focus op de cursus coach betaald voetbal met een jaar assistentschap bij Willem 2. Dat jaar ook een geweldig foute keuze om me over te laten halen om IFC erbij te doen. Wij pasten qua niveau totaal niet bij elkaar. Jammer omdat ik er vijf jaar met veel plezier aan mijn carrière als trainer begonnen was als jeugdtrainer/coördinator. In Nederland daarna nog XerxesDZB. Weer een mooie ploeg opgebouwd met een mix van talent en betaald voetbal opleiding ervaring. Met als absolute hoogtepunten uiteraard het bekeravontuur. Helmond Sport geklopt op het eigen Faas Wilkes sportcomplex na strafschoppen en te zijn terug gekomen uit geslagen positie en de enorme happening tegen Feyenoord. De teleurstelling van de tegengoal van ASWH uit een indirecte vrije trap in onze eigen zestien meter waardoor we de kans op promotie misliepen in de nacompetitie.

Verder de lijsten met de vele cursisten van de reguliere trainerscursussen, de profcursus en de vele bijscholingen voor de licentiepunten. Heel leuk om al die gezichten en verhalen er weer bij te kunnen zien en voelen. De artikelen en analyses van mijn reizen als tegenstanderanalist van Jong Oranje voor de kwalificatie en eindronde voor de EURO 2013 in Israël. Er is inmiddels ook al een stapeltje Hongaarse artikelen verzameld over mijn interim-periode als trainer van het eerste team, mijn werk voor de voetbalbond en voor de academie. Nu lees ik dat nog als deel van mijn werk, maar over een aantal jaar waarschijnlijk met net zoveel plezier als al die oude kranten, foto’s en artikelen over ‘mijn’ clubs.

Ik wens iedereen plezierige en gezegende kerstdagen en een gezond, gelukkig en succesvol 2016

Tot volgend jaar, Jasper.

 

 

Lees meer over club: OMC
Lees meer over de spelers: