De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 14)

De wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 14)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week: Internationale samenwerking.

Deze week wil ik het hebben over internationale contacten. Het Hongaarse voetbal heeft in een diep dal gezeten. De internationale ontwikkeling is niet gevolgd en er wordt geprobeerd een inhaalslag te maken. In Hongarije dacht men dat ze trainden zoals het hoort; dat het de beste manier was. Het is hen nu wel duidelijk geworden dat er in de wereld anders getraind wordt. Ik heb al eens beschreven dat de coachopleiding inmiddels een inhaalslag aan het maken is onder leiding van de jonge en ambitieuze Szalai Laszlo. Hij is in vele landen naar de opleidingen gaan kijken en probeert nu veranderingen door te voeren.

Bij Honvéd Budapest probeer ik de coaches te helpen om de oefeningen zo dicht mogelijk op de wedstrijd te krijgen, situatieve stop te laten plaatsen en ze anders naar wedstrijdanalyse te laten kijken. Dit proces loopt redelijk goed en ze komen steeds meer in de buurt van het internationale niveau. Om dit proces een impuls te geven ben ik begonnen om samenwerking op te zetten met topacademies in Europa. Als het lukt om coaches mee te laten kijken in de keuken van een topacademie, dan kunnen ze via deze weg ook leren hoe ze kunnen trainen.

Aangezien er nog meer mogelijkheden zijn bij zo’n samenwerking dan alleen coachuitwisseling wordt er nu een plan gemaakt voor meer medewerkers en spelers. Het traject dat DoublePass in Hongarije heeft gedaan met het doorlichten en voorlichten van een goede structuur voor de academie, heeft de ogen van de Hongaren ook geopend. Mijn voorstel van juni 2014 om te komen tot samenwerkingsverbanden wordt nu omarmd en geprobeerd vorm te geven.

Een voorbeeld van de start van een samenwerking is deze week gestart. Drie van onze toptalenten uit het geboortejaar 2000 zijn een week op proef bij een in de wereld zeer hoog aangeschreven Nederlandse topacademie. Ze trainen daar een volle week mee met hun leeftijdgenoten. Het heeft een aantal voordelen: De spelers kunnen zich meten met spelers uit een topland, de scouts en trainers van de club kunnen de talenten beoordelen in de omgeving waar ze eventueel moeten kunnen spelen. In dit geval, voor mij persoonlijk, kan ik een weekje met mijn gezin doorbrengen. Als dit een succesvol verhaal wordt, dan kan er de volgende keer een trainer met de spelers mee en bijvoorbeeld onze video-analist of conditietrainer. Zij kunnen dan meekijken in het proces hoe dit plaatsvindt en in de praktijk leren. Ze kunnen dan de specifieke vragen stellen aan de experts waar ze mee meekijken. Een niet zo tijdrovend proces voor de toch al drukke medewerkers in een academie.

Dit is een in mijn ogen effectievere manier van leren dan een presentatie bijwonen waar algemeenheden worden gepresenteerd. Ik heb een aantal clubs bezocht die zo’n manier van presenteren hadden. Het is vaak een opsomming van algemeenheden. Praktische kennisuitwisseling is de sleutel tot beter voetbal. Ik denk namelijk dat ook de medewerkers van Honvéd interessante dingen te melden hebben aan hun collega’s in Europa. Ook Nederlandse trainers zijn welkom om mee te lopen bij onze academie. François van Gool en Michel van Strien zijn al komen kijken bij ons. Ze hebben gesprekken gevoerd met de trainers, werkwijzen naast elkaar gelegd en discussie gevoerd. Ik ken beide mannen van onze goede samenwerking bij onder andere XerxesDZB. Zij kennen mijn voetbalfilosofie en konden zodoende volledig vrij hun mening en visie met de coaches delen. Nederlandse coaches zijn uiteraard ook welkom om onze academie te bezoeken.

Als leidende academie in Hongarije organiseren we ook bijeenkomsten voor trainers uit de regio rondom Budapest. We presenteren dan onze werkfilosofie en vanuit welk denkmodel we werken. Naast een eerste theorie-uitleg, zodat we de zelfde taal spreken in voetbalbegrippen, kunnen de trainers meelopen en kijken bij onze trainingen waarna de coaches uitleggen wat en waarom ze dingen gedaan hebben. Ook is er gelegenheid voor het stellen van vragen aan de coaches en wordt hen hulp geboden bij het maken van de trainingen vanuit een doelstelling. Voor ons is de winst dat deze trainers en clubs scouten naar talentvolle spelers voor onze opleiding. Zij komen met de talenten mee om onze training te bekijken. Zo is iedereen op zijn niveau bezig om elkaar te helpen.

Volgende week nog een weekje terug naar Budapest voor mijn laatste week van dit jaar in Hongarije, daarna een heerlijke wintervakantie in Nederland. Tot volgende week,

Japer

 

Lees meer over de spelers: