De Taart: De Jonge Spartaan

De Taart: De Jonge Spartaan

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar de gedeeld derde kampioen van de regio Rijnmond: De Jonge Spartaan.

Bakker Dekker was van zijn roze wolk af. “Man, wat een cadeau is een gezond kleinkind. Xavi, ik heb Pernis gemeld dat er over een jaar of vijf een nieuw talent zich zal melden bij de poort van het sportpark. Man, dat wordt geweldig, maar ik klink waarschijnlijk zoals iedere trotse opa. Maar dit terzijde. Even iets anders,” aldus de bovenste beste banketbakker van de regio Rijnmond. “Ik heb een probleem. Nieuwenhoorn had geen concurrentie, OHVV had geen concurrentie, maar nu hebben we Sportclub Feyenoord en De Jonge Spartaan die de titel hebben opgeëist. Dus ja, wat is wijsheid. Moeten we met de Taart naar sportpark Varkenoord of Spartacus. Een promotie naar de eerste of derde klasse. Naar de selectie van Cesco Agterberg of Peter Marcel Nauta. Dit wordt een Salomons oordeel. Ik kan de Taart ook niet halveren, want dat is tegen de regels. Man, ik heb er bijna een nacht van wakker gelegen welke kampioen ik teleur moest stellen. De Taart is inmiddels een prijs geworden die bij clubs tot de verbeelding spreekt. Dus dan wil je niemand teleurstellen. Maar ik heb uiteindelijk de knoop doorgehakt. Het is De Jonge Spartaan geworden. een titel kan niet meer een titel worden vergeleken. Maar Sportclub Feyenoord had al een Taart voor de langste reeks dit seizoen zonder verlies, dus mag deze Taart wel naar De jonge Spartaan. Bovendien hoor ik van de grote Ruud Kooijmans dat deze club steevast tot de deelnemers van de Regio Rijnmond Cup hoort. Sportclub Feyenoord ook, maar de Taart naar Middelharnis kan ik dus voor mijzelf verklaren. Sportclub Feyenoord-voorzitter Wim Voots, die ouwe snoeper,  zal de Taart wel missen, maar voort met de geit en naar het eiland Goeree Overflakkee.”

Op sportpark Spartacus wordt nog volop nagenoten van de titel in de vierde klasse. Voorzitter John Troost glimt nog van trots en in de kantine hangt een uitgelaten sfeer. “We hebben een beetje berekend dat er hier tussen de 800 en duizend mensen voor de topper tegen Flakkee moeten zijn geweest. Een geweldige ambiance om de titel in te veroveren.” Trainer Peter Marcel Nauta liet de selectie van de kampioen eerst van de Taart van bakker Dekker genieten, voordat er werd getraind. “Dit smaakte meer dan uitstekend,” aldus de oefenmeester die eerder werkzaam was bij Bernisse en OHVV. In Middelharnis is Nauta bezig aan zijn tweede seizoen, nadat het bestuur van de club hem in zijn eerste jaar direct een contractverlenging voor twee jaar aanbod. Het feit dat hij de bijbehorende salarisverhoging uit de overeenkomst liet schrappen met de opmerking dat dat geld beter in de club kon worden geinvesteerd. Het is de trainer ten voeten uit. Een man met een sterke mening, die helder en open communiceert. “Mijn manier van werken sluit goed aan bij deze spelersgroep. Ik ben een trainer van normen en waarden en wil graag werken op basis van een gezonde drive bij de selectie. Deze groep is bereid geweest en zaken te doen en te laten en in arbeid te investeren. De titel is dan niet logisch, maar wel te verklaren. Resultaat heeft ook met kwaliteit te maken. Ik ben geen Johan Cruyff. Iedereen heeft een plafond, maar in deze groep zit nog meer rek. Ik weet zeker dat De Jonge Spartaan ook op dat niveau nog niet aan zijn plafond zit. Sterker nog, op den duur moet deze club met een sterke eigen opleiding uit kunnen groeien tot een tweedeklasser.”

Dat moet volgens Peter Marcel Nauta zonder rammelende beurs en vechtend tegen vooroordelen. “De Jonge Spartaan betaalt niet en dat is een uitstekend uitgangspunt. Voetballen moet je vooral voor je plezier doen. En voor de toekomst zal de club het vooral op eigen kracht moeten doen. Het trainen van deze club kost mij rond 1300 tot 1500 euro per seizoen aan brandstof. Dat kan ik niet van spelers vragen om hier te komen spelen. En op het eiland Goeree Overflakkee hebben we te maken met een aversie tegen De Jonge Spartaan. De jongste club van het eiland is sinds de afsplitsing van Flakkee in 2001 uitgegroeid tot de grootste vereniging. Dat zorgt voor Calimero-gedrag bij de andere clubs in de regio. Ik heb contact gehad met een speler die voor De jonge Spartaan wilde komen spelen, maar daar vanaf zag, omdat hij daar in zijn omgeving niet op aangesproken wilde worden. Je moet dus sterk in je schoenen staan om op het eiland te wonen en voor De jonge Spartaan te kiezen. Van buitenaf kost het veel meer dan het oplevert, dus moeten we het vooral op eigen kracht blijven doen. Dus met een sterke jeugdopleiding en een tweede elftal dat stappen moet maken. Dat is dit jaar achter gebleven en we moeten voorkomen dat het gat tussen het eerste en tweede elftal te groot wordt,” aldus de oefenmeester die zijn werk met passie en fanatisme invult. “Ik heb werk en een baan. Met werk verdien ik mijn salaris. Mijn baan is bij De Jonge Spartaan. Ik ben geen broodtrainer, dus moet vooral plezier hebben op dinsdag- en donderdagavond en op zaterdag. De blijheid die ik zaterdag na de winst op Flakkee heb gezien bij de selectie, bestuur en de vrijwilligers. Daar gaat het uiteindelijk om.

later meer

Lees meer over club: De Jonge Spartaan