De Taart: WCR (zon)

De Taart: WCR (zon)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak toch logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week heeft de bakker, die in de race is voor Beste Bakker 2014, een opvallende kijk op zaken. Ondanks de voorbereiding op het culinaire gedeelte van de Kerstdagen, blijft hij zo scherp als een bakkermes. Een van de laatste Taarten van dit jaar was volgens Dekker een simpele keuze. De zondagafdeling van WCR hield het dit seizoen het langst vol om tegen honderd procent te scoren. En net toen trainer Henri van Zeist 2014 zonder verliespunten leek te gaan afsluiten, was er het dekselse Besiktas dat WCR in Rotterdam met 3-2 versloeg.

WCR streed met Sportclub Feyenoord en Groot Lindt het langst om de titel van de honderd procent club van 2014-2015. Omdat SC Feyenoord en Groote Lindt elkaar in de afdeling in de beslissende wedstrijd voor de periodetitel in de derde klasse troffen, moest een van de twee afvallen. Dat werd de Zwijndrechtse formatie van trainer Miguel Munoz, maar voor eigen publiek en met opgeheven hoofd. Dus bleven Sportclub Feyenoord en WCR (zon) over. De algemene verwachting was dat die met een honderd procent score het voetbaljaar 2015 in zouden gaan. Maar de Rotterdammers verloren hun ongeslagen status verrassend genoeg in de week waarin bekend werd dat trainer Harry Akkermans aan het einde van het seizoen zou gaan vertrekken vanaf sportpark Varkenoord. VVOR bracht de gedoodverfde kampioen de eerste verliespartij in competitieverband toe sinds de overstap van het zondag naar het zaterdagvoetbal. Daarmee won WCR met de zondagafdeling de honderd procent bokaal, maar was de vraag hoe lang ze de onverslaanbare status zouden volhouden. Het antwoord kwam snel. Niet veel langer dan Sportclub Feyenoord.

Besiktas klopte de formatie uit Rhoon afgelopen weekeinde met 3-2, al was er over die uitslag de nodige verwarring, omdat 2-3 voor WCR lang als officiële uitslag werd gemeld. Trainer Henri van Zeist was in de week na het eerste verlies echter de nuchterheid zelve. Zoals de trainer bijna altijd rustig en nuchter formuleert. “Het is leuk om tegen honderd procent te blijven afwerken, maar geen doel op zich. Natuurlijk werd een prestatie op zich om zonder verlies te blijven, maar ik heb het niet groter gemaakt dan het is. En je weet dat je eens een wedstrijd speelt die je niet wint. Dan speel je als trainer nog liever gelijk, dan dat je verliest. Dan voeg je in ieder geval nog een punt toe aan het totaal. Maar wat ik al zei, ploegen zijn altijd net iets meer gemotiveerd tegen de koploper en al helemaal als die nog niet heeft verloren. Daar moet de groep ook mee leren omgaan. Iedereen deed op den duur een stap extra tegen WCR en dat is in zekere zin een compliment voor deze groep. Nu we niet meer tegen honderd procent afwerken, gaan we gewoon volgende doelen stellen. Een plaats in de nacompetitie hebben we in ieder geval door de eerste acht zeges op rij reeds op ak. Het is zaak om niet te veel punten te morsen,” aldus de oefenmeester.

Die kan aan de Omloopseweg in Rhoon rekenen op waardering en niet alleen vanwege de sterke seizoen staart waarvoor hij samen met ex-De Musschen en CVV-sluitpost Ruud Heyser verantwoordelijk voor. Volgens de technische man van WCR, Rini van Zanten, past Van Zeist uitstekend bij de Rhoonse vereniging. “Wij zijn heel tevreden met deze trainer. Prettig mens, voetballiefhebber en geen man voor vreemde dingen. Hij heeft samen met Heyser gebouwd aan deze formatie en we hebben de groep hier zien groeien. Voor de buitenwacht is de zondagafdeling van WCR misschien een verrassing, maar voor het bestuur veel minder. Natuurlijk reken je niet op zo’n perfect reeks aan het begin van het seizoen, maar we hebben deze groep wel zien groeien.” Volgens Van Zanten is de eerste plaats een beloning voor de koers die het bestuur van WCR bewust is gaan varen. “Minder gekke dingen, spelers van buiten en meer eigen jeugd. Het is fijn dat een dergelijke visie wordt beloond met succes. Je hoopt altijd dat het loont om een bepaalde weg in te slaan. Dat hoeven we hier niet meer uit te leggen. En dat dat zelfs door de bakker in Pernis wordt opgemerkt wordt hier weer gewaardeerd. We hadden de Taart al naar mensen of clubs zien gaan zonder dat we rekening hielden om zelf eens verwend te worden. Maar nu het gebeurt is het leuk en lekker tegelijk. Een vervroegd Kerstcadeau.”