De Taart: Warry van Wattum (Oude Maas)

De Taart: Warry van Wattum (Oude Maas)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenal de bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De tweede Taart van het seizoen 2015-2016 moest volgens de fijnproever van het bakkers- en banketgilde gaan naar de onfortuinlijke trainer van Oude Maas, Warry van Wattum.

De bovenste beste bakker die een drukke week achter de rug had door de extra bestellingen van Shell Pernis, bleek Van Wattum nog van vroeger te kennen. “Zijn vader heet Warner en eigenlijk heet Warry ook zo. De naam Van Wattum is gekoppeld aan Unicum. Die club bestaat niet meer, maar daar speelde ook Jan Rotmans voor. Ik was ooit op Woudestein toen Warry van Wattum daar een contract verdiende in de oefenwedstrijd tegen Hillegersberg. Mooie vent. SVV/Dordrecht, FC Groningen en Veendam weet ik nog uit mijn hoofd. Daarna ben ik hem een beetje kwijt geraakt. Als trainer doet hij het goed, want hij heeft Oude Maas naar de eerste klasse gebracht. Knap hoor en daar doen ze het weer goed. Ik hoorde dat hij tijdens zijn werk van een trapleer was gevallen. Eigenlijk moet ik deze Taart delen, want Sadiq Wlizada van SHO bleek ook zijn been te hebben gebroken, maar ja dat is allemaal wat lastig. Warry van Wattum heeft een aardige smak gemaakt en ik heb een zwak voor trainer die niet altijd in de schijnwerpers staan, maar we gewoon hun werk doen. Walizada houden we in de gaten en kunnen we dit seizoen altijd nog een keer belonen. Dus met De Taart naar Schoonhoven want daar schijnt de trainer van Oude Maas in het centrum te wonen.”

Van Wattum woont inderdaad in de Zilverstad en heeft vanuit het appartement een prachtig zicht op de Lek en de met Gouda vergelijkbare stad Schoonhoven.  Op de deur prijkt geen bordje verboden te lachten, maar de ribben zit de ex-prof nog steeds dwars. “Niezen is nog erger dan lachen. Nooit geweten dat je ribben zo’n pijn konden doen,” aldus de oefenmeester van de eersteklasser uit de gemeente Albrandswaard. Hij weet nog steeds niet wat er precies een week geleden fout ging toen hij voor zijn werkgever Rentokil van een ladder af ging. Dat doe je duizend keer en dat gaat normaal gesproken ook duizend keer goed. Ik ben ongeveer anderhalve meter gevallen, maar heb nog steeds geen flauw idee wat er is gebeurd. Ik weet echt niet wat er is gebeurd, wel dat ik een harde smak heb gemaakt.” Van Wattum werd naar een ziekenhuis in Nieuwegein vervoerd waar bleek dat hij zijn heup had gekneusd en zijn ribben had gebroken. “Het was gelukkig niet erger dan dat. Jan natuurlijk heb ik pijn en is het ongemakkelijk, maar het had ook erger gekund. Ik moet alleen pijnstillers en spierverslappers slikken om de dag door te komen. Slapen ging de eerste dagen ook niet makkelijk, omdat je plotseling bij elke draai alles voelt. Maar ik word goed verzorgd en heb van veel mensen berichten ontvangen dat ze met mij meeleven. Dat doet altijd goed, maar deze Taart van bakker Dekker is wel het leukste steuntje tot nu toe. Ziet er prachtig uit deze Taart.”

Terwijl hij een hoekje van het kunststukje van bakker Dekker afsnijdt. Laat Van Wattun weten dat hij komend weekeinde in de derde speelrode ook niet in de dug-out zal zitten. Zijn broer en rechter hand, Michel van Wattum neemt samen met Ruud Boesen net als een week eerder tegen VVGZ (3-0) de honneurs waar in Zeeland bij Bruse Boys. Ik moet even kijken of het gaat, maar als het lukt ga ik even in Zeeland kijken. En als het lukt, wil ik ook weer zo snel mogelijk aan het werk. Ik ben niet echt een man om hele dagen alleen te zitten. Maar ik moet ook oppassen dat ik niet forceer, want dan gaat het volgens de dokter van kwaad tot erger. En geloof me, dat kost moeite, want ik ben een trainer die af en toe nog graag met een partijtje meedoet. Maar dat moet ik maar even laten. Bovendien is de groep bij Boesen en mijn broer in goede handen. Ze hebben het thuis tegen VVGZ ook goed zonder mij gedaan, dus alle reden om niet in paniek te raken. Mijn broer en ik snappen elkaar in een oogopslag. We denken hetzelfde over voetbal en Ruud Boesen past daar ook goed bij. We zijn in de laatste twee jaar van de derde naar de eerste klasse opgeklommen en echt niet alleen door Warry van Wattum.”

De ex-speler van Excelsior verhaalt over het feit dat de club in beweging is gekomen door de successen van de afgelopen seizoenen. “Mensen reageren in eerste nog wel een sceptisch op een nieuwe club. Die zich bij hun club eerst maar eens bewijzen. Geleidelijk aan heb ik het vertrouwen gewonnen. Toen ik van Deltasport naar Oude Maas overstapte was er bij de club heel veel te doen. Met Ed Lecomte een nieuwe voorzitter hebben we ook buiten de lijnen stappen gemaakt. Er zijn nieuwe sponsoren bij gekomen en we zijn met elkaar bezig om het niveau van het tweede elftal meer aan te laten sluiten op de hoofdmacht en te investeren bij de jeugd. Goedwillende vaders is prachtig, maar je jongste afdeling wordt pas echt beter als daar ook gediplomeerde trainers staan. Dus we zijn met Oude Maas op de goede weg, maar sommige processen kosten nu eenmaal tijd. Je kunt niet alles uit het verleden in een of twee seizoenen omdraaien.” Zelf overweegt de trainer van de eersteklasser die buurman is van Poortugaal ook bij Oude Maas te blijven. “Ik heb een eenzijdige clausule in mijn contract, waardoor ik voor eind januari moet beslissen. Dat is ruim op tijd. Tegenwoordig wordt alles al voor het nieuwe jaar besproken en geregeld. Iedereen is elkaar in het amateurvoetbal gek aan het maken. Daar doe ik niet aan mijn. Wij hebben bij deze club een koers uitgezet en die volgen. Natuurlijk is het prettig dat we daarbij succes hebben, maar dat betekent niet dat er dingen veranderen. We moeten gewoon stappen vooruit blijven maken.”

Van Wattum prikt een vorkje van de Taart van bakker Dekker. “Dat is nog eens een Taart,” aldus de voormalige speler van Unicum. “Lekker hoor en voor een hele selectie voldoende. Ik zal de rest aan mijn broer Michel meegeven voor de training van de selectie. Leuk dat bakker Taart dit gebaar heeft gemaakt. In eerste ongeval er op bepaalde sites gestaan dat ik een ongeval had gehad. Dat klopt wel, maar dat kan ook een aanrijding met een auto zijn, of iets anders erg. Dat zorgde aanvankelijk voor paniek. Gebroken ribben en gekneusd dijbeen is allerminst leuk kan ik je vertellen, maar er waren mensen die dachten dat het veel erger was. Door de rubriek De Taart bij www.regiorijnmondvoetbal.nl kan ik bovendien laten weten dat het gelukkig allemaal mee is gevallen. Zo lang ik maar niet nies en hard lach komt het met Diclofinac en wat rust wel goed. Volgende keer zal ik op de ladder extra voorzichtig zijn. En bedank bakker Dekker voor dit aardigheidje. Het wordt erg op prijs gesteld. Draagt weer bij aan het herstel. Als Oude Maas zaterdag nou ook goed presteert, gaan we de goede kant weer op en hoop ik zo mogelijk weer aan het werk te gaan en op het veld te staan. Het was even schrikken, maar komt allemaal goed.”

 

 

Lees meer over club: Oude Maas
Lees meer over de spelers: