De Taart: Nieuwerkerk

De Taart: Nieuwerkerk

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenal de bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De Taart ging deze week naar Nieuwerkerk aan den IJssel voor het bestuur van de plaatselijke hoofdklasser, die met de meeste elftallen deelneemt aan het toernooi om de Regio Rijnmond Cup.

“Weet je,” sprak bakker Dekker terwijl hij de hand legde aan De Taart voor deze week, “ik zag een foto van Bart van Muijen met een gelukspoppetje. De MRI-scan had aangegeven dat de blessure stevig was, maar geen einde van zijn sportieve loopbaan betekende. Daar ben ik blij om, want anders was De Taart van vorige week toch een soort afscheidsTaart geworden en daar zou ik geen goed gevoel aan hebben overgehouden. Van Muijen is ervaren en de beste verdediger van Spijkenisse en belangrijk voor de ploeg, dus ik kan mij voorstellen dat niet alleen hij maar meer mensen bij de club daar ook opgelucht adem hebben gehaald. Ik althans wel. Ik ben blij voor deze oud-prof, want dat betekent dat hij weer ergens naar toe kan leven. Dan maar weer een positieve Taart deze week. Ik heb gelezen dat Nieuwerkerk met maar liefst tien teams de grootste deelnemer is aan het toernooi om de Regio Rijnmond Cup. Dat is geweldig nieuws, dus dan hebben ze vast tien bestuursleden om De Taart als dank te delen. Leuk dat het goed gaat met de Cup. Zelfs mijn eigen cluppie hier uit het dorp, Pernis, is met aardig wat teams vertegenwoordigd. Goed nieuwe deze week dus nu snel met De Taart naar de club van voorzitter Hans Jeroense.

De eerste man van de debutant in de hoofdklasse heeft een druk programma. Hij vergadert met zijn bestuur over de nieuwbouwplannen. De club uit de regio Rijnmond met de meeste elftallen in competitie groeit uit zijn jasje. Er is al een pupillenstop en dat doen we liever niet. Maar met 20 F-elftallen, 18 E-teams en 12 D-pupillenelftallen is het gewon niet meer te behappen. Volgens de norm van de KNVB zouden we zeven tot acht velden met hebben, maar wij moeten het met zes doen. Plannen genoeg, ambities te over, maar de gemeente heeft geen geld, dus dan houdt alles op. We gaan wel nieuwe kleedkamers bouwen, want er moet iets gebeuren. De portocabines zijn een tijdelijke oplossing, maar iemand moet zich gewoon en goed kunnen verkleden en douchen bij Nieuwerkerk. De gemeente heeft ook voor dit project geen geld, maar wil in ieder geval gerant staan voor de financiering. We betalen het nieuwe gebouw met twaalf kleedkamers, twee kantoren en een bespreekruimte. Een aardige klus tussen tribune en kantine in. Natuurlijk moete de leden daar nog ja tegen zeggen, want het is best een groot project voor een amateurclub, maar als we over de breedte willen groeien, moeten we stappen maken. Meer de leden hebben het laatste woord.”

Jeroense heeft nog een andere wens. De voorzitter ziet zijn club zich als debutant in de hoofdklasse graag handhaven. “We hebben een moeilijke start, maar om te beginnen hebben we een groot vertrouwen in trainer Oscar Biesheuvel en als ik mij er een klein beetje mee mag bemoeien denk ik persoonlijk at we tegen de sterkste tegenstanders in de afdeling zijn begonnen. We gaan het zien, we hebben vertrouwen in de goede afloop. Ik ben voorzitter van een tevreden bestuur en dat gegeven hangt niet af van alleen het eerste. Wij zijn het bestuur van 1750 leden. We spelen met de jeugd in de hoofdklassen van de verschillende jeugdafdelingen en daar willen we verder mee omhoog. Daarom hebben we Wim Thijssen ook benoemd om de complete jeugdafdeling van Nieuwerkerk op een hoger plan te brengen. Verder vind ik het persoonlijk heel goed dat we ook een G-team in competitie hebben en een team van jongens dat alleen maar traint. Daar loopt er zelfs een met een rollator tussen. Ook dat is Nieuwerkerk. We hebben speciaal een busje voor de G-voetballers aangeschaft, omdat het vervoer van zo’n team toch iets anders werkt dan een ander elftal. Ook dat is deze vereniging. Ja en missen we dan iets? Ja, volgens veel mensen een zaterdagafdeling. Die hebben we wel, er spelen zelfs vier elftallen op zaterdag. Maar we hebben geen eerste elftal op zaterdag in competitie. Ik zou niet weten waar we die kwijt zouden moeten en we weigeren als bestuur om de A en B-jeugd naar een bijveld te verbannen, omdat we ook zo nodig een zaterdagelftal in competitie willen hebben. We hebben niets te klagen, dus gelukkig hoeft niet alles. We hebben dertien elftallen op zondag spelen. We zijn meer dan gelukkig, al houden we wensen.”

“En oh ja,” zegt Jeroense, “dank Bakker Dekker vooral voor de Taart. Daar gaan we als bestuur meer dan voldoende aan hebben. Heerlijk. Ik zie nu zelf waarom het niet de taart, maar De Taart is.”

 

Lees meer over club: Nieuwerkerk