De Taart: VDL

MAASSLUIS – De taart van banketbakker Johan Dekker uit Pernis die door de website www.regiorijnmondvoetbal.nl wordt uitgedeeld is snel een begrip geworden. Verslaggevers van de meest populaire website van de regio Rijnmond gaan met het groen-witte culinaire hoogstandje bij clubs op bezoek die voor een opmerkelijke prestatie hebben gezorgd. In week 51 was de keuze snel gemaakt. De taart gaat naar de selectie van vereniging VDL, dat een heldendaad verrichtte.

De selectieleden van de zaterdag tweede klasser uit Maassluis zagen vorige week tijdens de afsluitende training opeens vlammen opdoemen uit een van de flats achter het trainingsveld. De spelers twijfelde geen moment en mede door hun kordate optreden werd een catastrofe voorkomen. Assistent trainer Dennis de Vette maakte het bizarre moment van dichtbij mee: “We waren net klaar met de training en wilden naar binnen gaan toen we opeens een enorme vlammenzee uit een van de woningen op de derde verdieping zagen komen. Doordat we rondom de flat geen reactie of brandweer zagen realiseerde we ons meteen dat de bewoners in de flat zo snel mogelijk gewaarschuwd moesten worden om verder leed te voorkomen.”

Aangekomen bij de brand betraden de selectieleden het portiek van de getroffen flat en begonnen als een gek de bewoners te waarschuwen en veilig te stellen. “Door te trappen en te bonken op de deuren wilde wij de bewoners zo snel mogelijk beneden zien te krijgen. De meeste bewoners reageerde zeer verrast en hadden niets in de gaten, een vrouw op twee hoog lag te slapen. “Tijdens de reddingsactie vulde het portiek zich langzaam met rook: “Op een gegeven moment konden we niet meer verder, omdat er teveel rook hing. Gelukkig arriveerde op dat moment de brandweer.”

Na de reddingsactie keerde de selectieleden weer terug naar de club. De kantine, die tijdelijk was omgedoopt tot crisisopvang, was inmiddels bevolkt met bewoners en brandweerlieden. Naast de kantine werd ook het hoofdveld ter dienst gesteld voor de traumahelicopter: “Helaas is er tijdens de brand een zwaargewonde gevallen. Het betrof de bewoner van het getroffen huis op de derde verdieping. Deze werd per helikopter vervoerd naar het ziekenhuis.”

Terugkijkend op de bizarre avond: “Het ging allemaal heel snel en alles bij elkaar duurde de actie slechts een paar minuten, maar die minuten leken wel uren te duren. Dit maak je natuurlijk niet vaak mee en wat je zag waren echt primaire reacties van onze jongens: niet denken, maar doen! Je moet er niet aan denken hoe het had kunnen aflopen, indien de bewoners niet waren gealarmeerd. We kijken dan ook met gepaste trots terug op ons optreden,” aldus De Vette.

Lees meer over club: VDL