De Taart: Tweede divisionist Excelsior M

De Taart: Tweede divisionist Excelsior M

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar de eerste Rijnmond-club in de nieuw te vormen Tweede Divisie: Excelsior Maassluis.

“Het is geen discussie,” verklaarde de bakker op bijna strenge toon. “Er is deze week maar een echte kandidaat voor De Taart. Excelsior Maassluis verdient het eerbetoon als eerste Rijnmond-club in de nieuw te vormen Tweede Divisie. Ik zal er geen excuus aan koppelen, maar wel een extra blijk van waardering. Twintig wedstrijden in competitieverband al niet meer verloren en als eerste van de vijf regioclubs in de Topklasse geplaatst voor de Tweede Divisie is zonder eer knap. Geen sprookje a la Leicester City, maar wel vreselijk knap van Jeroen Rijsdijk en de club aan de Lavendelstraat. Watn ja, ook ik had die niet voorspeld. Feitelijk behoorde ik als bakker tot de personen die dit niet hadden voorzien. Misschien kom ik er wel iets te eerlijk voor uit, maar na het sprookje van de Boze Wolf die Excelsior Maassluis redde van degradatie, nacompetitie voor degradatie voorkwam en bijna na nacompetitie met recht op deelname aan de beker afdwong, had ik er een hard hoofd in of Jeroen Rijsdijk wel de goede man was bij de club. En met de eerste nederlagen in het seizoen 2015-2016 groeide dat gevoel alleen maar. Maar zie, banketbakker is een vak, maar voetbaltrainer dus ook en gelukkig maar. Want ik geloofde absoluut niet in de kansen van Excelsior Maassluis op de ranglijst. Laat staan voor de Tweede Divisie en zelfs ook de titel. Het is geen Leicester City, maar prachtig is het wel. Dus de Taart naar de nummer twee achter Katwijk in de rangschikking van de Topklasse.”

Trainer Jeroen Rijsdijk en Niels Redert nemen de Taart der Taarten voor aanvang van de kwartfinalewedstrijd van de strijd om de Regio Rijnmond Cup in ontvangst op sportpark Schildman in Hendrik-Ido-Ambacht. De promotie naar de Tweede Divisie achter koploper Katwijk heeft een klein smetje gekregen door de berichtgeving over een tekort van 500 duizend euro bij de vereniging. Ingewijden leggen echter uit dat het gaart om een schuld van de vereniging en een zogenaamde langlopende schuld bij de bank, dus niet een plotseling tekort van de club aan de Lavendelstraat. Wel opschudding over alle publicaties over het bedrag en de vertaling van de cijfers. En tot overmaat van ramp verloor Excelsior Maassluis in de Regio Rijnmond in de kwartfinale vanaf elf meter van hoofdklasser ASWH. Op sportpark Schildman was het na negentig minuten 1-1 en na de noodzakelijk geworden strafschoppenserie 6-5. Einde Cup-droom van de Tricolores die vorig seizoen in de finale op sportpark Faas Wilkes van XerxesDZB in Rotterdam ook al moesten buigen voor Spijkenisse. Dus weer geen trainingskamp in Fuengirola voor de Topklasser van trainer Jeroen Rijsdijk. “En dat had wel lekker geweest om het te winnen in de Regio Rijnmond Cup, omdat we het nu zelf moeten betalen. In januari zijn we op eigen kosten naar Malaga geweest. Prima, maar het toch net even lekkerder als je zo’n prijs wint,” aldus bestuurslid technische zaken en oud-speler Hans Jurgen Nicolai.

Trainer Jeroen Rijsdijk vond de Taart van Bakker Dekker smakelijk, maar toch smaakte hij na zaterdag anders door de uitschakeling van ASWH voor de Regio Rijnmond Cup. “Ik wil als trainer alles winnen en de Cup is natuurlijk een prijs gekoppeld aan een trainingskamp naar Spanje. Maar ik kon na de kwalificatie voor de Tweede Divisie moeilijk boos op deze groep zijn. Twintig keer op rij niet verliezen en veel beter presteren dan de doelstelling tussen plaats acht en twaalf. Dan moet je dit verlies voor de Cup incasseren. Opladen op donderdag is toch wat anders en bovendien speelde ASWH prima. Ik heb Jack van den Berg gefeliciteerd met de terechte plaatsing voor de halve finale,” aldus de voormalige oefenmeester van SHO. In zijn contract heeft Rijsdijk een bonus voor het geval met Excelsior Maassluis zich bij de beste zeven van de rangschikking van de Topklasse zou plaatsen. “Maar geld is voor mij geen drijfveer. Ik hecht veel meer waarde aan intrinsieke motivatie. De rest is toegevoegde waarde, maar geen reden voor presteren. Ik heb speler voor promoties gespeeld en wilde dat als trainer ook. Die doelstelling heb ik bij SHO verwezenlijkt en nu ook bij Excelsior Maassluis. Ik ben gaan voetballen omdat ik jet leuk vond en doel wilde bereiken. Dat is een drijfveer en natuurlijk is het prachtig dat je dit met elkaar bereikt. De groep zit in een flow en natuurlijk probeer je te herleiden waardoor dat komt. Er zijn voor reden die als basis voor een flow fungeren, maar sommige zaken blijven in de sport ongrijpbaar zijn. De flow heeft ons niet in de halve finale van de Regio Rijnmond Cup gebracht, maar laat duidelijk zijn dat deze groep het fantastisch heeft gedaan.”

 

Lees meer over club: Excelsior Maassluis
Lees meer over de spelers: