De Taart: Toon Wolters (SVDPW)

De Taart: Toon Wolters (SVDPW)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De eerste Taart van 2015 was voor de bovenste beste bakker echter appeltje-eitje. Het hoogstandje uit de bakkerij in Pernis zou naar de winnaar van de verkiezing van voetbalpersoonlijkheid van 2014 gaan. Maar in het leven is er geen dag zonder verrassing. Dus ging de prijs naar Toon Wolters, maar ook weer niet naar Toon Wolters.

De oefenmeester van SVDPW gaf de uitreiking van de prijs behorend bij de verkiezing van voetbalpersoonlijkheid van 2014 een aparte wending door de prijs door te willen schuiven naar de nummer twee van de ranglijst. Een daad vanuit het hart van de Schiedammer. “Als trainer vind ik het geweldig dat ik ben gekozen. Echt, laat dat duidelijk zijn, dat waardeer ik zeer. Maar als mens wil ik de prijs graag doorschuiven naar Ramon de Rond. Ik heb gehoord en gelezen wat deze man met zijn ziekte doormaakt. Dan wil ik hem op mijn manier eren voor zijn strijd tegen kanker door de prijs door te schuiven naar hem. Heeft te maken met het gevoel dat ik daarbij heb. De eer is mooi, het gevoel dat ik dit als mens moet doen, nog veel mooier. De Taart van Bakker Dekker moet gewoon naar De Rond.” De nummer twee van de verkiezing die voor de eerst maal werd georganiseerd, reageerde verrast op de geste van de winnaar. “Wil Wolters de Taart doorschuiven. Hij weet niet wat hij mist. Ik heb die Taart met het derde elftal van Victoria’04 al een keer mogen ontvangen en die smaakte fantastisch. Met de ploeg helemaal op gemaakt. Niets van overgebleven. Heerlijk.”

“Maar wat een prachtig gebaar van Wolters,” aldus De Rond. “Dat zegt veel over hem als mens. Ik ken hem niet, maar volg hem in de krant en via de site als www.regiorijnmondvoetbal.nl. Volgens mij is het een trainer van de oude stempel. Geen rare fratsen of ingewikkelde verhalen. Zeggen waar het op staat en doen wat je belooft. Zo had ik mijn trainers vroeger ook het liefst. En Wolters zou voor mij een prima trainer zijn. Geen ingewikkeld gedoe over looplijnen, of andere semi wetenschappelijke taal. Gewoon gaan en doen waar je goed in bent. Ben jij een back, dan je man uitschakelen en de bal na verovering direct inleveren aan de speler die er iets goeds mee moet doen. Deze trainer heeft SVDPW niet voor niets tweemaal kampioen gemaakt en is ook niet voor niets de winnaar van deze verkiezing. Maar nog belangrijker met dit gebaar laat hij ook nog eens zien als mens te deugen. En dat valt op, want de wereld wordt er in veel opzichten niet bepaald leuker op,” aldus De Rond.

Daar waar Wolters in 2014 opviel door de tweede titel op rij, kwam De Rond in het nieuws door de afscheidswedstrijd die zijn vriend en CION-trainer Marco Sas had geregeld. Team De Rond speelde tegen de Oud-Sparta en de Vlaardinger deed met beide elftallen een helft mee. “Maar dat was een geweldige ervaring, met een fantastisch bedrag voor Kika. Alles kwam die avond bij elkaar, maar toen ik daar al die mensen langs de kant zag staan, brak ik. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij de laatste jaren redelijk flink heb gehouden, maar toen ik 1200 mensen langs de kant zag staan, hield ik het niet meer droog. Allemaal hier voor ene Ramon de rond? Waar heb ik dat aan verdiend. Ik heb best lekker kunnen voetballen, maar ben geen grote ster geworden. En toch stond iedereen daar voor mij. Onwerkelijk en prachtig tegelijk. En daar bovenop laat een man als Toon Wolters dan ook nog eens zijn hart spreken door de Taart door te schuiven uit respect voor de strijd die ik voer. Man, het leven kan soms ook zijn prachtige kanten hebben. Ik wil niet te zwaar op de hand zijn, maar dit soort gebaren doen een mens goed. En ik heb het idee dat Wolters nog blijer is dan ik, omdat hij dit heeft kunnen doen. Ik neem op mijn beurt de Taart mee naar Victoria’04, want daar is zaterdag een oliebollentoernooi. Geven kan soms veel mooier zijn dan ontvangen. Maar het gebaar van Wolters was prachtig. Laten we proberen in 2015 allemaal zo met elkaar om te gaan.”

“En ik beloof de trainer van SVDPW dat ik ook graag op zijn uitnodiging in ga om een wedstrijd van de Schiedammers te bezoeken. Hopelijk breng ik ze een beetje geluk, want ze zijn als debutant nog niet kansloos voor de titel. Toon Wolters is een man naar mijn hart en zijn gebaar is groots. De tweede dag van 2015 is direct een geweldige dag geworden door deze man met een groot hart.”