De Taart: Tom Kroon (Schelluinen)

De Taart: Tom Kroon (Schelluinen)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week gaat de Taart der Taarten naar een uithoek van het Rijnmond-gebied. Het is dat de bakker tijdens de lessen aardrijkskunde goed heeft opgelet, want hij wist maar al te goed dat Schelluinen onder de rook van Gorkum is te vinden. “En als een keeper daar zijn pols breekt, heeft hij net zo veel recht op De Taart als een sluitpost in Rotterdam of dicht bij huis. Dus naar de rand van het Rijnmond-gebied om daar iemand een Taart onder de riem te steken.”

De grens van het Rijnmond-gebied houdt op, op de grens van Gorkum en Arkel en vlak voor die grens woont de onfortuinlijke doelman van Schelluinen die afgelopen zaterdag in Hellouw in het duel met ASH (0-0) zijn pols brak. In Dalem een buitenwijk van Gorkum, of Gorinchem, doet de schoolmeester van groep zeven met een arm in een mitella de deur van het onlangs opgeleverde huis open. De kamer is in babysferen, want het echtpaar Kroon is drie weken eerder met een wolk van een dochter uitgebreid tot gezin Kroon. “Pech en geluk liggen dicht bij elkaar,” aldus de doelman van de vierdeklasser. Over de gevolgen van een valpartij in het duel met ASH is de Gorkummer even helder als duidelijk. “Het is op You Tube terug te zijn, maar niet mijn favoriet. Ik hoorde en voelde krak en wist direct dat het mis was. Er was een hoge voorzet waarbij ik de bal weg stompte. Ik kwam bij die actie in botsing met een aanvaller van ASH en een eigen verdediger van Schelluinen. We kwamen met zijn drieën neer, maar ik had de pech dat beide spelers bovenop mij terecht kwamen. En ja simpel gezegd, dat gewicht kon mijn pols niet hebben. Krak dus. Ik heb jeugd-EHBO gevolgd dus ik heb direct mijn pols tegen mijn borst gehouden en vervolgens rustig gewacht. Gebroken spaakbeen, nette breuk, maar desondanks pijnlijk. Ja in het eerste uur, maar uiteindelijk viel het allemaal wel mee. Het ergste is feitelijk dat ik nu vier tot zes weken langs de kant moet toekijken en wellicht daarna nog moet revalideren. Ik hoop dat ik dit seizoen nog in actie kom voor de club. Heel misschien in de nacompetitie, maar dat betekent dat we dan de titel niet hebben behaald.”

In de strijd om de titel in de vierde klasse in de afdeling Zuid I liep Schelluinen door de 0-0 van afgelopen zaterdag bij ASH twee punten verder achterop koploper Focus’07. De kloof bedraagt nu drie punten in het voordeel van de club uit Culemborg. Kroon vindt de fusieclub een geduchte concurrent voor het kampioenschap in de afdeling. “Het zou goed zijn om te promoveren, maar het goede is dat we het weer met eigen jongens doen. Schelluinen is een dorpsclub met maar 285 leden. Spelers van buiten, zijn hier omdat we ze kennen of dat ze vaak hier zijn voor de feesten. Wij zijn een kleine, maar hechte vereniging. Alle spelers van het eerste zijn betrokken bij commissies of trainer van de jeugd,” aldus de 27-jarige Kroon. De doelman speelde zijn hele voetballeven bij de blauw-witten, uitgezonderd drie maanden dat hij bij Altena onder de lat stond. “Achteraf een inschattingsfout. Er kwamen toentertijd veel spelers van buitenaf naar Schelluinen en dus keepte ik niet in het eerste. Mijn overstap naar Altena was een wijze les. Niet mijn club, onmin met de trainer, dus snel weer terug naar mijn roots.” De Gorkummer heeft prachtige verhalen over de tijd dat de Oosterhoutse kitkoning Cees den Braven zich opwierp als suikeroom van de club die gestaag naar de eerste klasse opklom. “Hij woonde in Schelluinen en zorgde er ook voor dat er nu een prachtig complex staat. Hij komt zo heel af en toe nog naar de club. Hij woont nu in Zwitserland, waar hij de buurman is van Michael Schumacher. In een grote auto met zijn vrouw en personal assistent. Dan kijk hij en eet in de kantine een balletje gehakt. Geweldig. En dan vertrekt hij weer in zijn Maybach,” aldus de sluitpost in de kamer die behangen is met roze getinte felicitatiekaarten.

Het verhaal van Schelluinen mag voor insiders bekend zijn. Den Braven, eveneens ex-voorzitter van FC Dordrecht, toen nog Dordrecht’90, vertrok en daarmee verdwenen de ‘voorbijgangers in de selectie van de dorpsclub. De blauw-witten duikelden terug naar de vierde klasse en zijn daar inmiddels weer de club die het vroeger was. “Wij zijn een hechte club waar iedereen echt iedereen kent. Die pols is vervelend, maar iedereen vond De Taart helemaal geweldig. Mijn schoonouders komen nog even op bezoek dus die krijgen een stukje, maar de rest gaat mee naar de club om te delen. Natuurlijk, mijn vrouw en ik krijgen zo’n reusachtige taart samen niet op. En de jongens kunnen wel een oppepper gebruiken. Nu drie punten achter op Focus’07 en de keeper in het gips.” Wie hem in de derby tegen Raptim voor eigen publiek gaat vervangen is nog niet bekend. We hebben twee jongens die elkaar niet veel ontlopen. De jonge Rick de Groot en de oudere Michel van Dorsen. Daar mag trainer Ger Klop zich bij de dorpsclub over buigen. “Dat komt wel goed. Het moet de club goed gaan. Voor mij persoonlijk is dit jammer. Vorig seizoen heb ik mijn enkelbanden gescheurd en nu zit ik met die pols in het gips. Jammer, want het ging goed. Weinig tegentreffers en kans op de titel. Ik ga het vanaf de zijlijn bekijken. Maar eerst gaan we deze Taart eten met z’n allen. De bakker uit Pernis heeft zijn best gedaan. Ik zie de Taart op internet wel eens voorbij komen, maar dat hij zo groot was, had ik nog niet door. Erg leuk dat www.regiorijnmondvoetbal.nl op deze manier iets extra’s doet. Wij zijn weliswaar een kleine club, maar wij vinden dit een groot gebaar.”

 

Lees meer over club: Schelluinen
Lees meer over de spelers: