De Taart: Thom Jansen (Spijkenisse)

De Taart: Thom Jansen (Spijkenisse)

SPIJKENISSE – Het nieuwe jaar 2014 kent voor  Thom Jansen van Spijkenisse een droomstart. De geboren Spijkenisser is vrijwilliger in hart en nieren bij de succesvolle gedeelde koploper van de eerste klasse, waar trainer Peter Wubben werkzaam is, en zijn inzet op vele gebieden wordt door alles en iedereen enorm gewaardeerd. Zowel binnen als buiten de vereniging. Dat vrijwilligerswerk wordt erkent en gewaardeerd is niet opvallend, wel het feit dat Thom Jansen pas 18 (!) jaar oud is. En daarmee is hij een voorbeeld voor de jeugd van tegenwoordig.

Afgelopen week werd Jansen door de gemeente Spijkenisse gekozen als voorbeeld voor de jonge generatie, dat weinig heeft met vrijwilligerswerk. Voor zijn inzet ontving de jonge scholier een zilveren speld, iets waar een jongere normaal niet voor in aanmerking komt. Regiorijnmondvoetbal.nl zette de supervrijwilliger nog eens extra in het zonnetje door hem ook te belonen met de taart van banketbakker Johan Dekker uit Pernis.

Ondanks zijn jonge leeftijd ziet Thom Jansen zichzelf niet zo zeer als voorbeeld. “Ik vind het niet speciaal dat ik vrijwilligerswerk verricht bij eersteklasser Spijkenisse,’ licht hij toe. ‘Maar ik doe het puur omdat ik het leuk vind. Ik kan op deze manier iets bijdragen aan de vereniging, en dat doe ik graag.” Jansen houdt zich onder meer bezig met specifieke pagina’s op de website van de club, is actief op social media, gaat met het eerste elftal mee als verslaggever/supporter, is trainer bij de F-jeugd, organiseert toernooien, is betrokken bij diverse commissies en helpt, waar nodig, bij onderhoudsklussen. “Zo hebben we vorig seizoen een verouderde en vergeelde commissieruimte een opfrisbeurt gegeven met verschillende vrijwilligers. Puur alles schoongemaakt en geverfd, en het ziet er uit als nieuw. Daar haal ik veel voldoening uit.”

Vanwege zijn jonge leeftijd en betrokkenheid bij de club vond de vereniging dat zij Jansen moesten voordragen voor een jeugd- en/of jongerenlintje. Tot enige verbazing van de man in kwestie zelf. ‘Ik was perplex toen ik het hoorde, maar ik waardeer het écht,’ merkt Jansen direct op. ‘Het is een vorm van waardering en erkenning, maar ik blijf het gewoon allemaal doen omdat ik het leuk vind.’ De voordracht van Spijkenisse werd opgepakt door de gemeente, en Jansen werd persoonlijk uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie. Afgelopen dinsdag kwam het verlossende woord van burgemeester Mirjam Salet.

Zij reikte Jansen de zilveren speld uit voor zijn vrijwilligerswerk én voorbeeldfunctie bij Spijkenisse. “Ik schrok in eerste instantie een beetje, want ik had niets voorbereid en zeker niet verwacht iets in ontvangst te mogen nemen,” geeft de jonge Spijkenisser eerlijk toe. “Maar ik vind het een enorme eer dat ik de prijs heb ontvangen, en daar heb ik dinsdag nog iets leuks over gezegd. Erkenning en waardering is mooi, maar ik vergeet niet dat we altijd alles doen met elkaar en nooit alleen.”

Twitter
Momenteel is Jansen nauw betrokken bij het succesvolle eerste elftal van trainer Peter Wubben. Spijkenisse strijdt met SHO en Sliedrecht Sport, en in mindere mate Heerjansdam voor de titel in de afdeling. ‘We zijn het seizoen prima gestart met goed voetbal en ruime zeges, daarna was het eventjes iets minder,’ reageert Jansen. ‘Toch zijn we bijna altijd de betere ploeg in de wedstrijd. Maar het team is nog niet stabiel genoeg. Als dat in de tweede competitiehelft anders wordt, dan is een kampioenschap zeker mogelijk.’ De vrijwilliger heeft ook wel zin in een feestje. ‘Dat mag altijd, want dat maakt voetbal een mooie sport. Ik ben zelf eigenlijk te laat begonnen met voetballen, ik zat eerst op hockey, maar vooral het verenigingsleven en -gevoel past prima bij mij. Zeker nu ik ook zo dicht bij het eerste elftal sta.’

Of Spijkenisse klaar is voor de hoofdklasse, weet Jansen niet. ‘Ik denk dat het er om hangt. In de voorbereiding afgelopen zomer hebben we het hoofdklassers goed moeilijk gemaakt (onder meer 2-2 gelijk tegen XerxesDZB), maar soms verliezen we op een onbenullige manier een wedstrijd. Op basis van resultaat misschien niet, maar op grond van aanwezige kwaliteiten en speltechnisch weer wel. We gaan het de tweede competitiehelft wel zien hoe ver Spijkenisse komt.’

Jansen kijkt al weer vooruit naar de komende weken als de competitie wordt hervat, en hij ook weer meer gaat doen bij de club. Maar vooralsnog staat er eerst de taart van de week te wachten, die hij niet alleen op kan. ‘Ik ga hem delen met collega-vrijwilligers en uiteraard mijn ouders en broer. Dit is voor mij écht een topweek.’