De Taart: Swift Boys

De Taart: Swift Boys

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week had de Pernisser kunstenaar het wat makkelijker met de start van de nacompetitie. De bovenste beste bakker heeft al een Taart gereserveerd voor de grote boze Wolf van Excelsior Maassluis, maar die staat in de ijskast in afwachting van het laatste kunststukje van de oefenmeester: het winnen van de Regio Rijnmond Cup.

Deze week had de Pernisser meesterbakker het niet makkelijk. Hij overwoog serieus om een EPO-taart te maken voor MaasstadTediro. “Ik ben de tel kwijt,” verzuchte Dekker in zijn kraamkamer van de bakkerij. Daar waar de Taarten worden geboren trok hij een zorgelijk gezicht. “Die mannen van Rotterdam Zuid hebben vorig en dit seizoen nu zeven of acht kansen gehad om naar de derde klasse op te klimmen. Zondag moet het gebeuren, maar ja als er toevallig dopingcontrole komt, dan zit zo’n EPO-taart MaasstadTediro dwars. Dan maar een Taart als ze het eindelijk wel lukt om naar de derde klasse op te klimmen. Al valt dat niet mee, want twee man hebben een gebroken sleutelbeen en dan zijn er ook nog schorsingen. Maar ik wil niet eens stilstaan bij een nieuwe teleurstelling. Het moet toch een keer goed komen met de groen-witten? Toch,” vraagt de bakker starend naar het speltmeel. “Een andere optie was een Taart voor de speler van SV Charlois die in acht minuten tijd tweemaal een strafschop veroorzaakte en een fout maakte, waardoor HBSS van 3-0 op 3-3 kwam en vervolgens vanaf elf meter promotie naar de derde klasse afdwong.”

De Taart kan volgens de bovenste beste bakker dus naar Schiedam naar de selectie van trainer Marvin Janssen, maar Dekker stak de vinger op. “Dat was een Taart waard, maar wat ik nog leuker vind is de Taart voor Swift Boys. Aan het begin van het seizoen uit de bijna dood herrezen en nu in de derde klasse beland. Halverwege het seizoen anoniem meedraaiend en na het aanstellen van een interim-duo als een speer de nacompetitie afdwingen. Niet beter dan HBSS, maar wel met meer romantiek. De promotie van Swift Boys heeft iets van een spannend jongensboek. Ik gun iederen de Taart, maar vooral de club van die hard werkende voorzitter. Jan van Uden verdient dit eerbetoon. Hij weigerde op te geven toen de club aan euthanasie dacht en mag nu derdeklasser op de gevel schroeven. We geven nooit twee Taarten in een seizoen aan een club, maar waar staat geschreven dat je consequent moet zijn bij goed nieuws. Hup naar Rotterdam met de Taart. En doe Van Uden vooral de complimenten van de bakker. Die man heeft het hart van Bep van Klaveren. Nooit opgeven.”  De voorzitter van de kleine Rotterdamse club blijft bescheiden, maar veel van het succes komt hem toe. Van Uden verhaalt over teams van andere clubs die op het sportpark aan de rand van het Kralingse Bos willen komen spelen. En ook voor de selectie bestaat versterking. Maar nog veel liever heeft de preses van Swift Boys weer jeugd terug op het complex.

“Maar goed, je kunt niet alles hebben. We zijn al tegen alle verwachtingen in gepromoveerd naar de derde klasse, dus we moeten onze zegeningen tellen.” De helft van het duo Oldenburg/Dias Andrade knikt. “Dit maak je misschien maar een keer in je leven mee. Jur Oldenburg en ik hebben het halverwege het seizoen overgenomen, omdat de trainer het niet meer zag zitten met deze groep. Voor beiden vervelend, maar we wilden de club en voorzitter helpen. Swift Boys is in augustus 2014 niet aan de competitie begonnen om er aan het einde mee te stoppen. We hebben onze schouders er onder gezet. Gewoon een paar regels opgesteld. Je komt training, maar als het niet kan, bel je gewoon netjes af. We doen ons best op de training en in wedstrijden en maken vooral veel plezier. Het winnen is daarna vanzelf gekomen. Ik kan het alle andere trainers aanbevelen. Geen ingewikkelde praat of spelsystemen. Gewoon de bal een iemand met hetzelfde shirt geven en meer scoren dan de tegenstander. Voetballen is geen hogere wiskunde. Drie corners is nog net geen penalty, maar we moeten het in de vierde klasse niet ingewikkelder maken dan nodig is. op dit niveau spelen mensen vooral voor hun plezier. Winnen is een bijproduct van dikke pret en die hebben we gehad. En ja toen we eenmaal begonnen te winnen, leek het wel vanzelf te gaan. Want eerlijk is eerlijk, er is in sport niets leuker dan winnen, maar dat maakt Oldenburg en mij nog geen succestrainer. Alhoewel…,” Dias Andrade (staand derde van links) begint zelf hard te lachen en relativeert daarna direct zijn eigen kennis en kunde in de dug-out.

Maar genieten doet de voor Klupp Sportswear werkende Dias Andrade wel van het succes van Swift Boys. “Dit maken we misschien nooit meer mee. Om in termen van baker Dekker te praten. We hebben als een bijna verslagen bokser in de touwen gehangen, maar geweigerd om als Bep van Klaveren op te geven. Die bakker heeft er echt kijk op. We gaan die Taart lekker opeten, maar pas na de training. Natuurlijk pas na de training. Wat is er nu leuker dan na het seizoen gewoon te blijven pielen. Lachen, poorten en plezier hebben. Zo was het bij de jeugd en zo doen we het bij Swift Boys. En in de derde klasse gaan we wel zien hoe ver we komen. Ook daar moeten we gewoon zorgen dat we veel plezier maken. Oldenburg en ik zitten dan niet meer in de dug-out, maar op de tribune. We hebben dit voor de club gedaan. Niet voor ons ego, al staat het woord succestrainer wel leuk achter je naam.” De ex-speler van onder meer Leonidas en XerxesDZB kan er zelf smakelijk om lachen.

 

Lees meer over club: Swift Boys
Lees meer over de spelers: