De Taart: Spijkenisse

De Taart: Spijkenisse

PERNIS – Elke week is er een goede reden waarom de vermaarde Pernisser banketbakker Johan Dekker de taart van de populaire website www.regiorijnmondvoetbal.nl maakt. Geen product uit de fabriek, maar een smaakvol product uit eigen bakkerij. De Taart van banketbakkerij Dekker is in de regio Rijnmond op basis van smaak, omvang en presentatie in zes maanden tijd uitgegroeid tot een begrip. Deze week werd de Regio Rijnmond Voetbaltaart in Rotterdam bezorgd bij Spijkenisse. Banketbakker Dekker stond overigens voor een duivels dilemma. Brielle, het Dordtse SC Emma, IFC uit Hendrik-Ido-Ambacht en Spijkenisse waren op basis van hun titel kandidaat voor het bekende snoepgoed uit Pernis. Uiteindelijk koos Dekker voor de club van trainer Peter Wubben die op Paasmaandag zonder te spelen door de overtuigende winst van Rijsoord op SHO kampioen werd in de eerste klasse C en terugkeerde naar de hoofdklasse.

Het is donderdagavond als Wubben in de kantine handen en schouders tekort komt om de felicitaties in ontvangst te nemen. Spijkenisse viert de titel die zonder zelf te spelen in Ridderkerk werd behaald over een paar dagen. Overal in de kantine van sportpark Jaap Riedijk zijn lovende woorden en blije mensen te ontdekken. “Als je de meeste punten haalt, ben je altijd de terechte kampioen,” antwoordt de 46-jairge Spijkenisser oefenmeester op de vraag om het kampioenschap van zijn selectie terecht is. Maar daar tegenover durft Wubben zich ook kwetsbaar op te stellen en aan te geven dat hij ook zijn momenten van twijfel kenden. “Natuurlijk, zeven punten voor op SHO en dan tweemaal achter elkaar gelijk spelen, is niet ideaal. Je bent dan als trainer altijd bang om het momentum te verliezen.”

“Maar aan het einde van de rit, staan we bovenaan en hebben we dus het meeste recht op deze prijs. En ik durf ook een klein beetje te stellen dat dat ook in voetballend opzicht geldt. Wij zijn in de eerste klasse C de ploeg geweest die het meeste initiatief durfde te nemen en naar voren speelde om als doel om te winnen. Dat is niet alleen mijn mening, maar ook die van veel collega-trainers. Dat geeft je het gevoel dat het kampioenschap je niet is overkomen, maar dat er vanaf het begin af aan een visie achter heeft gezeten. Tegelijkertijd blijft het voetbal. Kijk in !A waar LRC mogelijk met meer punten dan Spijkenisse wellicht naast de titel grijpt.”

Wubben, wiens zoon in de jeugd van Spijkenisse speelt, terwijl zijn dochter bij de plaatselijke hockeyvereniging actief is, zegt blij te zijn in deze fase van het seizoen de prijs reeds binnen te hebben. “We hadden SHO en Sliedrecht nog als tegenstander in de laatste twee wedstrijden van het seizoen. Geen reden voor angst, maar met spanning erbij gaan er in de slotfase van de competitie andere zaken spelen dan alleen voetballen.” De oefenmeester van de kampioen heeft zijn Ridderkerkse collega Gijs Zwaan overigens wel bedankt, maar niet beloond. “Ik ken hem al jaren, maar dat geldt ook voor Jeroen Rijsdijk van SHO. Zwaan heeft met Rijsoord zijn sportieve plicht gedaan en dat siert hem als trainer. En bij een titel geldt nu eenmaal ze nemen je niet meer af, wat gewonnen is. Je kunt hem maar binnen hebben. Desondanks met steun van Rijsoord.”

Wubben, die met Zwaluwen Vlaardingen zijn laatste prijs veroverde, kan het zich daarom veroorloven om wat nadrukkelijker al met volgend seizoen bezig te zijn. De inwoner van de Spijkenisser Maaswijk, op tweehonderd meter afstand van het sportpark, heeft bij het bestuur zijn wensenlijst in mogen leveren. Daarvan wordt niet alles gehonoreerd. “Trainers zijn in de regel inhalig, als ze wordt gevraagd wat ze willen. Ik vraag en het bestuur wikt, weegt en beslist. Zo hoort het, maar je kijkt altijd samen wat er maximaal mogelijk is.” Dat worden volgens de trainer vier nieuwe spelers, waarvan er reeds twee met naam en toenaam bekend zijn. “Er komen er nog twee bij en ik verwacht dat er vanuit de A-jeugd nog een of twee de stap naar de selectie maken.”

“Vorig seizoen trainden er drie in de voorbereiding mee, maar die zijn uitgegroeid tot een vaste waarde binnen de groep. Dat is voor een trainer prettig en zorgt voor de club voor extra binding met andere talentvolle jongens. Die zien dat een plaats in de selectie kan worden afgedwongen. Hoe meer eigen jongens er bij Spijkenisse in het eerste spelen, hoe beter het voor de club is,” aldus de oefenmeester die aan het einde van dit seizoen afscheid neemt van het trio Berkelaar, Luchtenburg en Schotman. De eerste twee speelden weinig en zoeken hun heil elders, terwijl Jesse Schotman met het bestuur van Spijkenisse niet tot overeenstemming kwam. Verder lijkt Wubben gezien de brede glimlach weinig te wensen hebben. De eerste missie van de groen-witten is onder zijn leiding geslaagd. Spijkenisse is weer terug op het niveau waar het volgens de trainer thuis hoort, de hoofdklasse.