De Taart: Sparta amateurs

De Taart: Sparta amateurs

ROTTERDAM – Elke week is er een goede reden waarom de vermaarde Pernisser banketbakker Johan Dekker de taart van www.regiorijnmondvoetbal.nl maakt. Geen product uit de fabriek, maar een smaakvol product uit eigen bakkerij. De Taart van banketbakkerij Dekker is in de regio Rijnmond op basis van smaak, omvang en presentatie in zes maanden tijd uitgegroeid tot een begrip. Deze week werd de Regio Rijnmond Voetbaltaart in Rotterdam bezorgd bij de amateurs van Sparta, die vanaf de start van de competitie 2014-2015 hun rentree in het amateurvoetbal maken.

Met een lege portemonnee en een overdaad aan Sparta-trots ging Ron Luijten met spelers het gesprek aan of ze met ingang van augustus van dit jaar in het rood en wit wilden spelen bij de rentree van de roemruchte Kasteel-club in het amateurvoetbal. Op sportpark Nieuw-Terbregge presenteerde de trainer het resultaat van zijn zoektocht naar oud-Spartanen. Een selectie van bijna twintig spelers, waarmee Sparta in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal begint. “Ik ben trots op het feit dat jongens hun hart voor de club hebben getoond. En dan te bedenken dat we vooraf toch stevige voorwaarden hebben gesteld. Er wordt hier om te beginnen niet betaald. Er dient gewoon contributie te worden betaald. Sparta moet niet opnieuw een doorgangshuis worden, dus spelers moeten langer dan één seizoen voor de club willen spelen.”

Luijten, die twee maanden werd gelanceerd als het fundament onder de terugkeer van de Rotterdamse club in het amateurvoetbal, heeft een duidelijke visie voor de toekomst van de club. “We wilden niet hooghartig overkomen, maar spelers vinden die graag voor de club wilden spelen. Als jongens gingen twijfelen, heb ik voor ze beslist en gezegd dat ze niet moesten doen. Ze moesten met hun hart beslissen. En de gesprekken met spelers die begonnen over betalingen duurden amper twee minuten. Bij de amateurs van Sparta moet feitelijk geld worden meegebracht om contributie te betalen. Dat klinkt misschien heel vervelend, maar we hebben onze beleid voor de komende vijf jaar vooraf geformuleerd en daar moeten we aan vasthouden. Daar moet je daar in gesprekken ook niet vanaf wijken. Ook al zou het goed zijn om een bepaalde jongen op basis van zijn kwaliteiten aan de selectie toe te voegen. Niet betalen geldt dan voor iedereen. De spelersgroep krijgt wedstrijd- en trainingskleding en daar houdt het echt mee op. Spartanen moeten trots zijn om bij Sparta te spelen. Dat is in deze tijd misschien een ouderwetse gedachte, maar wel het uitgangspunt van de herstart van de amateurafdeling.”

Ondanks de slechte ‘arbeidsvoorwaarden’ slaagde de huidige trainer van het tweede elftal van eersteklasser Nieuwerkerk er in om twintig spelers te werven, waarmee hij in augustus van start gaat. Doelstelling van de ex-speler van de Kasteelclub  is om de vierde klasse van het zaterdagvoetbal zo snel mogelijk vaarwel te zeggen. Een kopie van het scenario van aartsrivaal Sportclub Feyenoord. “Promoveren is het doel en bij voorkeur al in het eerste jaar, maar we willen er aan de andere kant niet te veel druk op leggen. Duurt de overstap naar de derde klasse twee seizoenen, dan is dat langer dan gepland, maar zeker geen ramp. We beginnen van onder af aan, dus moeten ambitieus zijn. Maar zonder dat die druk vanaf de eerste minuut verlammend werkt. Aan de andere kant moet Sparta binnen vijf jaar weer een gerespecteerde amateurclub zijn in de regio Rijnmond. Hoe groter de stappen we in vijf jaar maken, hoe hoe prettiger het is. Maar laten we eerst maar eens beginnen met een nieuwe en gretige selectie om goodwill te kweken. Want die is de club kwijt geraakt. Zo eerlijk moet je ook zijn.”

Luijten heeft zelf overigens geen contract voor vijf jaar. “Ik heb een afspraak met het bestuur van de amateurtak dat we gaan bouwen. Ik heb een overeenkomst en bouwen doe je niet in één jaar, dus dat geeft wel aan hoe ik er zelf in zit. Van spelers vraag ik dus hetzelfde. Wij willen hier geen voorbijgangers mee, maar spelers met een groot Sparta-hart.” Het enige dat overigens nog ontbreekt in de Spartaanse selectie die op Nieuw-Vreelust werd gepresenteerd, zijn keepers. “We hebben er net voor deze taart werd uitgereikt een gevonden, maar zoeken nog een twee en derde. Verder zijn we zo goed als rond en compleet,” aldus Luijten. “Met enige fortuin hebben we binnenkort ook al een shirtsponsor. Er zijn mensen hard bezig om alles op poten te zetten en voldoende mensen met een Sparta-hart die bereid zijn om iets voor de club te doen. Mits het structureel is. Dat ben ik met ze eens. We hebben bij de club nog een lange weg te gaan, nadat Sparta de amateurtak een paar jaar geleden zelf heeft geschrapt. Jammer, verloren tijd, maar dat is nu een gegeven. We moeten vooruit en ik ben als Spartaan trots dat ik aan de basis mag staan van een nieuw leven van de amateurs van Sparta. De selectie staat er en vanaf dit weekeinde gaan we werven voor het tweede elftal. De club is waar het hoort. Dat is voor nu de grootste winst.”

Selectie: Xanders Amesz, Ricardo van Dijk, Jim van Oeveren, Erik Veen, Nick Weers, Jay Kerpel, Bowy van de Veerdonk, Robin Benningshof, Gino Verbeek, Lorenzo van der Meijde, Yannick Jansen, Kenny van Gent, Michel van Putten, Martijn Leenderts, Danny Langstraat, Jon Amoh, Allon Coomans, Koen Speelman, Ferani van Vugt, Thijn de Jong en Pieter Fokker.