De Taart: Swift Boys

De Taart: Swift Boys

ROTTERDAM – Ook in het nieuwe seizoen is er elke week is er een goede reden waarom de vermaarde Pernisser banketbakker Johan Dekker de taart van de populaire website www.regiorijnmondvoetbal.nl maakt. Geen product uit de fabriek, maar een smaakvol baksel uit eigen bakkerij. De Taart van banketbakkerij Dekker is in de regio Rijnmond op basis van smaak, omvang en presentatie uitgegroeid tot een begrip. Banketbakker Dekker heeft elke week de hand in de beslissing wie zijn voetbaltaart ontvangt. Vlak voor de start van de competitie had hij een nadrukkelijke voorkeur voor de club die bijna was verdwenen: het Rotterdamse Swift Boys.

De club was op sterven na dood. Swift Boys was bij de gemeente Rotterdam bijna al begraven gezien de herindeling van de velden aan de rand van het Kralingse Boys. Bij de dienst Sport en Recreatie was het complex van de Rotterdamse vierdeklasser al ingepland voor herbestemming door Zwarte Pijl. Maar de alarmklok werd aan de Boszoom net op tijd geluid, waardoor een buitengewone algemene ledenvergadering een ter zielen gaan op het laatste moment voorkwam.

Veel lof aan de rand van het Kralingse Bos derhalve voor iemand als Jan van Uden, de beoogde nieuwe voorzitter van de club, die in zware tijden zijn rug rechtte en Swift Boys van de ondergang redde. “Niet alleen hoor. Laat dat vooral duidelijk zijn. Het feit dat we nog leven, is het werk van meer mensen Van Uden. Ik loop hier inmiddels achttien jaar rond, waarvan de laatste tien in de functie van bestuurslid. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de poort hier voorgoed achter ons dicht te trekken. Al zijn de problemen voor een groot deel onze eigen schuld geweest. We hebben de betaling van de contributie te vee op laten lopen. Bovendien liep de sponsoring terug en dan hebben de basis voor het probleem. Minder inkomsten en dezelfde zo niet meer kosten. Dat moet bijna wel fout gaan. We hebben daarom iedereen bij elkaar geroepen en gezegd dat het echt anders moest. Anders konden we er beter mee stoppen,” aldus Van Uden.

De 53-jarige geboren en getogen Crooswijker, opvolger van Anita Lanser, nam het voortouw en riep leden per direct op om hun achterstallige contributie te voldoen of anders genoegen te nemen met het verdwijnen van Swift Boys. “De gemeente Rotterdam dacht dat het feitelijk al over was. We hadden een huurachterstand en de vooruitzichten waren niet goed. De velden waren feitelijk al opnieuw ingedeeld en de naam Swift Boys al geschrapt. Ze hadden ons nooit meer aan tafel verwacht. Laat staan dat we de achterstallige betaling konden voldoen.” De glimlach van Van Uden is veelzeggend. “Dit is een beetje ons tweede leven. Maar laten we Rianne Blom, Michel Blom, Maddy Olenburg en Jan van der Schans niet vergeten. Deze voorzitter is alleen niet zo heel veel waard. Wij doen het met z’n allen en vormen zo de basis voor de toekomst. Ik ben blij dat ik daar iets aan bij heb kunnen dragen. Maar aan de andere kant, we hebben pas een crises overleefd en maken stappen voorwaarts.”

“We hebben tijdens het WK p diverse avonden een groot scherm in de kantine gehad voor extra inkomsten. En een agenda voor het hele seizoen met activiteiten zoals een mossel en bingoavond. Verder zijn we nieuwe sponsoren bezig en heb ik begrepen dat er vijftien nieuwe reclameborden langs de kant komen te staan. Als die dan ook nog betalen, dan kunnen we het laatste deel van de schuld bij de gemeente Rotterdam betalen. Dan nog even de vergadering van 8 september afwachten, want de leden moeten wel alles bekrachtigen. Dan pas is Jan van Uden de nieuwe voorzitter van de club. Maar dat is niet het belangrijkste. De club is er nog steeds. Daar gaat jet om. Leuk dat dat met een taart wordt opgemerkt en gewaardeerd. Er verdwijnen al te veel verenigingen en daar wilden we kost wat het kost niet bij komen te staan. Swift Boys leeft nog.”