De Taart: Echte amateurclub Simonshaven

De Taart: Echte amateurclub Simonshaven

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website van de Bakker der bakkers www.banketbakkerrijdekker.nl

Bakker Dekker zit al helemaal in de paaseieren. Nog zes weken tot aan het feest van Zoef de Haas. Eieren in alle kleuren, soort en maten. De bakker der Bakkers is er maar druk mee. Puur, melk, wit. Gevuld, net gevuld, groot en klein. Bakker Dekker draait er zijn handen niet voor om. Topdrukte in de bakkerij in Pernis, waar de Taart elke wek op nieuw vers wordt gemaakt. “Weet je,” sprak hij plotseling met een iets andere toon dan mensen van de vriendelijke reus gewend zijn. “Ik loop al een tijdje rond met het gevoel om een statement te maken nadat ik het interview had gelezen met Barendrecht-voorzitter Martin Seltenrijch. Laat ik vooropstellen dat ik begrijp dat deze meneer zich op een manier inzet voor de club uit de Tweede Divisie die respect verdient. Maar de krokodillentranen passen hem niet. Seltenrijch staat erom bekend dat hij Barendrecht wil opstuwen in de vaart der voetbalvolkeren. Omhoog in de voetbalpiramide. Excelsior moet bij wijze van spreken op gaan passen. HHC of ONS Sneek uit is Seltenrijch bij wijze van spreken nog niet ver genoeg. De Dorpsclub van weleer moet omhoog en hoe hoger hoe beter. Ver uit de buurt van buurman Smitshoek. Prima, ambitie hoort bij sport, maar ambitie gaat vaak ook ten koste van een aantal zaken waar je dan afscheid van neemt. Seltenrijch klaagde over het gebrek aan vrijwilligers. Ouders die kinderen bij de poort af zetten en denken dat de plaatselijke BVV een kindercreche is.”

“Seltenrijch heeft natuurlijk een punt, maar Seltenrijch heeft natuurlijk ook meegeholpen om de wereld te veranderen. Veel geld investeren in de selectie is een keuze, maar dan ben je geen amateurclub meer. Mensen voelen dat aan. Waarom moet de een gratis iets doen voor het rood en wit, terwijl een ander er voor wordt betaald. Een wankelevenwicht en gelukkig niet mijn probleem. Maar ik heb nog eens even naar de ranglijsten gekeken. Er zijn clubs die nog steeds nul punten hebben dit seizoen. PKC’85 en Simonshaven. Dat lijken me geen verengingen waar de voorzitter droomt van HHC of ONS Sneek uit. Die droomt wellicht van punten, maar doet het aan de andere kant wel met mensen die allemaal op dezelfde manier worden behandeld. Iedereen binnen de club is van de club, hoort bij de club en heeft dezelfde voorwaarden. Misschien ben ik idealistisch, maar ik houd van clubs als Simonshaven. Ook gewoon elk jaar meedoen in de Regio Rijnmond Cup, terwijl je weet dat de kans dat je op de broek krijgt van een club uit een hogere afdeling groot is. En niet terugtrekken, maar gewoon voetballen. De nederlaag slikken en aan de onderkant van de voetbalpiramide niet klagen, maar plezier beleven aan het spelletje. Geen discussies over puntengeld, winstpremie of andere zaken die van het amateurvoetbal gewoon voetbal hebben gemaakt. Terug naar de basis en met de Taart uit respect voor veertien duels zonder winstpunt. Naar de club van trainer Richard van der Werff en voorzitter Johan Belder. Naar het echte amateurvoetbal. Want ga maar na, alle wedstrijden verloren en niet ontslagen. Sterker nog Van der Werff heeft ook een contract voor volgend seizoen. Kijk dat vind ik nou amateurvoetbal. Zonder verliezers geen winnaars dus deze week belonen we eens een verliezer. Want net zoals de scheidsrechter van vorige week moeten we in dit land zuinig zijn op wat we hebben.”

De selectie van Simonshaven moet door trainer Van der Werff (foto uiterst rechts) worden uitgelegd waarom de vierdeklasser onder de rook van Spijkenisse de Taart der Taarten heeft gekregen van Bakker. “Hij zit vol met doping voor de wedstrijd van zaterdag tegen WCR, om zodoende de eerste punten van het seizoen te veroveren.” Er klinkt gelach in de kantine van de club met bijna 170 leden waar iedereen iedereen schijnt te kennen. “Had hij die Taart dan niet aan het begin van het seizoen kunnen brengen,” lacht een van de spelers uit de selectie van de rode lantaarndrager in de vierde klasse met drie Rotterdamse clubs, maar verder alleen tegenstanders van het eiland Voorne Putten. “Ja,” zucht de trainer, “de afdeling is hartstikke leuk maar clubs uit de buurt, maar het zou nog leuker zijn als we wat meer punten zouden halen. Vorig seizoen begonnen we met drie zeges op rij, natuurlijk wisten we dat we geen kampioen zouden worden, maar het voelt toch anders dan dat je puntloos onderaan staat. Iedereen werkt keihard, afgelopen weekeinde tegen GHVV’13 hadden we kansen op winst, terwijl het 3-0 werd, maar we schoten bijvoorbeeld tweemaal op de lat. Simnshaven is een kleine club en we moeten roeien met de riemen die we hebben. We hebben jongens die vol continue werken  en dat is bijna een kleine selectie vaak funest. We hebben vorig seizoen laat spelers verloren door werk en studie. Die zijn ergens anders in een lager elftal gaan voetballen, dan hoefden ze niet meer te trainen. Er lopen B-junioren in het eerste, maar als die het goed doen, staan clubs in de rij om ze hier weg te halen. We beginnen elke keer opnieuw. We hebben in daardoor in het eerste zelfs jongens lopen die vorig seizoen in het vijfde spelen. Het leven van een trainer gaat niet altijd over rozen, maar we blijven strijden voor elk punt. Alhoewel het eerste punt nog moet worden veroverd. Maar wij als selectie en Simonshaven als club waarderen dit gebaar van Bakker Dekker heel erg. Behalve dat het een geweldig lekkere Taart is, is het gebaar geweldig. Eindelijk iemand die eens verder kijkt. Mag ook wel eens gezegd worden.”

 

 

Lees meer over club: Simonshaven