De Taart: Sportclub Feyenoord

De Taart: Sportclub Feyenoord

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenal de bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week ging de Taart naar Sportclub Feyenoord, de winnaar van de eerste periodetitel in de tweede klasse D.

“Het was een moeilijk keuze,” verdedigde bakker Dekker zijn voorkeur voor de amateurs van de Kuip-club. “ONA is ook nog zonder enkel verliespunt en Sliedrecht in de eerste klasse A eveneens. Die twee clubs spelen een beetje in de schaduw van het Rijnmond-gebied. Sliedrecht omdat het zonder een enkele tegenstander uit de regio op jacht is naar eerherstel voor de verspeelde titel van vorig jaar. En ONA wil ik ook niet tekort doen, maar is Gouda nou wel of geen Rijnmond-gebied. We willen niemand tekort doen en iedereen naar waarde schatten en het is lastig om prestaties naast elkaar te leggen en dan een oordeel te vellen. Drie clubs met 24 punten uit acht wedstrijden is knap, maar ik weet welke druk er op Sportclub Feyenoord staat. De koploper in de afdeling, daar wil iedereen van winnen. Maar als die koploper ook nog een keer de naam Feyenoord draagt, gooit iedereen er nog een schepje bovenop. Ik heb bovendien respect voor Cesco Agterberg die na zijn voortijdige vertrek bij Excelsior Maassluis op Varkenoord de draad weer heeft opgepikt. Hij is gewoon aan de slag gegaan bij een club die in de derde klasse nagenoeg alles won en bovendien durft uit te spreken dat ze zo snel mogelijk naar de eerste klasse willen. Dat lijkt mij een extra zware klus voor deze trainer, die niet onder de druk is bezweken. Ik heb dan toch een lichte voorkeur voor Sportclub Feyenoord, zonder daarbij ONA en Sliedrecht te willen diskwalificeren. De Taart gaat dus naar Rotterdam-Zuid.”

Bakkers wil is wet, dus ging de Taart der Taarten naar het complex onder de rook van de Kuip. “Wij de Taart?” zegt Agterberg. “Leuk, want ik dacht misschien dat Sliedrecht als eersteklasser het zou worden. Tegen honderd procent afgewerkt, maar periodekampioen in de eerste klasse. Heel knap van een ploeg die vorig seizoen de titel verspeelde. Gelukkig hebben ze zich dus goed hersteld.” De voormalige trainer van Excelsior Maassluis erkende dat BVCB tegen Sportclub Feyenoord afgelopen weekeinde het duel was, waar naar werd gekeken. “Twee clubs die nog geen punt hadden verspeeld, de koppositie deelden en hetzelfde doelsaldo hadden. Er moest een beslissing vallen en gelukkig zijn wij de winnaar geworden van de periodetitel. Dat was geen doel op zich, maar het is lekker als je voor de titel gaat dat je na acht wedstrijden een deelname aan de competitie als zekerheidje hebt. Kijk je bent Feyenoord en die wil iedere tegenstander pootje lichten. Naar mate de serie zonder verliespunt groter wordt, wordt de druk ook groter. De spanning voor het duel met BVCB was voelbaar, maar dat maakt het alleen maar leuker om naar zo’n wedstrijd toe te leven. Duizend mensen langs de kant en prachtig weer. Het enige dat ontbrak was goed voetbal,” aldus de 40-jarige oefenmeester van het Utrechtse Werkhoven, een klein plaatsje onder de rook van Bunnik.

Volgens Agterberg maakten beide clubs elkaar het voetballen onmogelijk, maar had SC Feyenoord het voordeel dat het door een prachtige vrije trap op 0-1 was gekomen. “Na de 0-2 van Van Lare was er niet veel meer aan. De topper werd nooit echt een topper, maar als je dan toch de drie punten en de periodetitel mee naar huis kunt nemen, is dat geen ramp.” Desondanks is de trainer van de amateurtak van Feyenoord lovende over de tegenstander die in Bergschenhoek werd verslagen. “De selectie van Melvin Boel is de beste ploeg van de afdeling waar we tegen hebben gespeeld. Papendrecht is een outsider en de grootste tegenstander van Sportclub Feyenoord is vreemd genoeg Sportclub Feyenoord zelf. We hadden tot aan het duel met BVCB door blessures niet zo gek veel te kiezen als staf. Nu wordt de selectie ruimer en is er voor de trainer weer de luxe van onderlinge concurrentie in de spelersgroep. Ik probeer de groep bovendien af en toe te prikkelen om niet te nonchalant te worden. Dus een keer zeggen dat wanneer ze met meer dan vijf doelpunten winnen ze op maandag niet hoeven te trainen. Kleine dingen om ze te prikkelen. Dat werkt niet elke week, maar zo af en toe kan het geen kwaad. De selectie moet scherp blijven en zich realiseren dat iedereen van ze wil winnen. We hebben al een paar wedstrijd gehad die we met een goal verschil wonnen, maar dat kwam omdat we bij 2-0 of 3-0 verslapten. Dat bedoel ik met wij zijn zelf onze grootste opponent.”

Aan de andere kant kent Agterberg ook de kwaliteiten van zijn selectie. “Dat hebben we onder meer in de districtsbeker tegen Ter Leede laten zien. En we moeten in de volgende ronde tegen De Jodan Boys, dus dat is weer een tekst. Door clubs uit de hoofdklasse worden fouten sneller en efficiënter afgestraft. Daar moeten aan wennen, maar dat geeft niet, want deze club heeft openlijk uitgesproken om zo snel mogelijk op te klimmen naar de eerste klasse. We zullen er dus de komende weken tegen De Jodan Boys en in de competitie tegen Papendrecht en FC Binnenmaas gewoon weer staan. Geconcentreerd blijven en beseffen dat iedereen extra graag van rood en wit te winnen. We hoeven niet ongeslagen kampioen te worden, maar kampioen is wel het doel. De periodetitel was geen doel op zich, maar is wel gevierd. En daar bovenop deze Taart van bakker Dekker, maakte de training weer tot een feestje. Het wordt zeer gewaardeerd.”

 

 

Lees meer over club: SC Feyenoord
Lees meer over de spelers: