De Taart: SC Amstelwijck

De Taart: SC Amstelwijck

DORDRECHT – Elke week is er een goede reden waarom de vermaarde Pernisser banketbakker Johan Dekker de taart van de populaire website www.regiorijnmondvoetbal.nl maakt. Geen product uit de fabriek, maar een smaakvol baksel uit eigen bakkerij. De Taart van banketbakkerij Dekker is in de regio Rijnmond op basis van smaak, omvang en presentatie in zes maanden tijd uitgegroeid tot een begrip. Banketbakker Dekker heeft elke week de hand in de beslissing wie zijn voetbaltaart ontvangt. Vorige week was er over de promotie van FC Dordrecht na negentien jaar terug naar de eredivisie geen discussie, maar deze week midden in de nacompetitie was het voor de Pernisser bakkunstenaar minder makkelijker. Maar uiteindelijk hakte Dekker de taart door. Hij had nog eens nagedacht. De dames van Rhoon, SHO dat opklom naar de hoofdklasse of SC Amstelwijck dat voor het eerst in de historie naar de tweede klasse promoveerde. Dat laatste gegeven liet Dekker het zwaarste wegen en besloot dat de lekkernij naar Dordrecht moest worden gebracht.

Drie jaar geleden maakt SC Amstelwijck al eens een dubbele stap vooruit. Zowel het tweede elftal als de hoofdmacht promoveerden naar de derde klasse. Een kunststukje dat de kleine Dordtse club in de afgelopen weken tot ieders verbazing herhaalde. Het tweede elftal van de onvervangbare clubman Cor Padlina veroverde op de laatste speeldag de titel tegen koste van het tweede elftal van Groote Lindt, terwijl de selectie van trainer Danny Slegers via de nacompetitie het schier onmogelijk presteerde door ten koste van Sleeuwijk en het Gorkumse SVW opklom naar de tweede klasse. “Opeens zijn we samen met Wieldrecht de hoogst spelende club van Dordrecht. We gaan het een heel seizoen lang van genieten.”

Slegers geniet nog zichtbaar na van het behaalde succes op het complex aan de Laan van Londen in Dordrecht. Spelers druppelen binnen voor de laatste training van het seizoen. op het hoofdveld is een soort zeskamp uitgezet om van de laatste negentig minuten een klein feestje te maken. De Taart van bakker Dekker vormt een welkom aanvulling van het feest dat seizoen 2013-2014 heet. “als ik heel eerlijk ben, had voor de winterstop niemand met dit scenario rekening gehouden. In de eerste vier wedstrijden van de twee periode haalden we uit mijn hoofd vier punten. Geen aantal om de nacompetitie in je achterhoofd te houden. Maar na het trainingskamp in Newcastle ging het opeens lopen. We wonnen vier wedstrijden op rij, de concurrenten verspeelden punten en uiteindelijk kwam we in de positie om die tweede periode te winnen. De beslissende wedstrijd tegen ZBC’97 werd echter afgelast. Tot mijn grote opluchting, want juist in dat weekeinde was ik op skivakantie. Ja, bij deze club kan dat.”

Het duel met ZBC’97 werd op Tweede Paasdag opnieuw vastgesteld, waardoor SC Amstelwijck en Slegers wisten dat het seizoen kon worden afgesloten met deelname aan de nacompetitie bij een overwinning op de Zwijndrechtse fusieclub. De 1-0 zege betekende een toegangsbewijs voor de nacompetitie waarin de Dordtenaren afrekenende met eerst Sleeuwijk en later SVW. “Dat we sterker waren dan Sleeuwijk hadden we wel ingeschat. SVW was moeilijker, maar daar zijn we vreselijk geholpen door hun aanvoerder die na de eerste wedstrijd aangaf dat de tweede wedstrijd geen probleem moest zijn. Dat was de extra stimulans die we nodig hadden om in Gorkum overeind te blijven.”  Een zo bereikte de club die elf jaar geleden vanuit een fusie van Fluks en Merwede ontstond het hoogste niveau sinds de oprichting. “En dan te bedenken dat we een jaar of zeven op sterven na dood waren. De overstap naar de zaterdag was het begin van de redding,” aldus de oefenmeester die bij buurman Riwal werkt en in augustus aan zijn zevende seizoen bij de club begint. “Hoe het volgend seizoen ook afloopt, we kunnen feitelijk niet verliezen. SC Amstelwijck in de tweede klasse, man het klinkt geweldig en we gaan er van genieten. We gaan ook niet raar doen. We zorgen goed voor de spelers, maar betalen niet en dat blijft zo.”

“En zonder dat we erom gevraagd hebben zijn de drie spelers die vorig seizoen vertrokken al weer terug op de ledenlijst te vinden. We krijgen zelfs aanwas van spelers, dus dat is leuk om mee te maken. Maar op onze voorwaarde. SC Amstelwijck is een echte vereniging en dat moet zo blijven. Dat is de club van Ad Padlina waar elke afvaller uit het eerste schijnbaar met plezier in het tweede elftal gaat spelen. Die is een club waar de leden elkaar nog kennen en trots zijn dat er zo veel supporters in Gorkum langs de kant stonden,” aldus Slegers. Die werd door zijn selectie overigens ook nog van een slecht hoofdstuk uit zijn actieve loopbaan. “Als speler van Fluks heb ik uit mijn hoofd acht keer deelgenomen aan de nacompetitie en om heel eerlijk te zijn, nooit gewonnen. Het was daarom voor mij geweldig om daarom na de competitie eindelijk iets te vieren te hebben.”