De Taart: Samantha den Haan (GSC/ODS)

De Taart: Samantha den Haan (GSC/ODS)

PERNIS – De beroemdste banket en broodbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar Samantha den Haan, sinds een dag de nieuwe voorzitter van GSC/ODS.

“Ik heb bij het maken van de paaseieren nog zitten denken aan HVC’10-speler Van der Meer. Beenbreuk en einde seizoen en hopelijk op tijd fit voor het volgende. Maar zonder hem tekort te doen, ik werd warm van het feit dat Samantha den Haan-den Toom besloot om voorzitter te worden van GSC/ODS. Ze is pas 29 jaar en middenvelder in het vrouwenteam van GSC/ODS. Ze heeft geen bestuurlijke ervaring, maar beschikt daarentegen wel over een groot hart dat vol zit met ouderwetse clubliefde voor de Dordtse fusieclub en wil daarom aan de basis staan van een nieuw tijdperk voor GSC/ODS. “Plannen en ambitie zijn er voldoende, maar overleven is feitelijk de eerste missie. Op eigen kracht, want er wordt momenteel in Dordrecht veel geroepen waar we als club niets mee kunnen. Alles wat we zelf wel kunnen en vooral ook moeten doen, gaan we met dit nieuwe achtkoppige bestuur proberen te realiseren,” aldus Den Haan in de voetbalkrant van Dordt Centraal. “Toen ik dat las, dacht ik direct, daar moet de Taart naar toe. Een vrouw in een mannenwereld die voorop gaat in de strijd.

Den Toom-Den Haan was vorig jaar aanwezig op de vergadering waarop Thijs Blom zijn aftreden als voorzitter bekend maakte. Omdat er geen opvolger kon worden gevonden, werd er een commissie gevormd waar de Dordtse zitting in nam. “Gaandeweg groeide het gevoel dat ik best zelf voorzitter kon worden. Ik ben al veertien jaar lid van GSC/ODS, waar ik ooit door Roy Waalboer naar toe ben gekomen. Er is een periode geweest dat ik zaken rustig heb overwogen. Ik ben aan de ene kant nog maar 29 jaar, maar heb aan de andere kant genoeg ambitie en goede ideeën. Dus waarom niet? Uiteindelijk won de ambitie het, waardoor ik intern heb gemeld dat ik mij kandidaat wilde stellen. Thomas Scheurwater zou mij vervolgens tot november van dit jaar inwerken, maar door verschillende oorzaken is het maart geworden. Als de leden instemmen, ga ik per 3 maart officieel aan de slag voor de club.”

Missie één voor Den Toom-Den Haan is om de club, die onder Ron Vlot naar de kelder van de vierde klasse D is afgezakt, zelfstandig te laten overleven. “Er wordt op dit moment heel veel geroepen en geschreven, maar vanuit de gemeente Dordrecht komt er geen duidelijkheid. Daarom zal GSC/ODS haar toekomst op deze locatie met 400 leden zelf veilig moeten stellen. Wij zijn begonnen met de aanvraag voor subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen, waardoor de club in de toekomst energieneutraal kan draaien. Verder gaan we de financiële huishouding bijstellen, waardoor er voor volgend seizoen een minder dure trainer word aangesteld. We hebben Ron Vlot inmiddels laten weten dat we ook als nieuw bestuur noodgedwongen keuzes moeten maken. Er moet weer een tweede elftal komen, om de sportieve basis te verbreden. En omdat ook de hoofdsponsor zal weggevallen, moeten we prioriteiten stellen. En die liggen niet bij een voor GSC/ODS relatief dure trainer. Dat heeft niets met Vlot te maken, maar alles met ons budget voor volgend seizoen.”

De toekomstige preses van de Dordtse club zal overigens haar positie in het enige vrouwenelftal van de Dordtse club niet opgeven. “We hebben acht mensen in het bestuur waar de leden overigens nog ja tegen moeten zeggen. Dat zijn er voldoende mensen voor voldoende taken. Ik kan daardoor bij de vrouwen blijven spelen. Ik speel al vanaf mijn vierde, dus dat geef ik niet graag op,” aldus Den Haan-Den Toom. Als ze niet op het veld staat, kan ze buiten de lijnen als voorzitter bovendien terug vallen twee steunpilaren, die haar en het bestuur zullen adviseren. “Twee mannen met een groot GSC/ODS-hart die op de achtergrond willen blijven, maar ons met raad en daad bij willen staan. Dit seizoen is het door omstandigheden allemaal niet zo heel leuk. Maar we moeten even door deze periode heen om vanaf volgend seizoen zaken te veranderen en verbeteren. Trainers zijn er voldoende, dus we hoeven geen haast te hebben om die aan te stellen. We moeten er vooral voor zorgen dat GSC/ODS weer gaat presteren. Daardoor krijgt de club hopelijk weer aantrekkingskracht op de jeugd. Als het aan mij persoonlijk ligt komt er ook meisjesvoetbal en natuurlijk een nieuwe hoofdsponsor. Dat zou voor de financiële situatie van de club een enorme steun in de rug betekenen. Met acht man willen we in ieder geval zorgen voor nieuw elan. Hopelijk blijft dat niet ongemerkt,” aldus Den Toom-Den Haan.

Ze besluit: “Een vrouwelijke voorzitter is niet zo belangrijk. Net zo min als een jonge voorzitter. Wat telt is een succesvolle voorzitter. En een succesvolle voorzitter is altijd onderdeel van een succesvol bestuur. Wij gaan er hopelijk met instemming van de leden gewoon de schouder er onder zetten. Met Jan Witman als opvolger van trainer Ron Vlot en veel inzet en werklust moet het goed komen. Daarom is de Taart in mijn optiek ook voor het volledige bestuur. In de sport doe je alleen namelijk bijna niets. Met z’n allen des te meer.”

Lees meer over club: GSC/ODS
Lees meer over de spelers: