De Taart: Rob Jacobs (NeptunusSchiebroek)

De Taart: Rob Jacobs (NeptunusSchiebroek)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De Taart ging deze week naar Rotterdam. Want, zoals de Bakker met de hoofdletter, liet weten: “Een trainer die op zijn 71-ste jaar zijn rentree maakt in de dug-out is een ouwe taaie. Die verdient een smakelijk eerbetoon.”

Jacobs glundert als het kunstwerk uit de bakkerij van Bakker Dekker uit de doos komt. De trainer die door het tussentijdse vertrek van Wim Schouten bij NeptunusSchiebriek zijn rentree maakt in de dug-out, glundert. De Rotterdammer is al jaren niet meer aan de lijn en laat na de foto een prettig stuk door zijn partner snijden. “Zo, dat is niet misselijk zo’n Taart. Ik snap waarom hij met een hoofdletter T wordt geschreven. Wat een joekel van een ding,” zijn herkenbare lach van de voormalige trainer van SVV, Excelsior, Sparta en Feyenoord rolt door de huiskamer. Jacobs zegt niet op het ontslag van Schouten bij de tweedeklasser te hebben zitten wachten, maar zijn rentree in de dug-out niet vervelend te vinden. “Ik heb niets met de beslissing te maken. Die heeft het bestuur gemaakt, daar ben ik bij betrokken geweest. Schouten is een prima vent, maar het bestuur had kennelijk andere ideeën over bepaalde zaken. Ik zat niet op een rentree te wachten. Maar toen voorzitter Jan Swart vroeg om de club te helpen, ben ik gaan luisteren. Neptunus en later NeptunusSchiebroek is mijn club. Ik ben gestopt toen de zondagafdeling werd opgeheven. Daar had ik mij bij neergelegd, maar toen mij werd gevraagd om de club te helpen, heb ik rustig geluisterd. Het grote voordeel is dat Philip Bechoux de trainingen doet en ik de wedstrijden. Ik heb afgelopen donderdag dus niet op het veld gestaan, maar heerlijk als ouwe lul met een kop koffie achter het glas gekeken naar de training. Bechouw is een prima veldtrainer en die wilde deze constructie graag. Nou, prima dan doe ik de wedstrijden.”

Jacobs benoemt zichzelf met een gezonde vorm van zelfspot direct Robbie Davids, vrij naar Heintje Davids. “Ja, de trainer zit er zaterdag weer tegen FC Drechstreek. En ja, natuurlijk gaan er dingen veranderen. Niet alleen omdat ik zo nodig de opstelling weer wil aanpassen, maar ook omdat we na de winterstop weer spelers terug hebben gekregen. En natuurlijk heb ik een andere mening dan Schouten. Maar ik heb ook niet dezelfde mening als Bechoux. Zet tien trainers naast elkaar en ze hebben stuk voor stuk een andere mening over een elftal en de speelwijze. Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid. Man, ik heb alles al gezien en gedaan. Ik maak mij niet zo druk meer, maar NeptunusSchiebroek moet met deze selectie toch zeker mee kunnen doen om de prijzen. Een titel of via de nacompetitie. Het zal mij een zorg zijn hoe de club er komt, als die er maar komt. En als het onder Schouten was gelukt, was het mij even lief geweest. Het gaat toch om de club, toch niet om een trainer van 71 jaar. Bovendien maken ze mij niet meer gek. De voorzitter heeft gevraagd of ik de club uit de brand wilde helpen. Bechoux wilde dit graag en ik had nog wat tijd over.” De trainer neemt een smakelijke hap van zijn Taart en zegt tegen zijn partner dat je op deze manier nog eens als trainer terug kan keren.

“Man, die Taart is echt grote klasse. Lekker hoor. Die Bakker Dekker, die heeft toch zijn winkel in Pernis. Man, dat is een tovenaar met cake en slagroom. Die Taart is niet zo’n standaard apparaat wat je in de supermarkt koopt. Weet je wat ik doe. NeptunusSchiebroek speelt volgend weekeinde uit tegen Pernis. Dan rij ik gewoon even bij die beste man langs, want in zijn bakkerij worden fantastische dingen gemaakt. Die Bakker Dekker krijgt van mij een dikke hand, want dat is een echte kunstenaar met de slagroomspuit. Schat, doe mij nog maar een kop koffie en tweede stukje. Ik kan deze immense Taart niet op, maar er wel een lekkere hap uitnemen. En neem zelf ook een tweede stuk. Wat een feestje. Het is maar goed dat de voorzitter dit niet weet, want anders wil hij nog de Taart vanwege de vraag om terug te keren,.” Jacobs lacht en vertelt vervolgens dat er bij NeptunusSchiebroek voorlopig geen trainer voor het nieuwe seizoen wordt aangesteld. “Eerst maar eens even zien hoe het gaat. Misschien is Bechoux en Jacobs wel een goede duo. Maar ambities heb ik niet echt meer. Het moet vooral leuk zijn, maar een trainingskamp in Maastricht en zo hoef van mij niet meer. Man, ik ben daar lekker op tijd naar mijn mandje gegaan. Ja, vroeger was dat anders, maar er zijn dagen dan voel ik mij 171.”