De Taart: Rijsoord

De Taart: Rijsoord

PERNIS – Ook in het seizoen 2014-2015 is er elke week is er een goede reden waarom de vermaarde Pernisser banketbakker Johan Dekker de Taart van de populaire website www.regiorijnmondvoetbal.nl maakt. Geen product uit de fabriek, maar een smaakvol baksel uit eigen bakkerij. De Taart van banketbakkerij Dekker is in de regio Rijnmond op basis van smaak, omvang en presentatie inmiddels uitgegroeid tot een begrip. Banketbakker Dekker heeft elke week de hand in de beslissing wie zijn voetbaltaart mag ontvangen. De besnorde fijnproever had deze week een makkelijke keuze. Dekker noemt zichzelf geen kenner, maar was van mening dat er een optie voor de Taart op de regionale amateurvelden met kop en schouders bovenuit stak. Hij koos voor de selectie van Rijsoord, die afgelopen zaterdag na de rust tegen een schier onoverbrugbare 0-3 achterstand aankeek in het duel met Oranje Wit. Een ogenschijnlijk hopeloze zaak, maar de Ridderkerkse Kraaien rechtten hun rug, kwam vlak voor tijd langszij en versloegen in blessuretijd de Dordtenaren alsnog met 4-3.

Op het complex valt direct op dat de stand van afgelopen weekeinde nog steeds op het scorebord glimt. 4-3, de mensen in Ridderkerk praten er nog steeds over. Trainer Gijs Zwaan is deze avond samen met Wim Berends en twee spelers uit zijn selectie verantwoordelijk voor de training van de D-jeugd. De oefenmeester moeten op cursus en de staf van de selectie neemt de jeugd van Rijsoord eenmalig onder handen. Extra publiek langs de kant, verbeten gezichten bij jeugd en ouders. Zwaan lacht, zoals hij waarschijnlijk de hele week al een glimlach om zijn mond heeft zitten. 0-3 achter en toch met 4-3 winnen, zijn jongensboekverhalen. Je moet er feitelijk bij geweest zijn om het te geloven. “Nou ik ben blij dat ik het heb meegemaakt, want ik heb als trainer ook wel eens aan de andere kant gestaan. Met SVVSMC uit Schiedam in de hoofdklasse met 3-0 voor komen tegen Soest en alsnog met 3-4 verliezen. Ik kan je vertellen, dat voelt niet lekker en ik kan mij voorstellen hoe de trainer van Oranje Wit zich moet hebben gevoeld. Dit soort verhalen moeten vertellen is alleen leuk als je de winnende trainer bent. Als je je ploeg een 3-0 voorsprong hebt zien verspelen, wil je maar een ding. Het zo snel mogelijk vergeten.”

Met een 0-1 ruststand leek er voor Rijsoord niets aan de hand, maar een tactische omzetting in de pauze leverde Oranje Wit twee treffers op door naïef verdedigen. Met 0-3 op het scorebord van het Kraaiennest leek de wedstrijd in de eerste klasse C gespeeld. Oranje Wit-trainer Pipi Pruymboom leek zich zelfs de luxe te komen veroorloven om wat bepalende spelers bij deze stand te wisselen. Totdat een benutte penalty van Mike van Gool de wedstrijd deed kantelen. “We score niet al te lang daarna 2-3 en dan voel je dat er iets gebeurt. Het publiek gaat achter de ploeg staan en we zetten Oranje Wit vast op eigen helft. Ja, toen ben ik er in de dug-out ook even voor gaan zitten. Soms voel je dingen aan. We gingen nog meer druk zetten, waardoor de gelijkmaker in de slotfase niet eens meer een verrassing was,” aldus Zwaan. Maar na de 3-3 kreeg het verhaal nog een passend einde toen Rijsoord in de slotfase er volgens op en over ging. In een situatie voor het doel werd tot tweemaal toe op de lat geschoten, voordat Nilton Ramos de 4-3 tegen de touwen schoot.

Je moet erbij geweest zijn om het te geloven, maar de foto’s over de vreugde spreken meer dan duizend worden. Zwaan bleef redelijk rustig. “Ik heb alles helder bekeken, maar het was echt prachtig om te zien wat het met het publiek en de groep deed. Man, wat een feest. Het zijn drie punten, maar werden drie hele speciale punten. Ik heb na afloop twee biertjes genomen en ben niet overdreven lang blijven hangen. Ik had hoofdpijn en ben om 21.15 uur naar mijn bed gegaan. Dat is bij mij puur en alleen door de spanning. Om 00.30 uur was ik weer wakker en heb ik die wedstrijd nog een keer of zes overgespeeld. Als trainer ben je altijd bezig met situaties terug te halen om die aan te passen of te verbeteren. We hebben de punten voor de poorten van de hel weggesleept, maar daar kan ik als trainer niet over blijven praten. Voordat we met 4-3 winnen, komen we eerst met 0-3 achter. En dat niet omdat we op dat moment goed speelden. Normaal verlies je in zo’n situatie 99 van de honderd wedstrijden.”

Vanwege zijn rijke loopbaan die hem als speler en trainer langs ruim een dozijn clubs voerde, heeft Zwaan zelfs nog te doen met Oranje Wit-trainer Pipi Pruymboom. “Ik was bij Excelsior assistent van Sandor Popovics toen hij door voor de cursus stage liep. voor de wedstrijd hebben we nog even met elkaar gesproken en gezegd dat we na afloop even een biertje samen zouden drinken. Maar ik heb hem na afloop niet meer gezien. En om heel eerlijk te zijn, snap ik dat je na zo’n wedstrijd alles wil behalve gezellig een biertje drinken in een kantine vol blije mensen die niet over deze wedstrijd uit kunnen. Dat biertje houden we wel tegoed voor de wedstrijd in Dordrecht,” aldus Zwaan. De oefenmeester is in Ridderkerk bezig aan zijn derde seizoen en weet zich nog verzekerd van een extra jaar bij de eersteklasser. “We bouwen hier rustig verder. Er is gekozen voor rust en continuïteit. Speler weten waar ze aan toe zijn en dat gegeven betaalt zich uit. We willen met de club bovenin in de eerste klasse meedoen en dan helpen drie punten tegen Oranje Wit. Moe hoe prettig die winst ook was, zaterdag bij Brielle beginnen we weer opnieuw en telt die 4-3 niet meer,” aldus Zwaan.

Het feit dat hij de training van de D-jeugd in Ridderkerk voor zijn rekening nam, betekent niet dat hij al aan afbouwen denkt. “Ben je gek. Ik vind trainen nog veel te leuk. Als ik op de veld sta, voel ik mij weer een jaar of twintig. Nee, ik blijf zo lang mogelijk op het veld staan. Met veel plezier. En met De Taart als cadeau is het de waardering waar je het als trainer toch ook voor doet.”